Вести

Вучић: Позивам српство на божићну и духовну саборност

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је у Београду, на Бадњи дан, децу српске националности из Словеније, која бораве у посети Београду поводом божићних празника и поручио да ће се данас и сутра молити за мир и опстанак нашег народа и позвао целокупно српство на божићну и духовну саборност.

"За мене је важно да у не лаким тренуцима за човечанство и Европу позовем све српство на божићну и духовну саборност", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је захвалио свима који се боре за опстанак српског имена и ван Србије.

"Молићу се и данас и сутра за мир, за живот и опстанак нашег народа, а даћемо све од себе да и деца на Косову и Метохији имају мир и да могу да уче и у школама као и ви и да размишљају о својој будућности. Верујем да је важно да вас замолим да чувате свој језик и ћирилично писмо, да бринете о свом народу како у Словенији, тако и у Србији, Републици Српској, Црној Гори, на Косову и Метохији, и на сваком другом месту", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да та деца воле Словенију, али и Србију и српски народ и да се нису никада одрекла свог рода.

"Као и сви они који данас честитају Божић, од Горана Драгића до Раше Несторовића, без обзира одакле су отишли у Словенију. Никада се нису стидели свог српског имена и презимена", рекао је председник Вучић.

Пожелео је деци из Словеније да у љубави и слози проведу Божић и захвалио свим људима који учествују у организацији те посете.

"Хвала што се борите да српско име сачувамо и ван граница наше земље и то постаје велики и важан посао за све нас", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић је патријарху и свим верницима и српском народу честитао Бадњи дан.

"Надам се и молићу се за то да нам Божић донесе мир и благостање и да Срби једанпут у својој историји избегну велико страдање које нисмо успели да избегнемо у Балканским ратовима, Првом и Другом светском рату, као ни у ратовима деведесетих година и у НАТО агресији на Србију 1999. године. И да сачувамо своју земљу и нашу децу и да градимо мирну будућност. Срећан Бадњи дан, Христос се роди", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је у згради Председништва примио тридесетак деце српске националности из Словеније са којима је разговарао и поделио им божићне пакетиће.

"Ми смо спремили мале пакете, то је само знак пажње верујем да ћете заволети Београд и још више волети своју Србију у Словенији одакле долазите", истакао је председник Вучић.

У оквиру посете Београду, поводом божићних празника, деца из Словеније јуче су посетила Храм Светог Саве на Врачару где их је примио патријарх Порфирије.

Православни верници који поштују јулијански календар данас обележавају Бадњи дан који најављује најрадоснији хришћански празник - Божић.

Српска деца из Словеније, које је угостио председник Вучић, захвалила су му на гостопримству, уручила поклон - "Портрет Републике Србије" и позвала га да их посети јер је, како кажу, увек добродошао у Словенији.

"Поштовани председниче, велика нам је част да будемо са вама на Бадњи дан јер тако учимо са самог извора о традицији српског народа. Ми волимо да учимо српски језик, ћирилицу, историју. Зато смо редовни ђаци допунских школа у Словенији, активни чланови српске заједнице у Крању, Марибору, Љубљани...", рекла је Агнија Ливопољац.

У име свих ученика и наставника српске школе у Словенији поклонила је председнику портрет Републике Србије и захвалила на гостопримству.

"Позивамо Вас да будете наши гости у Словенији. Увек сте добродошли, срећан Бадњи дан и Божић нашем народу", рекла је Ливопољац.