Вести

Вучић: Сви смо радили за исти циљ и направили овакве резултате

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је приликом обиласка нове станичне зграде Београд центар да без обзира на то колико је било потребно уштедети у претходном периоду, није желео да одустане од изградње те станице, јер ће донети Србији здраву привреду и будућност.

Обилазећи новоотворену станичну зграду, председник Вучић је подсетио да је изградња почела још 1978. године и да се већ тада осећала криза и да су радови на изградњи због тога трајали дуго, а како је рекао, потпуно су обустављени 2001. године када је, додао је, почео тежак период за српску привреду.

"Ми смо наставили изградњу са, неки ће рећи, невеликим кувајтским кредитом од 20 милиона. Онда још 61,2 милиона, кроз различите радове од 2014.-16, па од 2016.-22, па онда још додатних 15 милиона за ову станичну зграду. Имаћемо и шатл воз, који ће ићи највероватније према сајму. То ће бити дужине 900 метара само, али желимо да направимо то на најбољи могући начин", рекао је председник Вучић и истакао да ће спајањем са метроом, Србија бити потпуно другачија земља.

 

На Дан ослобођења Београда отварамо прелепу железничку станицу

Председник Вучић честитао је Београђанима Дан ослобођења Београда и истакао да је Београд на тај велики дан за град добио прелепу железничку станицу.

"Претходници су имали друге интересе и друге снове. Док ви сањате шта ћете да урадите за људе, они су размишљали углавном шта ће да ураде за себе. Али нећу данас ништа лоше да говорим о било коме, просто није ни тренутак, ни време", рекао је председник Вучић.

Желим да честитам Београђанима дан ослобођења града од фашизма, то је велики дан, поручио је председник Вучић.

"Данас, 20. октобра, отварамо зграду у част Београда, слободе Београда и у част нашег слободарског града", навео је председник Вучић и истакао да се отвара 6.250 квадрата станичне зграде, за коју, како каже, стварно мисли да је на понос сваког грађанина наше земље.

Председник Вучић је истакао да ће Београд и Србија бити потпуно другачији када буде 2028. године отворена прва линија метроа.

"Додатна паркинг места ће бити потребна, поред гараже... јер ће ту и Телеком, Дунав осигурање и сви други овде имати зграде. Ово постаје нови центар града, сви ће хтети да буду ту, јер ће све бити на једном месту", рекао је председник Вучић и честитао свима који су учествовали у пројекту нове станичне зграде.

Нагласио је да је важно да људи виде резулате.

"Имали смо могућност доношења храбрих одлука, јер није било мучења у коалицијама и кохабитацијама, где се не зна ко пије, а ко плаћа", навео је председник Вучић.

На питање да ли ће можда бити пројеката који ће бити обустављени у Србији због ситуације у свету, рекао је да то нико не може да гарантује, јер има све више проблема на глобалном нивоу.

"Синиша је увек оптимистичнији, када је реч о финансијама. Све је тежа ситуација у свету. За нашим оружјем и муницијом је навала, као алву за џабе да делимо. Сваког дана је све више проблема у свету. Не можете идеално да живите ако имате рецесију у Немачкој", навео је председник Вучић током обиласка нове зграде.

Подсетио је да су ММФ и Светска банка прогнозирале Србији у 2024. години раст од три одсто, а после 3,8 одсто, док за Европу очекују раст од 0,4 до 0,8 одсто.

"Убрзано се приближавамо резултатима земаља које су много развијеније од нас. Каква ће бити ситуација у свету, нико не може да предвиди", навео је председник Вучић.

Додао је да је станица у Прокопу сада лепа као станица у Берлину, само што је мало мања, али не и мање лепа.

Важно је да наставимо да сањамо, поручио је председник Вучић.

 

Могли смо да завршимо Прокоп због подршке грађана, наша највећа снага су људи

Председник Вучић изјавио је, на отварању нове зграде железничке станице Београд Центар у Прокопу, да је ова власт успела да заврши Прокоп после више од 50 година, јер је имала већу подршку народа и поручио да су људи наша највећа снага.

"Могли смо да будемо храбрији, јер смо имали већу подршку народа, нисмо се препирали са партнерима у власти и опозицији, имали смо јасну већину и могли смо да доносимо храбре одлуке коју су Србију вукле напред", нагласио је председник Вучић у обраћању.

Председник Вучић се претходно приликом обиласка упознао и са предностима нове станице међу којима је софтвер који преводи текст у знаковни језик и сервисне информације пружа и на знаковном језику тако да су оне комплетно доступне и за глуве.

Председник Вучић истакао је да су то урадили наши млади људи, који су наша највећа снага и изразио очекивање да ће Србија током предстојеће изложбе "ЕXPO 2027". успети на најбољи начин да се представи, као и своје младе, образоване и паметне људе.

"Без грађана никада не бисмо могли Прокоп да урадимо. Најважније је да имате слободу и храброст да доносите одлуке, а за то је потребна подршка људи - да земља иде напред", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић подсетио је да је Иво Андрић у књизи на Дрини ћуприја описивао како су се шириле гласине у вези са проблемима неимара, како се пронео глас међу радницима да се вила бродарица умешала у посао на ћуприји и да од градње неће бити ништа, јер се појављивала необјашњива штета, али да то, наравно, није била вила бродарица, већ да је неко намерно причињавао штету.

Председник Вучић подсетио је да је прва идеја и документ о изградњи железничке станице у Прокопу из 1971. године, а идејни пројекат до 1976.

"Сви су покушавали да дају свој пуни допринос, али је ова власт имала довољно храбрости 2014. године у ери фискалне консолидације узела кувајтски новац, првих 25 милиона евра, да би то изашло укупно 81,2 милиона евра заједно са ових 15 милиона евра за станичну зграду", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да је уживао у возовима у време бивше Југославије и изразио наду да ће наша деца моћи да уживају у једној од најмодернијих железничких мрежа у Европи.

Председник Вучић поручио је да Прокоп није само железничка станица и да добра железница треба да допринесе развоју свих делова земље.

"Већ радимо пругу Ниш - Брестовац 23 км која ће бити за брзину од 120 км на сат, а радимо 108 км између Новог Сада и Суботице, пругу за брзину до 200 км на сат, која ће бити готова до краја 2024. године. Тада ће се до Суботице путовати сат и 10 или 15 минута. За годину или годину и по када заврши Мађарска свој део, стизаће се од Београда до Будимпеште за два сата и 40 минута, а до центра Беча ће се стизати за четири и по сата", рекао је председник Вучић. Председник Вучић  подсетио је да Србија заједно са партнерима из ЕУ ради на пројекту брзе пруге од Београда до Ниша где ће возови ићи брзином од 160 до 200 км на сат.

А онда ћемо продужити ка Прешеву, рекао је председник Вучић  и додао да је Србија добила велики новац на поклон од ЕУ за тај пројекат.

Председник Вучић додао је да ће се обновити и део барске пруге од Ваљева до Врбнице на граници са Црном Гором у дужини од 210 км, где ће возови ићи око 110 км на сат.

Нама је било потребно 12 олимпијских циклуса да отворимо Прокоп, напоменуо је председник Вучић  и додао да су све станице воза Оријент експрес много брже изграђене од Прокопа, додао је председник Вучић .

Председник Вучић  истакао је да је зато важно да наставимо да сањамо велике снове и препознамо будућност.

Председник Вучић напоменуо је да је Био4 кампус који ћемо имати такође будућност, као и вештачка интелигенција и додао да је Србија једина у региону која има Институт за вештачку интелигенцију и институт као што је Биосенс.

Председник Вучић рекао је да је три пута обилазио радове у Прокопу и да није  веровао да ће све бити готово до 20. октобра, на време, и да смо показали да је могуће поштовати рокове.

"Пред нама је "ЕXPO 2027." где ћемо довести цео свет, партнере из целог света. То је фантастична прилика за огроман раст Србије напредак и бољи живот, прилика да покажемо таленат, младе и образоване људе за ново време. Наши људи су наша највећа снага", рекао је председник Вучић. Председник Вучић  захвалио је председнику Републике Српске Милораду Додику што је увек уз Србију.

 

Било би ме срамота да сам на месту оних у Европском парламенту

Председник Вучић изјавио је  да би га било срамота да је на месту оних који су у Европском парламенту и који  се позивају на међународно право.

На церемонији отварања нове зграде железничке станице Београд центар у Прокопу, замољен да прокоментарише то што је Европски парламент усвојио  Резолуцију којом позива Србију да призна независност тзв. Косова на основу међународног права, председник Вучић истакао је да је у питању Европски парламент, а не став Европске комисије.

"Ми морамо да разумемо да они тако гледају на ствари. Што се тиче права, да сам на месту тих који су тај закључак донели, било би ме срамота и то је све што имам да кажем. Да ли је њих срамота, сигуран сам да није. Преживеће Србија упркос свему", поручио је председник Вучић.

 

И кад су злонамерни, само нам помажу

Председник Вучић изјавио је након свечаности поводом отварања железничке станице центар у Београду, да све што се ново направи захтева да се граде и раде нове ствари, а на критике које су се могле чути кажу да "и кад су злонамерне, само помажу".

Одговарајући на питање новинара на који начин ће отворена железничка станица допринети економски и туристички, као и да прокоментарише изјаву директора Центра за локалну самоуправу Николе Јовановића, који је, како је пренето, рекао да је добро што је Прокоп добио станицу, али да је тиме решен само део проблема, председник Вучић је одговорио да је Јовановић у праву и да све што се ново направи то захтева нови рад, нови труд и нову енергију.

"Када нешто овако направите, као што је рекао Александар (Шапић), морате градити пасареле, пролазе, надвожњаке, морате да градите нове петље према аутопуту. Мораћемо да размишљамо о новим паркинг местима. Биће сасвим сигурно захтева за више локала, па ће неко да каже дајте нам простор, неку терасу. Овде ће доћи од Телекома, Дунав осигурања до многих нових компанија, представљаће опет нови центар града уз Београд на води", рекао је председник Вучић.

Друга ствар је, каже, да ли је Јовановић говорио са потцењивањем или не.

"Увек је лако потцењивати нечији рад, а хвалити се сопственим нерадом. Немам ништа против тога, али то отвара још много нових питања. Кад урадимо све пруге онда ћемо говорити о томе, зашто не скренемо из Параћина да идемо ка Бору, или зашто не бисмо Крагујевац боље повезали", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић поручио је да увек треба тражити од себе више и да без тога нема напретка.

 

Верујем да ћемо са Бугарском решити проблем због увођења таксе на гас

Председник Вучић рекао је да верује да ће Србија успети са Бугарском да реши питање  поводом таксе коју је та земља увела на транзит руског гаса.

"Верујем да ћемо са нашим бугарским комшијама успети да решимо све, јер постоје споразуми који су јасни и недвосмислени", рекао је председник Вучић одговарајући на питање новинара у Прокопу да ли има нових информација у вези са таксом за гас коју је увела Бугарска.

Бугарска је прошлог петка увела порез на руски гас који се испоручује преко њене територије за треће земље, а у овом тренутку се Србија снабдева руским гасом јужном рутом, "Балканским током".

Потрошачи гаса у Србији али и сви они који купују неки производ за чије прављење домаће фабрике користе гас, а који ће од 1. новембра имати рачуне увећане за 10 одсто, могли би да, уколико се не укине ова одлука Владе Бугарске, плаћају гас и скупље, процењују стручњаци.

На цену од пет динара за киловат час, колико ће гас поскупети од 1. новембра, то би донело још можда један динар по киловату али и додатних 320 динара по просечном рачуну, како рачуна "Србијагас".

 

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Хепи/ТВ Пинк/Служба за информисање СНС