Вести

Вучић: Курти систематски уништава српски народ на КиМ

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да Србија обележава Дан жалости због смрти свих људи који су страдали на Косову и Метохији, односно и због тројице убијених Срба и убијеног полицајца.

Председник Вучић рекао је да су, из угла Устава Србије, сви они држављани наше земље.

"Мислим да је то цивилизацијска и озбиљна одлука", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је, одговарајући на критике председника Владе Републике Албаније Едија Раме, који је рекао да је Дан жалости најгори сигнал који је Србија могла да пошаље и позвао Европску унију да дигне узбуну на највиши ниво, рекао да Рама није говорио истину.

Председник Вучић је објаснио да су српске општине на северу Косова и Метохије имале Дан жалости због убијених Срба, али је, како је рекао, Србија обележила Дан жалости због свих убијених, додајући да није први пут да Рама не говори истину.

Председник Вучић рекао је да ће указати и на лицемерје када је реч о европским вредностима о којима је говорио Рама, подсетивши да је 2015. године дошло до великог сукоба у Куманову између албанских терориста који су напали Македонију, која је, иначе, чланица Уједињених нација.

Погинуло је осам полицајаца, рекао је председник Вучић, и додао да је тада била "државна" сахрана у Приштини, са униформама тзв. ОВК, те да тада Рама, нити било ко из Европе, није држао придике.

На сахрани је био, указао је председник Вучић, и Иса Мустафа.

"Ово је Бег Ризај један од убијених терориста, подигнут му је споменик", рекао је председник Вучић и навео да је споменик обилазио и полагао свеће Рамуш Харадинај.

"Толико о њиховим принципима и европској будућности", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, оно што је било одвратније јесте што су у српској јавности говорили да је потребно да имамо Дан жалости, те да власт то не сме "јер мора да слуша неког споља", а када је Влада ипак прогласила дан, онда су упитали, кога ми то жалимо.

"Ако ви не жалите никога, ми имамо (кога да жалимо)", рекао је председник Вучић.

 

Срби на Косову и Метохији пролазе кроз пакао

Председник Вучић изјавио је да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти систематски уништава српски народ на Косову и Метохији, додавши да Срби на Косову и Метохији пролазе кроз пакао.

"Не можете да оправдате убиство полицајца, без обзира на то што тај полицајац, по закону, нема шта да тражи на северу. Нема оправдања за то. За то надлежни органи морају да реагују. Али тим људима је дотерало цара до дувара. Курти је систематски уништавао и уништава српски народ. Он мрзи српски народ. Мисли да су српски народ Рашић, Радомировић и остали бедници који служе свима против сопственог народа", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да не зна шта је била идеја Срба који су се окупили и ушли у сукоб са такозваном косовском полицијом, али је нагласио да је сигуран да су ишли да чувају своје куће и да се спреме за неке будуће нападе.

"Годину дана имам информације да се људи спремају на отпор. Они то не крију. Они су били веома разочарани тиме што сам их молио да склоне барикаде. Они су били против тога и мени су то замерили. Мислим да сам тиме сачувао стотине српских глава", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да Срби на Косову и Метохији живе другачији живот.

"Њихове жене неко малтретира сваки дан, њихову децу неко малтретира сваки дан, на њихову децу неко пуца", рекао је председник Вучић, додавши да Срби на Косову и Метохији пролазе кроз пакао и не могу лепо да живе.

Позвао их је да на миран начин добију оно што им припада и да се на миран начин тражи да се склони Куртијева полиција.

"Да све пробамо на миран начин, а да нам последња опција буде да морамо да штитимо животе наших људи. Мир је наш интерес и позивам их на то", рекао је председник Вучић.

Говорећи о камионима којима су Срби блокирали пут у ноћи између суботе и недеље, председник Вучић је рекао да једно возило купљено у Хрватској, а друго од "Србина или Албанца у Медвеђи".

 

Убиство полицајца за осуду, за мене Срби убијени у Бањској нису терористи

Председник Вучић рекао је да, иако је убиство албанског полицајца за сваку осуду, за њега као председника Србије, тројица Срба који су погинули у Бањској нису терористи.

"Без обзира на то што албански полицајац, по слову закона, нема шта да тражи на северу (због) обезбеђивања саобраћаја, по Бриселском споразуму потписаном пре 11 година, нема оправдање. И за то ће наши органи предузети одговарајуће кораке", рекао је председник Вучић и додао да су сви настрадали породични људи.

Додао је да данас има много више информација него у недељу и да ће од Приштине тражити да пошаљу снимке из дрона како је полицајац убијен.

"Свакако мора да се сноси одговорност за то, али морате да видите да то убиство није планирано. Није дошао неко, па прислонио пиштољ па га упуцао", навео је председник Вучић.

Нагласио је да су, према најновијим информацијама, постављане барикаде, а не замке.

"Јер је реч о људима који су после Куртијевог терора који траје 10, 11 година од Бриселског споразума, од шиканирања до упуцавања Срба. Онда кажу "Вучићу ти си знао, јер си говорио и у Америци да ће то да се деси. Ја сам то говорио већ годину дана од барикада. Тада сам имао тешке разговоре и са Радоичићем и са многим другима. И увек сам морао да их разумем због ситуације са којом су се суочавали. Оно што они нису могли да виде, а што сам видео је нешто шира слика и зато сам их молио да се повуку са барикада", рекао је председник Вучић.

Додао је да је разговарао и имао тешке разговоре између осталог са Миланом Радоичићем и другим Србима након што су постављане барикаде.

"И морао сам да их разумем, јер су били у праву због ситуације са којом се суочавају. Али, оно што сам ја видео је шира слика и молио сам их да се повуку са барикада", рекао је председник Вучић.

Навео је да је полицајац био рањен од експлозива који је служио да отежа склањање барикада и додао да је до размене ватре дошло након експлозије.

Рекао је да не зна да ли је полицајац настрадао од експлозива или од пуцњаве, али да то свакако не умањује тежину дела, али да објашњава природу и стварне намере Приштине и косовске полиције.

"Ми ћемо свој посао у складу са законима Републике Србије да обавимо. Испитаћемо све што се догодило, данас знамо много више. То значи да ћемо се понашати као правна држава. Ми смо се запрепастили да Еулекс ћути и да не издаје саопштење. Они су задржани у Централно-оперативној сали, одакле су пратили ко се куда креће. Кажу да је то била координисана акција Кфора и Еулекса", додао је председник Вучић.

Оценио је да је чудно да сви ћуте о томе.

"А одбијени су јер се знало шта им је намера према Србима. Они су, одбијајући Еулекс, пошли да ликвидирају све Србе. Да ли их је било 30-40. Сваки дан повећавају. А сада су почели да смањују своја херојска дела. Прво су причали да су шесторица, седморица убијена", рекао је Вучић.

 

Знам ко је Радоичић, али не знам ко је био са њим на Косову и Метохији

Председник Вучић рекао је да свакако познаје потпредседника Српске листе Милана Радоичића, али да није упознат са тиме ко је по наводима био са њим у инциденту који се догодио на северу јужне српске покрајине.

Председник Вучић је ово рекао одговарајући на питање новинара да ли зна ко "командује Србима на Косову и Метохији" и нагласио да не потврђује да Милан Радоичић "командује", али да свакако зна ко је он.

"Знам Милана Радоичића, ове друге не знам, нити знам ко је био, нити сам било кога препознао, сада сам чуо за ове људе. Видео сам да су лагали да је овај Вулинов телохранитељ, тај човек је био са Вулином пре 10 година. Мислим на главног идеолога, на Свечљу мислим, који саопштава то преко београдских медија, па нам је саопштио да је Вулинов телохранитељ убијен, тај човек је био у цивилној заштити и пре 10 година када је Вулин био шеф канцеларије за Косово и Метохију, у манастир Грачаница је ишао и он је био тај један из његовог обезбеђења тада", рекао је председник Вучић. 

Председник Вучић је додао да, због помињања тог телохранитеља, говоре да је то "доказ да је умешана Безбедносно-информативна агенција".

"Ви се осмехнете на то, они говоре да је то озбиљно, па кажу - ево га документ који доказује да је Војска Србије дала све, а на документу то није никакав примопредајни документ, већ оно што вам иде уз нешто и то ћемо видети да ли је фалсификат или не, јер ВБА и Војна полиција од данас воде истрагу", рекао је председник Вучић.

Само за тај један документ, додао је председник Вучић.

"Замислите нашли су тамо 300 комада нечега и нашли једно, иначе пешадијско, оружје које има документ које иде уз пиштољ, пушку или нешто, где је било и тако даље. Нема никаквог реверса, примопредаје или било чега. Дакле, све што су говорили, лагали су", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је упитао коме би у Београду одговарало нешто такво у овом тренутку. 

"'Ајде ми покажите једног човека у Београду коме би то одговарало, само једног", рекао је председник Вучић.

На питање да ли пре свих ових дешавања тзв. Косово полако губи "најзначајнији ресурс који има - америчку подршку" и да ли овим инцидентом Приштина враћа америчку подршку, председник Вучић је рекао да је то свакако тако, и да су они све што се десило на најпрљавији могући начин искористили.

"Јер они када убију осам полицајаца, онда је то ослободилачки чин, када се код Адема Јашарија појави оруђе и оружје за три војске, онда је то национални херој. А Срби су терористи и дивљаци и Србе све морате да испитате и истражите, све да похапсите и побијете, али ово су ипак национални јунаци", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да је са Куртијем имао расправу у Бриселу и да му је Курти објашњавао како то није тачно.

"А он се увек жали нешто, као тетка нека само цмиздри, "Вучић ме вређа", иако га никад не вређам; понекад само, када претера кажем му неку реч и ништа више од тога. Трудим се да користим аргументе и на озбиљан начин све кажем", рекао је председник Вучић.

На питање новинара какав је његов однос са Куртијем и да ли разговарају на српском, председник Вучић је рекао да разговарају на енглеском и да се Курти буни када му он нешто каже на српском.

"Почне да виче тамо, да крешти "инглиш, инглиш"", рекао је председник Вучић.

На питање које су мотиве имали Срби који су учествовали у инциденту и да ли је у питању незнање, нестрпљење, наивност, председник Вучић је рекао да је то можда - све наведено.

"Можда је и нешто горе, можда и не знам шта још, то је на надлежним органима да установе, али ја морам да вам кажем да ја знам кроз шта ти људи пролазе и на ово упозоравам годину уназад. Од првих барикада у августу и септембру, после таблица. Па онда у децембру када је то буквално дошло до ивице, ја од тада то говорим свима", рекао је председник Вучић.

 

Неће бити колона као из Карабаха иако то желе и чекују

Председник Вучић је изјавио да неће бити избегличких колона Срба са КиМ као Јермена из Нагорно-Карабаха, иако то многи желе и очекују.

"Неће бити колона као из Карабаха иако то желе и очекују", рекао је председник Вучић за РТС и истакао да је Курти ујединио све Србе, на све могуће начине. 

Председник Вучић је објаснио да ситуација на КиМ "ври" и да су људи страдали у недељу за све Србе на северу мученици и свеци.

Председник Вучић је подсетио да постоје људи који траже и питају када ће српска војска да уђе на КиМ, а да су међу њима "лажни десничари из кафана".

"На три мртва сународника ће нам рећи "ви нисте интервенисали", са правом, а да сам интервенисао са правом би ме питали што сам убио 5.000 људи, шта год урадио нема добре одлуке за мене, а неко мора да је донесе", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да би формирање Заједнице српских општина на северу значило да је полиција тамо у српским рукама, што Курти не жели, и најавио даљу борбу.

"Тражићемо озбиљне механизме и борићемо се, ово ће озбиљно да их уздрма, знају да сазнајемо све више како се то дешавало", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да су графити под називом "кад се војска на Косово врати" који се појављују по Србији у складу са резолуцијом 1244, а за повратак до 1.000 српских војника и полицајаца по тој резолуцији каже да међународна заједница неће дозволити.

Председник Вучић је поновио да се признање тзв. Косова неће догодити док је он председник Србије и подсетио да се заветовао и на устав Србије и на Мирослављево јеванђеље да ће водити рачуна о КиМ.

 

Молим међународну заједницу да не притиска Београд даље

Председник Вучић је, коментаришући актуелну ситуацију на Косову и Метохији, позвао међународну заједницу да не притиска Београд даље.

Коментаришући наводе да постоје два лидера земаља западног Балкана који су незадовољни политиком председника привремених приштинских институција Аљбина Куртија, председник Вучић рекао је да не постоји нико ко верује да Курти жели добро.

"Не постоји нико ко верује да тај човек, сем оних који су руке окрвавили деведесетих баш на Косову убијајући Србију, бомбардујући Србију, они који су били највећи подржаваоци, који су рушили све што су могли да сруше – нема других који мисле да он жели било какво добро", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, оно што је данас урађено са такозваним контра-терористичким мерама на Косову и Метохији, то значи да могу да упадају по кућама, да раде шта хоће.

По његовој оцени, видеће се шта ће на то да кажу Кфор и сви остали.

"Када је реч о одлукама, ја молим међународну заједницу да не притискају Београд даље, ја их као Бога молим. То је моја молба – не радите то. Знате ви добро ко је за све ово крив. Нећете имати шта више Србији да кажете. Прво сте говорили како је ту Левијатан погинуо, па како је Почуча погинуо, па погинуо неки трећи. Само им је било тешко да кажу да је то обесправљени српски народ", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је навео да не сме да се изузме из вида да је убиство полицајца тешко кривично дело. И да није полицајац, како је рекао, убиство човека је тешко кривично дело.

"За то нема - али. Све друго је срамота како се према Србима и Србији понашају", закључио је председник Вучић.

 

Породице убијених Срба би сутра требало да добију тела

Председник Вучић изјавио је да очекује да ће тела убијених Срба на северу Косова и Метохије, породицама бити предата сутра ујутро, ако Приштина не буде правила додатне проблеме.

Председник Вучић је рекао да се највише плаши како ће реаговати породица убијеног Мијаиловића коме су пуцали директно у главу.

Додао је да имају лица која су спремна да буду заштићени сведоци да тврде да је упуцан директно у главу, да је оверен и хладнокрвно убијен.

Председник Вучић је рекао да је било проблема око обдукције, јер је тражено да иде један наш стручњак.

Посебно су правили проблем око Миленковића који је убијен са 12 метара и то у тренутку када је бацио пушку и подигао руку.

"Да ли сте приметили и питали се да фали тај део снимка из дрона, пошто ви волите на РТС да пуштате Свечљине снимке из дрона", питао је председник Вучић.

Правили су, рекао је председник Вучић, проблем супрузи Миленковића и тражили су да за обдукцију мора да доведе децу да дају ДНК, јер њен супруг нема живе родитеље.

Отац убијеног Недељковића је поднео све мушки, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је прецизирао да су убијени Стефан Недељковић, Бојан Мијаиловић и Игор Миленковић.

 

Знам да шта год донесем као одлуку, да ћу ја бити крив

Председник Вучић је изјавио, говорећи о ситуацији на КиМ, да ће - шта год да донесе као одлуку, он бити крив.

Говорећи о притвореним Србима, рекао је да ће њихов притвор трајати док се Куртију буде свиђало.

"Србија је крива - за шта то тачно", упитао је председник Вучић и додао да је сто пута говорио да изазивају гнев српског народа и да су на ивици устанка, а да они кажу да је он договорио то са Србима.

На питање каква је комуникација између Војске Србије и команде Кфора, председник Вучић је одговорио да је коректан и професионалан, а да је генерал Ристућа озбиљан човек.

Председник Вучић је рекао да не зна да ли је реално да ће Кфор да преузме заштиту на северу и да то не може да обећа.

“Знате, претходне три ноћи спавао сам укупно сат и 40 минута. Са старијом децом се нисам ни чуо, у ствари са Данилом јесам на секунд, питао ме за то доле, малог Вукана кад спава пољубим и пре него устане. Нит ме чује нит ме види, нити кукам нити било шта, али знам да шта год да донесем као одлуку, само ћу ја бити крив”, рекао је председник Вучић.

Како је рекао, за једне који то и не мисле, биће издајник чак и за оне који су Куртија и све терористе пуштали на слободу, који су ћутали на независност Косова када је проглашено, када су ћутали када смо имали погром 17. марта.

“И сви ће они да вам држе предавања. Као и они други који ће да вам кажу, а што подржавате те Србе, болеснике и лудаке, нама је европски пут. Дајте нам велику конференцију да се одрекнемо Косова итд... и једнима и другима је крив само један човек, то није Аљбин Курти, то је Вучић. Можда зато што је био председник (Борис) Тадић у својој изјави нешто коректнији, зна шта је то. Сви ови други – никоме није Курти крив”, рекао је председник Вучић.

Упитан да прокоментарише цитат Александра Тијанића о рату 1999. године, који је рекао да се "све ово десило због лажи споља и глупости изнутра", председник Вучић је рекао да свакако да нисмо увек паметно и мудро реаговали, али да је сигуран да је споља било и превише лажи.

Председник Вучић је показао поједине дневне новине и упитао да ли то има негде у свету.

“Погледајте, ово су новине одштампане на Дан жалости и толико колико нема слободе у нашој земљи. Цела прва страна - Вучић је за све крив, цела друга страна Свечљија све што каже, а онда шта каже Еди Рама. Даље, Курти за ово није крив, Вучић прети Алиши Кернс итд”, показао је председник Вучић.

Упитао је што то раде својој земљи.

“Пустите што мене нападате за све, што то радите својој земљи? Је л’ ви мислите да сам ја тема и мета зато што сам ружан и дебео. Не, зато што је мета Србија, да Србија буде уништена. Да вас питам да нађете новине на албанском да су овакве, а код њих демократија цвета, а код нас нема и то слушам од Куртија сваки дан”, прокоментарисао је председник Вучић.

 

Србија је самостална и војно неутрална, нису јој потребни спонзори

Председник Вучић изјавио је да је Србија самостална земља која је војно неутрална, додавши да јој нису потребни спонзори, него партнери.

"То је наш избор. Можда није најмудрији, али је наш", рекао је председник Вучић.

Додао је да се прецењује значај Србије, те да је њен значај мањи него што мисле њени грађани.

"Али колико год да је мањи, важно је да чувамо своје небо, да сами чувамо своју земљу, да бринемо о својој будућности и да сами доносимо одлуке. Независна Србија, самостална Србија је нешто чиме се поносим, нешто што смо изградили у последњих 10 година, нешто што није био случај. Нама нико са стране не одређује какве ће владе да буду, нити је то могуће. То не можете да замислите, то је немогуће", рекао је председник Вучић.

Одговарајући на питање о томе да је његов говор пред Генералном скупштином Уједињених нација био ближи идејама БРИКС-а, него идејама Европске уније, председник Вучић је рекао да Србија 60 одсто своје размене има са земљама Европске уније, али да Кина значајно расте, као и многе друге азијске земље.

Председник Вучић је рекао да Србија са Азербејџаном прави највећи уговор са једном земљом у последњих много година.

"То је преко 300 милиона евра за нашу наменску индустрију", навео је председник Вучић.

Додао је да се полако смањује удео у укупној размени са Европском унијом, али да је она и даље најважнија за Србију.

"Она је најважнија за нас у политичком, економском и у сваком другом смислу. Да ли ми се то увек свиђа или не, о томе не морам да говорим, али је то пут Србије и у овом тренутку други не постоји. Да ли ће неки од мојих наследника за 10 година или 20 година да размишља другачије, врло је могуће и не искључујем ту могућност. Да ли ми у Европској унији имамо 22 од 27 земаља које су признали тзв. независно "Косово"? Онда вам је много теже да разговарате са људима у Европској унији, него са људима из БРИКС-а", поручио је председник Вучић.

Навео је да је министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров рекао, приликом разговора са првим потпредседником Владе Републике Србије и министром спољних послова Ивицом Дачићем, да му Запад никад неће опростити говор пред Генералном скупштином Уједињених нација.

Коментаришући изјаву високог представника Европске уније за спољне послове и безбедносну политику Жозепа Бореља да је Европска унија уређена башта, а све око ње џунгла, председник Вучић је рекао да поштује Бореља и захвалио се Европској унији на "сваком динару", али је поручио да је Борељ "мало улепшавао стање у сопственој башти, а старим наочарима посматрао баште оних у окружењу."

 

Код Бањске су била и лица специјализована за борбу против Срба

Председник Вучић је изјавио да су у акцији на северу Косова и Метохије учествовала и лица из тзв. Прешевске долине специјализована за борбу против Срба, након што је претходно Еулекс задржан у оперативном центру.

"Знамо зашто Еулекс није могао да буде ту. То је зато што нису била само лица са територије КиМ, већ су то била лица специјализована за борбу против Срба између осталог и из  Прешевске области која су починила вишеструка кривична дела", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао и да се неки од њих налазе на потерницама Србије, попут А. Мухарема који је имао шест најтежих кривичних дела - од производње до промета опојних дрога, проституције, разбојништва, свега другог. 

Како је рекао, он је 2021. имао заштиту АКИ - тзв. косовске обавештајне службе и био са 50 сународника укључен у обуку у једној европској земљи где га је спровела њихова екстремистичка дијаспора, "све уз песме о Адему Јашарију".

Председник Вучић је прецизирао да се ради о плаћеницима који су "добро обучени, али не претерано храбри", јер су, како је рекао тукли снајпером.

Председник Вучић је навео и да не зна колико је Срба учествовало у дешавањима која су се десила у недељу.

 

Русија има разумевања за позицију Србије

Председник Вучић, одговарајући на питање новинара да ли Русија има разумевања за данашњу политику Србије, рекао је да има разумевања за позицију Србије и да претпоставља да би они волели да он мање говори о интегритету Украјине. 

"Ја сматрам да су за нас принципи веома важни. Ако се на једном месту одрекнеш принципа, они више не постоје", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је, на питање да коментарише 1999. годину када су зачети поменути принципи, рекао да је то нешто око чега се и данас ломе копља и нешто што не може лако да се објасни.

"Сви ће они на западу рећи није то исто, другачије је знаш десило се то и то. А онда је кнедла у грлу, само кажете па исто то кажете у Лугањску и Доњецку. Јесте, није, како год окренете погажени су правни принципи, што су чињенице. При томе не мислим да смо ми били цвећке и да нисмо правили разне глупости и штетне ствари. Али поставља се питање, је ли Србија нападнута одлуком Савета безбедности Уједињених нација? Није. Поштује ли се данас Повеља Уједињених нација на примеру Србије и Резолуција 1244? Не", рекао је председник Вучић.

Додао је да се КФОР и НАТО стално позивају на свој мандат који су добили Резолуцијом 1244, а како је рекао, нигде не постоји могућност да они одбију захтев Србије за улазак њених трупа, а они су одбили.

"Нигде не пише да се оставља могућност да то буде могуће - одбили су. Сви други, а да кажете - ево КФОР се држи Резолуције 1244, како се ви онда други фактори не држите Резолуције 1244, како земље које учествују у КФОР-у се позивају на Резолуцију 1244, а ви други се не позивате и не признајете Резолуцију 1244. Где су принципи? Шта хоћете, да будем лажов? Да се некоме додворавам да би ми сачували главу? Због чега, што би моја глава била важна - важна је толико што сам рекао истину", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да се исто тако, у случају инцидента на северу Косова и Метохије, истина неће зауставити.

"Ако сте мислили да зауставите и мислили да нећемо да инсистирамо на свему да се сазна сваки детаљ, не пренебрегавајући кривицу наших људи кад кажем наших - мислим наших сународника. Своју политичку одговорност и све друго, шта год хоћете, никакав проблем. Само ћемо да истражимо шта се све тачно догодило, да видимо јесу ли Срби хладнокрвно убили полицајца, а да видимо јесте ли ви некога хладнокрвно убијали и што Еулекс није дошао", рекао је председник Вучић.

 

За неки дан отварамо пут Шабац-Рума

Председник Вучић је рекао да ниједан пројекат изградње путева у Србији није угрожен и том приликом најавио да ће ових дана бити отворен пут Шабац-Рума.

Када је реч о правцима Пожега-Вишеград и Пожега ка мору, председник Вучић је истакао да су то два различита крака и да ће најпре ићи пут Пожега-Ариље-Ивањица према Дугој Пољани, односно Сјеничкој општини, а онда од Дуге Пољане према Бољару, према црногорској граници.

"Овај други је код Пожеге, преко Беле Земље до Котромана, према Вишеграду – ту би требало да иде брза саобраћајница“, навео је председник Вучић.

Како је најавио, у међувремену би требало да буде урађена обилазница око Ужица и тунел испод Кадињаче.

"Обилазница око Ужица већ је кренула, као и Кадињача која мора ускоро да се уради. Наши конзорцијуми добили су задатак да крену да то раде“, рекао је председник Вучић.

 

Избори могу да буду одржани 17. децембра

Председник Вучић изјавио је да ће заједно бити одржани парламентарни, покрајински, београдски и избори у још неким општинама, додајући да су спремни за њих од 17. децембра.

Председник Вучић је то рекао, одговарајући на питање када ће и који избори бити одржани.

"Ја сам добио писмо (опозиције) и ево да им званично одговорим. Разговарао сам са више људи, неки су за, неки су против, у овом тренутку не мислим да је то кључна тема, али морате да поштујете демократију, да поштујете опозиционе странке, шта год мислили о њиховом раду, а нисам неко ко је одушевљен њиховим радом и то говорим као председник Србије, а не као члан странке”, рекао је председник Вучић.

Додао је да би волео више одговорности посебно у тешким тренуцима за државу као што смо их имали 3. маја или јуче, данас, како је рекао, не би шкодило, људи би то умели да цене.

"Али они су рекли да држава пропада, да је економија уништена, иако је економија десетоструко јача него у време када су они владали овом земљом. Ни сам чим од тога нисам сагласан и прихватио сам њихову идеју", рекао је председник Вучић.

"Ми смо спремни за изборе од 17. децембра, мислим да не можете 24. децембра (да их одржите), то је Бадњи дан, католички Божић", рекао је председник Вучић.

На питање да ли ће избори бити одржани 17. децембра, председник Вучић је одговорио: "Да, могу да буду 17. децембра".

Прецизирао је да ће бити заједно одржани и парламентарни, покрајински и београдски и у још неким општинама.

"У већини не, али у још неким општинама свакако. Ја сам данас разговарао са Александром Шапићем, договорили смо се и како ће да се представе резултати за Београд, он ће водити највероватније ту листу. То је предлог Милоша Вучевића, председника СНС", најавио је председник Вучић.

На питање да ли ће његово име бити на листи, председник Вучић је рекао да ће, ако то од њега буду тражили, прихватити са највећим задовољством и чашћу.

"Та странка је донела огромне промене и борила се за српски народ под најтежим околностима", истакао је председник Вучић.

 

Не знам зашто је Немачка против Отвореног Балкана, питајте њих

Председник Вучић је, на питање због чега је Немачка противник Отвореног Балкана, одговорио да је то питање које треба поставити њима и рекао да је у неком тренутку боље да буде "господар неизговорених речи". 

Једна од личности које је председник цитирао у свом говору у Њујорку на Генералној седници УН је Нелсон Мандела и реченица "Мир је најбоље оружје за развој". 

Председник Вучић је ту напомену новинара коментарисао и рекао да су њему неки који су знали да он гостује у емисији вечерас, рекли да се подсети како је Салвадор Аљенде говорио у УН пре 50 година. 

"Неки који су знали да гостујем вечерас код вас су рекли - хајде подсети се како је Аљенде говорио у УН, иако ја, као што знате, нисам левичарске оријентације, сетите се како је Аљенде говорио и шта му се догодило после тога, пре 50 година. Али добро то су случајности за које не мислим да има много случајности, само говорим да их људи траже", рекао је председник Вучић. 

На питање да ли се плаши да тренутни "хладни рат не постане преврућ" и да ли се плаши глобалног сукоба, председник Вучић је рекао да се плаши глобалног сукоба, али да се плаши и проблема код нас. 

"Плашим се глобалних проблема који ће имати свој одраз и овде. Не могу да бринем о свим светским мукама, није то мој посао", рекао је председник Вучић. 

Додао је да рат у Украјини свакако исцрпљује нашу економију и да се и даље води борба са инфлацијом и да се нада да ће до краја године она бити осам одсто. 

"Гледамо како да предузимамо мере, нафта расте на светском тржишту, дизел, а он је 5/6 наше потрошње", рекао је председник Вучић.

 

Није реално да након избора СНС уђе у коалицију са неким из опозиције

Председник Вучић рекао је да није реално да након неких наредних избора Српска напредна странка уђе у коалицију са партијама које тренутно чине опозицију.

"Не мислим да је то реално. Верујем да Српска напредна странка о томе води рачуна, да имају довољно морала да се са тим не играју само да би опстали на власти. Добијеш поверење - добијеш. Изгубиш поверење - изгубиш. Ако Српска напредна странка изгуби поверење и ја ћу морати да поставим питање поверења као председник Републике јер сам био на њиховој листи", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да ће у "историју бешчашћа" ући то што је опозиција након трагичних догађаја у Основној школи "Владислав Рибникар", и селима Дубона и Мало Орашје позвала на демонстрације.

"А онда су говорили "нећемо изборе, све ћемо на улици", а онда су све променили у једном дану и рекли "хоћемо изборе". Је л' хоћете изборе? Ево вам избори - никакав проблем", рекао је председник Вучић.

Поручио је опозицији да не заборави да је 2004. године, на изборима за градоначелника Београда честитао тадашњем кандидату Демократске странке Ненаду Богдановићу када га је победио за само 0,3 одсто.

"Могао сам да одуговлачим и да тражим да се 500 пута понављају неки избори. У пола 10 сам му честитао и рекао "следећи пут ћете да изгубите"", рекао је председник Вучић.

Истакао је да у политици свако мора да има част и поштење.

"Добијете изборе, народ вас жели. Је л' ћете да решите косовско питање, на паметан начин. И то тако што нећете да им водите децу у рат - нема проблема, ево одмах преузмите и то урадите. Али што то нисте урадили тад, што нисте изградили ни једну болницу и зашто сад морамо да разносимо магнете, скенере и мамографе по целој Србији", закључио је председник Вучић.

 

Код нас су високе цене нафте, јер имамо највеће акцизно оптерећење

Председник Вучић изјавио је да су цене горива у Србији скупље у односу на регион, зато што ми имамо највеће акцизно оптерећење на нафту.

"Зашто? Зато што, када већ о томе говоримо, где је од тих земаља јефтинија цена електричне енергије? Па нигде, у Србији је најнижа. Где је нижа цена хлеба? Па, нигде. Када погледате цене млека, јаја и све друго. Дакле, морате да изаберете нешто, држава мора да има своје приходе", рекао је председник Вучић.

Али, уколико аконтације наставе да расту, додао је председник Вучић, опет су на 95 са 92,3 у једном дану држава ће размотрити шта још може да се уради.

"Мучиће нас то, али мораћемо да видимо шта држава може да предузме, ту смо ограничени ММФ-ом, видећемо како и шта можемо да учинимо по том питању.

 

Био сам сигуран да ћу због говора платити цену ја, а не Србија, више нисам сигуран

Председник Вучић је изјавио да је изузетно поносан на говор који је одржао на Генералној скупштини УН, којим је Србији обезбедио место у историји, да је веровао да ће због изговорене суште истине цену платити он, а не Србија, али је и нагласио да данас није сигуран у ту процену.

"Изузетно сам поносан на говор, шта год неко мислио. Мислим да сам тим говором обезбедио Србији место у историји где ће се људи сећати како је нека земља била слободарска, мала и независна и имала председника који се усудио да изнесе такав свој суд", рекао је председник Вучић.

"Да ли сам имао лични мотив да то остане записано као нешто што сам рекао, сигурно, али мислим да је то оно што је прошлост, садашњост, надам се да ће будућност бити нешто другачија, рекао је председник Вучић и нагласио да је све што је рекао суштина, истина од А до Ш.

Председник Вучић је рекао да је сам писао говор и да је имао три предлога говора.

Како каже, обично гледа нешто одавде, нешто оданде да узме. 

"Ти су људи изузетно писмени и образовани, највећи део говора је без ичије помоћи написан, део око дигитализације су предлози других људи, али питања која су се тицала највећих суштинских националних и државних тема сам ја писао", рекао је председник Вучић.

На коментар да је на његов говор у УН занимљив поглед имао професор политичких наука Дејан Јовић, који је оценио да је све речено било у потпуности тачно, али да структурално није донело никакве поене у политичкој арени, јер је говорио о праву и правди, није тражио савезнике, ни пријатеље, ни подршку, већ је чак критиковао најмоћније силе, што се не исплати у политичкој арени, председник Вучић је рекао да је професор у праву.

"У праву је, а како би говорио истину да не критикујем дупле стандарде и лицемерје, морао бих да лажем. Говорио сам истину, то сам изабрао, без обзира на то што знам да ћу платити цену. Био сам сигуран да је Србија неће платити. Више нисам сигуран", рекао је председник Вучић.  

На констатацију да је Зоран Ђинђић рекао да је Србија жетон којим се све плаћа и да се ништа није променило две деценије, председник Вучић је рекао:

"Неће још неко време, само што је данас тај жетон већи, јер је Србија много јача него пре, утолико је већи проблем за оне који воде Србију", рекао је председник Вучић.

 

Мере помоћи мајкама добре, новац се кроз потрошњу враћа држави

Председник Вучић је изјавио да су мере помоћи мајкама са децом до 16 година добре мере, да ће мајке тај новац потрошити тако што ће купити нешто својој деци и да ће се тако новац кроз потрошњу вратити држави.

"Људи ће бити задовољнији, деца ће бити задовољнија. Деца ће да добију неки поклон од својих родитеља, а нама ће се вратити кроз потрошњу", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је објаснио да сва давања утичу на инфлацију, али да Србија делује антиинфлаторно кроз друге мере.

"Зато су биле важне мере које Народна банка предузела по питању стамбених кредита", рекао је председник Вучић.

По питању скока камата банака, председник је објаснио да камате скачу када референтна каматна стопа скочи у америчкој централној банци и европској централној банци.

На питање како гледа на улогу државе у социјалним мерама, председник Вучић је рекао да је против тога да држава мора да помаже око свега.

"Ја сам против тога да држава мора свакоме да помогне око свега, зато ја у економском смислу волим Америку", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да Србија успева да економски напредује и поред разних проблема.

"У тешким условима, када смо имали и корону, миграције, рат у Украјини, ми не живимо у нормално време. Ми имамо европски рат на свом тлу, који осећамо са свим његовим последицама. Ми имамо проблеме на Косову и Метохији", рекао је председник Вучић.

Навео је да многи у региону желе подобне Србе у својим државама,  који ће да пљуну Београд и званичну Србију свако јутро.

"Погледајте ово што је Курти рекао, да неће Србе који имају везе са Београдом, то говоре из ДПС-а у Црној Гори, да неће Србе који имају везе са Београдом, то вам говоре у Сарајеву неки", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је подсетио да ће пензионерима за који дан повећање пензија.

"Пензионери, сад за који дан је први октобар, 5,5 одсто им иде повећање. Иде 14,8 одсто од првог јануара, то је кумулативно 21,1 одсто. Знате ли колики је то новац", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да је то огроман новац, али да је држава успела да га обезбеди, јер су пензионери то заслужили.

 

Србији су потребни партнери, а не спонзори

Председник Вучић је изјавио да Србији нису потребни спонзори, већ партнери и нагласио да је то наш избор.

"Србија је самостална и војно неутрална земља, Србији нису потребни спонзори. Србији су потребни партнери, то је наш избор. Можда није најмудрији и најпаметнији али је наш", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је то рекао упитан да каже да ли Србија има савезника о каквом прича професор политичких наука Дејан Јовић када говори да је  Хрватска у периоду стицања независност добијала пре свега подршку од Немачке, када је дошло до изгона Срба и реинтеграције њихове територије, од САД а сада од Француске, као и Јовићеве наводе о спонзорско-клијентском односу великих и малих и потреби да мала земља увек мора да има једног великог спонзора и савезника.

 

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1