Вести

Вучић: Желимо да живимо као најбољи суседи са Северном Македонијом

Председник Републике Србије Александар Вучић предао је председнику Владе Северне Македоније Зорану Заеву први контигент вакцина који Србија донира тој земљи.

На границном прелазу Табановци Заев је дочекао Вучића, који му је уручио 4.680 вакцина "Фајзер" неопходних за имунизацију грађана против корона вируса.

"Донели смо 4.680 вакцина, то је у првој фази. Мислим да је то лепа вест за нашу браћу", рекао је Вучић.

Заев је на то узвратио - хвала вам пуно.

Вучић је рекао да је компанија Фајзер тражила да се вакцине предају по свим процедурама.

У питању је половина од раније договорених око 8.000 доза колико ће Србија обезбедити Северној Македонији.

Вучић је поручио да је срећан што та земља може да крене у имунизацију и што је Србија могла да помогне браћи и пријатељима.

"Срећан сам што грађани Северне Македоније могу да крену у имунизације и пре неких других у региону у овом делу света и што смо могли да помогнемо браћи и пријатељима", нагласио је Вучић.

Србија нема никаквих других интереса сем да показује пријатељство према свим грађанима Северне Македоније, нагласио је Вучић.

"Ништа осим да наше пријатељство напредује и да увећамо економску сарадњу и да можемо да живимо не само као најближи суседи већ и као најбољи пријатељи", поручио је председник Вучић.

Могли смо још пре 10 дана то да урадимо, додао је, али да смо имали много проблема са добијањем дозволе за извоз, пошто стигне, процедуре морају да се испоштују.

Захвалан сам и Фајзеру који су нам то омогућили, додао је Вучић. Вучић је рекао да се прави пријатељи нађу у тешким тренуцима и невољи и изразио наду да ће количина коју је Србија донирала Северној Македонији бити довољна за највећи број лекара који раде у црвеним зонама.

"Верујем да ћемо кроз мини шенген моћи све више да идемо ка међусобном приближавању", рекао је Вучић и честитао грађанима Северне Македоније почетак вакцинације.

Вучић је честитао Заеву на томе што се борио за свој народ, наводећи да ће од донираних неколико хиљада вакцина успети да се сачува макар неколико живота, а сваки живот, како је истакао, је од највећег значаја.

Додатна помоћ здравственим радницима од 10.000 динара

Вучић је изјавио да ће здравствени радници који су учествовали у процесу вакцинације у Србији добити додатну подршку од 10. 000 динара.

Вучић је захвалио нашим здравственим радницима и истакао да су тај предлог прихватили премијерка Ана Брнабић, министар здравља Србије Златибор Лончар и министар финансија Синиша Мали.

"Добра вест за грађане Србије, је да смо ми до данас вакцинисали 840. 000 доза, односно 635. 000 људи је вакцинисано, неки су и ревакцинисани. Што се види по бројкама. Хвала свим здравственим радницима који су учествовали у вакцинацији", рекао је Вучић.

Кризна времена показала да важи "у се, и уз своје кљусе"

Вучић је изјавио да ће и из Европске Уније стићи вакцине у земље региона и да ће нам оне бити потребне када год да стигну, али да је и ова ситуација показала да се у кризним временима важи, пре свега, оно "у се, и у своје кљусе".

Вучић је тако одговорио на питање како коментарише то што до данас из Европске Уније није стигла ниједна вакцина у Србију, Северну Македонију, Босну и Херцеговину, Црну Гору ни Албанију, иако је Европска Унија те вакцине из Ковакс програма добила пре два месеца.

"Стићи ће и из Европске Уније, кад год дођу доборошле су, јер нама је потребно много вакцина, трајаће корона више година и биће нам потребне", навео је Вучић.

Добро је ако ми можемо једни другима да помогнемо, нагласио је Вучић.

"Када су кризна и тешка времена научио сам, пошто сам мало старији и искуснији по том питању од Заева, увек у се и у своје кљусе, а онда тек све друго", навео је Вучић.

Вучић је додао је да ће нам много значити када будемо добили вакцине у марту или у априилу, јер ћемо морати и током лета и јесени да вакцинишемо људе.

Тако да хвала Европској Унији на томе, нагласио је Вучић.

Упитан да ли очекује да се ускоро Босна и Херцеговина и Црна Гора прикључе иницијативи Мали Шенген, чији се значај за регион и интересе грађана показао и у овој ситуацији, Вучић је рекао да су сви добродошли.

"Сви су добородошли и Сарајево и Подогорица и Приштина и немамо никакав проблем са тим, и Заев ће то исто да каже", навео је Вучић.

Радимо на томе да се отвори прелаз Миратовац-Лојане

Вучић је рекао да Србија ради све да се отвори нови гранични прелаз Миратовац - Лојане, али да то није једноставна и лака ствар.

Вучић је рекао да је са Зораном Заевим разговарао о томе и да је премијер Северне Македоније показао велико интересовање, као и да постоји значајно интересовање албанског живља који живи са друге стране наше границе да се тај прелаз отвори.

Србија и Северна Македонија потписале су крајем 2019. године Споразум о успостављању новог заједничког граничног прелаза Миратовац - Лојане који након испуњења свих услова треба да проради као интегрисани гранични прелаз за међународни путни саобраћај.

“То за нас није тако једноставна и тако лака ствар, не због политичких разлога, већ због тога што морате да плаћате свакога дана људе који ће да раде, то су нам увећани трошкови, а гледамо да трошкове смањујемо, али немојте да бринете и тај посао ћемо да завршимо”, рекао је Вучић.

О донацији вакцина разговарамо и са другима у региону

Вучић је изјавио да Србија и са другим земљама у региону разговара о помоћи и донацији вакцина и додао да то није посао који се завршава за 24 сата.

"То су ствари и преговори који трају месецима уназад. Разговарамо и са другима у региону, али не само да је Северна Македонија била најбржа и показала највеће интересовање, већ имамо и пријатељске односе и то је била наша дужност", рекао је Вучић.

Када кажете да су у Србију стигле вакцине, то је резултат рада који је трајао месецима, рекао је Вучић и додао да сутра у Србију стиже 41.000 доза Фајзерових вакцина, а да се наредних дана очејкује и Астра зенека.

Вучић је још једном честитао почетак имунизације братском македонском народу.

Вакцине стигле чим је завршена процедура са Фајзером

Вучић је рекао да су синоћ завршене све процедуре за донацију Фајзерових вакцина Северној Македонији и да је све учињено да се оне што пре допреме како би почела имунизација здравствених радника у овој земљи.

Вучић је рекао да се одмах по завршетку процедура са Фајзером чуо са северномакедонским премијером Зораном Заевим са којим је договорено да се пожури са испоруком вакцина и зато је то учињено већ данас.

Све друге дозе стизаће на време, и питање је технике, рекао је Вучић на питање шта је био проблем и зашто је дошло до одлагања допремања вакцина.

Вучић је објаснио да Србија има уговор са Фајзером када је наручивала велике количине вакцина и кроз Ковакс програм и кроз билатерални уговор са Фајзером који је предвиђао да вакцине не смеју да се отуђују.

"Ми не можемо неке друге вакцине да вам дамо, јер све фирме раде на заштити својих производа", напоменуо је Вучић и додао да је Србија Фајзеру морала да пружи све потребне гаранције које се односе на транспорт и друге услове и да су ови уговорни проблеми решени.

Вучић је рекао да постоје и земље које имају такав геополитички приступ да Србија не може да одлучује где ће ићи вакцине.

Заев је изразио захвалност председнику Вучићу и премијерки Ани Брнабић, министру Златибору Лончару што су издејствовали сагласност од Фазера и пружили прву помоћ у вакцинама која много значи.

Захвалио је и српском народу на огромној солидарности коју је исказао и истакао да ће са вакцинама из Србије бити вакцинисани медицински радници у ковид центрима.

Заев је рекао и да је све ово израз великог пријатељства, као што је то и отварање граница и други видови сарадње кроз "мини шенген".

"Потписали смо договор о међусобном помагање и радимо за добро свих народа", поручио је Заев.

Поносан сам на то што је Србија војно неутрална

Вучић је рекао да је као што је македонски премијер Зоран Заев поносан што је Северна Македонија члан НАТО, поносан на то што је Србија војно неутрална.

Вучић је то рекао одговарајући на новинарска питања у Табановцима након примопредаје вакцина које је Србија донирала Северној Македонији, као коментар на одговор Зорана Заева.

Новинари су Заева питали да прокоментарише своју изјаву од пре три недеље да Северна Македонија иако је чланица НАТО нема ниједну вакцину док с друге стране Србија која је блиска и Русији и Кини има све вакцине, укључујући и америчку.

Заев је на то одговорио да је поносан што су чланица НАТО-а, али да је очигледан проблем да постоји дефицит у производњи вакцина.

"Као што је Зоран поносан на НАТО, ја сам поносан на чињеницу што смо војно неутрални и наравно да поштујемо одлуке свих других земаља у региону", рекао је Вучић.