Вести

Вучић: Нова немачка инвестиција је велики успех Србије

Немачка компанија "MTU" отворила је у Новој Пазови фабрику за поправку делова мотора за авионе "MTU Maintenance Serbia", у присуству председника Републике Србије Александра Вучића, који је истакао да је то велики успех и велика ствар за нашу земљу која ће донети промене.

Ова немачка инвестиција је вредна око 100 милиона евра и у првој фази предвиђено је отварање 500 нових радних места.

Председник Вучић уочи отварања одржао је састанак са представницима "MTU".

Председник Вучић је током обиласка изразио одушевљење новим погонима и истакао да ће та фабрика бити на понос Србије.

Рекао је да је држава шест година била ангажована на том пројекту и да је сада отворена фабрика.

"MTU има огромно тржиште, када је реч о авионици и свему што се тога тиче. У наредних 50 или 60 година имају тржиште и одавде неће ићи. То је велики успех и за нас, што смо успели да направимо блиске односе са њима", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да отварање фабрике "MTU" у Србији мења све.

Додао је да ће се градити нова школа у Пазови у вредности од 15 милиона евра, да ће грант немачке "KfW" банке износити 2,5 милиона евра, док ће преостало финансирати компанија.

Председник Вучић је додао да је за "MTU" веома важно дуално образовање у Србији, пошто ће им бити потребни одговарајући радници.

Свечаности поводом отварања ове немачке компаније присуствују и министарка привреде Анђелка Атанасковић, немачка амбасадорка у Србији Анке Конрад, као и остали високи званичници из Србије и Немачке и представници авио-индустрије и менаџмент немачке компаније.

"MTU" је водећи произвођач мотора и један од највећих светских добављача услуга одржавања авионских мотора.

Око 30 процената данашњих активних авиона у употреби широм света има "MTU" компоненте.

У сектору комерцијалног одржавања, компанија се сврстава међу прва три пружаоца услуга за моторе комерцијалних авиона и индустријске гасне турбине, наводе из компаније.

"MTU" је и технолошки лидер у области турбина с ниским притиском, компресора са високим притиском, централних оквира турбина као и процеса производње и техника поправке.

У оквиру свог комерцијалног "Original equipment manufacturer" пословања, компанија игра кључну улогу у развоју, производњи и пласману високотехнолошких компоненти заједно с међународним партнерима.

У војном сектору, "MTU Aero Engines" је индустријски лидер у Немачкој за практично све моторе које користе оружане снаге и авијација те земље.

Компанија је основана 1934. године у Минхену, а присутна је у 15 држава света, међу којима су Велика Британија, Француска, Холандија, Пољска, САД, Канада...

Између осталог бави се дизајном, развојем, производњом и подршком за моторе за комерцијалне и војне авионе.

Иначе, "MTU" има водећу улогу у пружању услуга одржавања и сервиса за мотор В2500, мотор који се налази у актуелном авиону "Airbus А320".

Компанија је у јулу 2021. године у Новој Пазови започела радове на изградњи фабрике за поправку авиомотора "MTU Maintenance Serbia".

Тада је најављено да је инвестиција вредна укупно око 100 милиона евра и да ће у првој фази бити запослено до 500 људи.

Компанија је најавила да ће укупно бити отворено од 1.800 до 2.000 радних места.

Председник Вучић је, том приликом, рекао да је српска Влада три године разговарала како да "MTU" привуче да инвестира у Србију.

"Донели су одлуку да то буде Србија зато што смо се ми борили за њих на дневном нивоу. Нама је било стало да "MTU" буде у Србији, да запослимо наше људе", рекао је тада председник Вучић.

Према његовим речима у фабрици ће бити ангажован инжењерски кадар, али и људи са средњо-техничким образовањем из Србије.

Такође, ученици из земље, у оквиру дуалног образовања, ће моћи да науче како се ради у једној од технолошки супериорних компанија, на авионским моторима и машинама у авио-индустрији.

Председник Вучић је рекао и да су немачке инвестиције од изузетног значаја за раст и развој наше земље и да ће настојати да их у будућности буде више.

Фабрика "MTU" у Србији велики корак напред

Председник Вучић поручио је у Новој Пазови, на отварању фабрике за поправку делова мотора за авионе "MTU Maintenance Serbia", да је долазак "MTU" велики корак напред за нашу земљу и да је та компанија нешто више од свега што смо до сада имали од страних инвестиција.

"Данас је за нас велики дан. Не постоји лепша и важнија вест од ове за Србију", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је нагласио да авио-индустрија није само индустрија већ, како то многи кажу, чудо и да ће долазак тог немачког инвеститора у Нову Пазову значити и јачу Србију.

Председник Вучић је рекао да је држава уложила у ту инвестицију 14,6 милиона евра, зато што зна да ће јој се то вратити не десетоструко већ стоструко.

"Ово је оно што доприноси развоју и напретку Србије" рекао је председник Вучић.

Рекао је да се идеја о отварању "MTU" родила пре шест година када је његов пријатељ баварски посланик Флоријан Хам разговарао са представницима "MTU" о Србији као дестинацији за њихову инвестицију.

Председник Вучић је рекао да су га завитлавали о томе како иде на туристичка путовања у Немачку, док је он разговарао са потенцијалним инвеститорима.

Долазак "MTU" је симбол и сигнал више за Србију, оно што данас уз нижу цену енегената и људе односно образовану радну снагу и дуално образовање, представља предност наше земље, нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да та фабрика не представља само око 40.000 квадрата производних и ремонтних погона већ да оно мења Србију и значи живот за грађане Србије.

Рекао је да му је Михаел Шрајег, председник извршног одбора "MTU", рекао да му је у Ванкуверу у фирми "MTU" пришао један Србин и рекао да обучава и ради 12 година за "MTU" и да би хтео да се врати у Србију када је чуо да ће "MTU" тамо оворити фабрику и да га је Шрајег затим и повео у Србију.

"Успели смо да вратимо једног човека и направили фантастичну ствар за нашу земљу", додао је председник Вучић.

Нагласио је да је "MTU" показао да је прави партнер Србији када је тешко и да то наша земља никада неће заборавити, јер су показали колико цене Србију.

"Ти људи су стали у тешком тренутку уз ову земљу и наставили да раде још снажније", напоменуо је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да ће бити настављен развој инфраструктуре у Новој Пазови и да очекује да "MTU" двоструко или троструко повећа своје капацитете у наредном периоду.

Рекао је да је размишљао да се направи нова управа или чак ново министарство за дуално образовање, пошто има велики значај за економију, као и да би могла да га води само Габријела Грујић која се све ове године успешно бави тиме.

"Данас сам нарочито поносан што смо у овим тренуцима када је ковид, ратни сукоб и друго успели да овакву једну фабрику отворимо недаклеко од Београда", истакао је председник Вучић.

"Нека живи српско-немачка сарадња и пријатељство-живела Србија", закључио је председник Вучић.

У Прагу сам разговарао са 38 европских и светских лидера

Председник Вучић рекао је да је у Прагу, током првог састанка Европске политичке заједнице, разговарао са 38 европских и светских лидера.

Председник Вучић је, на питање да прокоментарише злураде коментаре да је у Прагу као "сироче седео и куцкао поруке", да нико није хтео да разговара са њим, нагласио да не постоји нико ко је имао толико сусрета јуче.

"Имао сам билатералне сусрете упркос панелима и званичним састанцима како са председником Француске Емануелом Макроном и немачким канцеларом Олафом Шолцом, председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, са најважнијим људима у ЕУ", објаснио је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је био на састанаку са председником Чешке Милошем Земаном, којег очекујем крајем ове или почетком следеће године у Београду.

Пренео је да се са Макроном састао чак у три наврата, имао је билатералне разговоре са премијером Шпаније, Португала, Италије, Грчке, Белгије, Луксембурга, Украјине, Финске, Пољске, Литваније, као и са председником Швајцарске, Румуније, Бугарске, Азербејџана, Грузије, као и Турске.

"Нисам видео представнике Данске, као ни британску премијерку, али ни јерменског премијера, јер нисам прилазио столу, пошто је непристојно, када неко разговара о миру да се уплићем. Тешко ћете наћи с ким се нисам срео", подвукао је председник Вучић.

Рекао је да му се није разговарало са хрватским премијером Андрејем Пленковићем, иако је он нешто покушавао.

"Када напустите земљу у седам ујутро а вратите се у поноћ, радите све време без ручка, онда неко каже да сте као сироче, да нико неће са разговара са вама, а добијете част да говорите на вечери, седите поред носиоца идеје Политичке заједнице Макрона. С једне стране је поред Макрона седео украјински премијер, из доброг разлога, а ми с друге. Јадни они који такве ствари говоре", прокоментарисао је председник Вучић.

Хрватска себе изузела од санкција, нек не прича о принципима и моралу

Хрватска је себе изузела од санкција на увоз из Русије у оквиру последњег пакета санкција и зато не треба да говори о принципима и моралу, поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је, упитан да прокоментарише нове изјаве хрватског премијера Андреја Пленковића у вези одлуке о забрани увоза руске нафте за Србију, као и изјаве о "оргијању у Јасеновцу", указао је да је синоћ сазнао да је Хрватска и себе изузела од санкција, јер имају посебне потребе за набавке некаквог посебног уља које долази из Русије за њихову рафинерију.

"Себи су дали за право да помажу Русима и плаћају за производе, али дају себи додатно за право да Србији ту могућност одузму. Све можете када припадате том клубу а ми не, али онда не говорите да то има везе са принципима и моралом“, нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић је указао да је Европска комисија била већ донела одлуку да земље Западног Балкана, према томе и Србија буду изузете од санкција.

"Нема шта да се љутимо на Урсулу фон дер Лајен и Европску комисију. Али онда, на предлог Хрватске и две чланице, схватили су да немају концензус по том питању па су га скинули. Не треба нико да се прави невешт, већ знају шта је то било", нагласио је председник најавивши да ће сутра говорити о дугорочним одлукама по питању снабдевања гасом и нафтом.

Што се тиче "оргијања у Јасеновцу", председник Вучић је рекао да та синтагма најбоље говори о њима.

"За њих је оргијање полагање цвећа, а није било оргијање убијање деце", рекао је председник Вучић.

Више нико не верује у Куртијеве приче

Председник Вучић рекао је да више нико не верује у причу Аљбина Куртија о дестабилизацији ситуације на Косову.

Председник Вучић је, на питање да прокоментарише изјаву Куртија да Русија у сарадњи са Србијом покушава да дестабилизује Косово, рекао да се ради о причи коју слушамо скоро осам месеци о томе како ће Русија и Србија да изврше инвазију.

"Шта друго да прича? Да прича грађанима како им је лепо што им искључује струју сваки дан, како им је лепо када немају ниједну фабрику?*, упитао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да нико више не слуша какве глупости изговарају.

"Видим да је све више људи на Косову, Албанаца, који више не верују у те његове приче", закључио је председник Вучић.

Уколико постоји проблем са вртићем, решићемо га

Председник Вучић изјавио је да ће проблем на који се жале мајке из Пећинаца у вези уписа њихове деце у вртић бити решен уколико постоји и истакао да га у таквим случајевима не интересују политичке странке.

Председник Вучић је одговарајући на питање новинара да ли је упознат са тим да се мајке жале да њиховој деци онемогућава упис у вртић члан Српске напредне странке чији је председник Вучић председник, рекао да за то први пут чује.

"Први пут чујем за тако нешто, спреман сам да примим сваку мајку. За мене је светиња да бринемо о нашој деци, не интересују ме политичке странке и сигуран сам да ћемо, уколико такав проблем постоји, да га и решимо. Први пут чујем за то", рекао је председник Вучић.

У Прагу сви говорили о санкцијама, али не отворено

Председник Вучић изјавио је да су током јучерашњег самита Европске политичке заједнице у Прагу сви говорили о санкцијама Русији, али да на форуму нико није говорио отворено већ су показивали поштовање према Србији.

Председник Вучић је то рекао новинарима у Новој Пазови, одговарајући на питање ТВ Нова С какав утисак носи из Прага, које су његове поруке за грађане и да ли је било ко тражио да Србија уведе санкције Русије како би постала део Европске политичке заједнице.

"Било је много њих који су говорили о санкцијама, али нико није говорио отворено на форуму, показивали су поштовање према Србији. То говоре сваки дан, ја то стављам у свако саопштење ко год да дође, од амбасадора, не кријем од народа, није то тајна. Сви они траже да уведемо санкције, тражите и ви, тражи негде око 15,20 одсто грађана Србије, ја то разумем и прихватам као политички легалан и легитимни захтев и то је то", рекао је председник Вучић.

Истиче да је Србија део Европске политичке заједнице свакако, уводила или не санкције.

"Као што сте видели, нисмо их увели па смо били део и то веома важан део јер на нашем панелу су били и канцелар Немачке и премијер Италије и председник Швајцарске, премијер Норвешке, баш тамо где сам ја био иако нисмо изабрали онај на којем се највише прича, а најмање решења доноси, а то је мир и безбедност, већ смо били на енергетском форуму", навео је председник Вучић.

Сметам им јер би на овом месту да виде неког другог

"Јанаф" је био поуздан снабдевач, али више то нису, рекао је председник Вучић напомињући да је Србија плаћала 45 до 48 милиона евра годишње за коришћене тог нафтовода и да је сада на нама да предузимамо наредне кораке ради обезбеђивања нафте.

Председник Вучић је то рекао, одговарајући на питање новинара да ли је позадина медијске хајке у Хрватској политички успеси Србије у последње време и то што је успела да одржи односе са зараћеним земљама.

"Видео сам да су неки правили текстове правећи лажну симетрију како смо сви криви, а шта смо то ми њима урадили. То што сам желео да положим цвет је оргијање и што сам се три пута најављивао кроз све званичне канале Хрватске? Измишљају како сам тукао неког затвореника, никад у животу нисам видео никаквог заробљеника, нити сам био у Петрињи", рекао је председник Вучић.

Подсетио је како су га у хрватским медијима називали фирер у памперсу и да му цртају брчиће и да никад због тога није ништа урадио против њих.

"Увек сам говорио да је "Јанаф" био поуздан снабдевач, али више то нису. Плаћали смо 45 до 48 милиона евра годишње за коришћене тог нафтовода и сад је на нама да предузимамо наредне кораке и нема ту љутње", рекао је председник Вучић.

Објаснио је да је свеобухватана хајка која се прави против њега последица договора комуниста и Ватикана из 1968. године прошлог века да се не помиње Јасеновац нити српске жртве.

"То је оно што је владало Београдом седамдесетих, осамдесетих, деведесетих и двехиљадитих што данас више не влада у Србији, али покушава да влада, а то је та удворичка политика према Загребу у којој су они увек модерни и испред нас, а ми треба да се ваљда стидимо свог сељачког и српског порекла. Ја сам поносан на свој српски род и на чињеницу што им ту лажну причу кварим у којој су само они жртве. А у последњем рату када погледате шта се догодило са кућом Вучића и са свима осталима видите све супротно од онога што би они желели да прикажу", рекао је председник Вучић.

Прокоментарисао је и како је он за неке до њих најгори човек на најважнијем месту у Србији, на коме би волели да виде неког другог.

Председник Вучић је закључио да је суштина то да је Хрватска себи дала за право да буде изузета од санкција Руској Федерацији, а Србији није дала то право и упитао ко су и шта су они да покушавају то да раде.

Европска комисија донела одлуку о изузећу, Хрватска тражила да за Србију то не важи

Председник Вучић изјавио да се и раније знало за одлуку да ће се санкције према руској нафти односити и на Западни Балкан, али да је у међувремену Европска комисија одлучила да изузме земље из региона, док Хрватска није затражила да за Србију изузећа не буде.

Председник Вучић је то рекао одговарајући на питање ТВ Нова да ли је изненађен одлуком да Србија не буде изузета с обзиром да је указивао да је Србија што се тиче "Јанафа" безбедна до 1. децембра, а да је проблем са нафтом из Ирака то што је скупља око 20 одсто.

"Све сте тачно рекли, али желим да вам разјасним, знали смо раније за одлуку да ће се та врста санкција према руској нафти односити и за земље Западног Балкана, међутим у међувремену је Европска комисија, уз наше молбе и молбе Албаније и других, донела одлуку да нас изузму из тога", навео је председник Вучић.

Како додаје, Европска комисија је изашла са предлогом да земље Западног Балкана буду изузете, а онда се појавила Хрватска са предлогом да Србија не буде изузета, а да Хрватска, Мађарска, Чешка, Словачка и Румунија буду.

"То се догодило у међувремену, то је та промена која се десила и ја и даље мислим да ми нећемо бити изузети. Припремамо се да купујемо неку другу нафту, ту је сада проблем у типу нафте, тежини, као код угља", пренео је председник Вучић.

Већ смо донели одлуку о увозу нафте, сутра одговор Србије

Председник Вучић изјавио је да је држава већ донела одлуку у вези са увозом нафте ако због Хрватске не буде могућ увоз руске нафте хрватским нафтоводом "Јанаф", као и да ће сутра о томе обавестити јавност и који ће бити одговор наше земље.

На питање новинара како коментарише изјаву хрватског премијера Андреја Пленковића да Хрватска не спречава Србију да увози руску нафту, али да неће дозволити да она иде преко "Јанафа", председник Вучић је рекао да наша земља једино и може да увози нафту преко "Јанафа".

На питање, какав је онда план, председник Вучић је рекао:

"Чућете сутра, ми смо већ донели одлуке и упознаћу вас сутра са тим какве одлуке смо донели и шта ћемо ту да радимо".

Напоменуо је да Србија може да увози нафту путем баржи, али да је то доста скупље и да има пуно проблема, због чега се то и ради нафтоводом.

"Али, сутра ћете чути шта ће бити наш одговор, који није питање дневне политике", додао је председник Вучић.

Истакао је да је нудио својевремено и разговарао са тадашњим премијером Хрватске око изградње брзе пруге Београд - Загреб - Љубљана, сматрајући да је то најбржи пут за Србију до западне и централне Европе.

"Рекао ми је да није заинтересован за такозване источне излазнице већ само оне ка западу, рекао сам да не разумем. Зато смо и кренули да правимо брзу пругу ка Будимпешти и наши мађарски пријатељи су то прихватили", навео је председник Вучић.

Рекао је да та пруга спаја Београд са Будимпештом и Бечом као саобраћајна артерија, као и да ће касније бити њоме спојени и Скопље, Солун и Атина.

"Када доносите дугорочне одлуке, потребне су вам милијарде евра и године рада. Када схватите да неко постаје непоуздан снабдевач и да је у стању да ту своју непоузданост покаже, онда то радите на другачији начин и развијате своју инфраструктуру на други начин", рекао је председник Вучић.

Поручио је да сви замисле како би изгледало да су представници Србије говорили како им је гадно и патетично да причају о страдању Хрвата.

"А, они свакога дана кажу како су им гадне и патетичне и одвратне приче о страдању српске деце на Петровачкој цести, тада су деца убијена, шта има на то да додам", рекао је председник Вучић.

Додаје да ће и поред тога он бити за њих Хитлер, а они паметни.

"Биће сутра много важних и добрих ствари, много битних, неких добрих и неких не тако добрих али важних одлука за Србију", додао је председник Вучић.

Напоменуо је да би било идеално када бисмо имали више дана као што је овај, када је отворена фабрика "MTU" у Новој Пазови.

За два дана креће танкер са додатним угљем из Индонезије

Председник Вучић пренео је да за два дана из Индонезије креће први танкер са додатним угљем којим ће, како је рекао, бити поправљен квалитет угља из Србије како би се обезбедило снабдевање електричном енергијом.

Председник Вучић је одговарајући на питања новинара рекао да ће се угљем које креће из Индонезије пре свега поправити квалитет угља из Колубаре.

"Мислим да за два дана креће први додатни танкер из Индонезије са додатним угљем јер морамо да поправимо квалитет угља пре свега из Колубаре да бисмо га боље замешали за зиму и обезбедили снабдевање електричном енергијом за наше грађане", навео је председник Вучић.

Србији ће бити теже због ситуације у свету, неће нас нико напасти

Председник Вучић појаснио је да када је рекао да нас чека тежи период од деведесетих није мислио да ће нашу земљу неко напасти, већ да ће бити тежи у смислу светске ситуације.

Председник Вучић је то рекао одговарајући на питање новинара и најавио да ће сутра током обраћања јавности о томе прецизно говорити.

"Тежи у смислу светске ситуације, не мислим да ће неко да нас бомбардује, нападне. Сутра ћу о томе говорити прецизно", рекао је председник Вучић.

Извор: Танјуг/ТВ Пинк