Вести

Вучић: Наставићу да чувам и штитим Србију

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је у Београду са представницима "четворке" и специјалним изаслаником Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком имао веома тежак и можда и најтежи разговор који су имали до сада.

"Имали смо отворену и озбиљну дискусију, оно око чега смо сагласни, јесте да замрзнути конфликт није решење, јер је само питање тренутка када ће неко да га одмрзне и када ће неодговорни појединци да уруше мир целог Западног Балкана", истакао је председник Вучић.

Истакао је да је као председник Србије данас недвосмислено био суочен са проблемима и изазовима који би били стављени пред нашу земљу ако се не би усагласили са предложеним планом за Косово и Метохију.

"Под тим условима тражили смо од четворке и Лајчака - представника САД, Немачке, Француске и Италије, да помогну свима нама у превазилажењу турбуленција са којима се суочавамо на Косову и Метохији. И сматрамо да је крајње време да се формира Заједница српских општина која је не само обећана већ и потписана пре 10 година. То је питање хитности, јер тек после тога је могућ разговор и повратак у институције и каква таква нормализација ситуације", поручио је председник Вучић.

У наредним данима консултације са владом и скупштином о предлозима за Косово и Метохију

Председник Вучић изјавио је да ће у наредном периоду обавити разговоре и консултације са члановима владе, парламента и са свим значајним друштвеним групама о предложеном споразуму за Косово и Метохију.

"Да смо спремни да прихватимо концепт и да радимо на имплементацији предложеног споразума с тим што сам направио врло јасним једну ствар и показао сву бригу и резервисаност по једном важном питању, али не могу да говорим о томе, јер предлог није јаван", истакао је председник Вучић у изјави после састанка са међународним посредницима.

Коментаришући оцене "петорке" о владавини права, председник Вучић је рекао да не зна шта су они изјавили о напретку Србије на том пољу, али је изразио наду да су они поздравили напредак који је Србија остварила, као и да очекује подршку на европском путу Србије.

''Надам се да ћемо чути њихове гласове, пошто смо годинама, слушали како су неопходне реформе у области правосуђа, тужилаштва и свих других ствари... а ми смо управо то обавили и зато очекујем даљу подршку'', навео је председник Вучић.

Председник Вучић је оценио да пред Србијом нису лаки дани.

''Много тешких одлука... Овде нема ни лепих ни слатких разговора, једино могу да кажем да сам дао све од себе да чувам и штитим Србију, а то ћу наставити да чиним бар још неко време'', закључио је председник Вучић.

Извор: Танјуг/ТВ Пинк