Вести

Вујовић: Циркуларна економија алат за зелену транзицију

Програмом развоја циркуларне економије за период од 2022-2024. године, који је усвојен ове године, циркуларни модел пословања препознат је као алат за зелену транзицију Републике Србије, у којој кључну улогу има привреда кроз примену нових бизнис модела којима се постиже уштеда ресурса и енергије и смањује загађење воде, ваздуха и земљишта – изјавила је данас министарка заштите животне средине Ирена Вујовић, на отварању конференције "Циркуларни округли сто 2022" у Београду.

Вујовић је навела да линеарни економски модел постаје неодржив јер су природни ресурси ограниченог века трајања, додајући да је од изузетне важности постепени прелазак на циркуларну економију.

"У циљу подстицања развоја циркуларне економије у нашој земљи Министарство заштите животне средине у партнерству са УНДП спроводи низ активности и пројеката који имају за циљ смањење угљеничног отиска и ублажавање климатских промена, подстицање иновативних решења, као и сарадњу науке и привреде у области циркуларних иновација. Важно је да привредни субјекти развијају циркуларна и енергетски-ефикасна техничка решења која рационално користе ресурсе, промовишу ниско-угљенични или угљенично-неутралан развој, као и пословне моделе који ће практично допринети смањењу емисија гасова са ефектом стаклене баште", рекла је Вујовић.

Вујовић се осврнула на пројекат “Смањење угљеничног отиска локалних заједница применом принципа циркуларне економије у Републици Србији – Циркуларне заједнице”, који се спроводи уз финансијску подршку Глобалног фонда за животну средину и трајаће до марта 2027. године, као и на Јавни позив за иновације у области циркуларне економије који је отворен у оквиру пројекта, а на који су се пријавиле локалне самоуправе, јавно-комунална предузећа, привредни субјекти и организације цивилног друштва са предлозима пројеката.

"Финансијске подстицаје за спровођење иновативних идеја у пракси добиће седам пројеката, као и менторску и другу стручну подршку. Поред тога, данас ћемо доделом циркуларних ваучера, појединачне вредности од 10.000 долара, наградити и 12 најбољих научно-истраживачких пројеката, односно предлога у области циркуларне економије који доприносе ублажавању климатских промена. У жељи да примери добре праксе буду видљивији заједно са УНДП смо покренули и иницијативу ''Прихвати циркуларни изазов'' намењену друштвено-одговорним компанијама, које у свом пословању примењују принципе циркуларне економије и одрживог развоја и на тај начин доприносе очувању животне средине, здравља људи и показују бригу за друштвену заједницу. Иницијатива подразумева пријаву мере која ће се спроводити у следећој години, а којом ће се постићи конкретна уштеда ресурса или енергије", рекла је Вујовић, додајући да је од пријављених изабрано 10 компанија које ће представити своје мере за 2023. годину.

 

 

 

Извор: Танјуг