Вести

Вучић: Једини кривац за све што се дешава на КиМ је Курти

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је поводом најновијих дешавања на Косову и Метохији да је данас један од најтежих дана за нашу земљу и народ од 2004. и 2008. године.

Председник Вучић се извинио грађанима што се данас раније није обратио али је требало времена да се све испита шта се догодило на Косову и Метохији јутрос, данас током преподнева и послеподнева, како би грађанима могао да саопшти истину и да са друге стране припреми терен за доношење одговарајућих одлука.

"Око 2:46 часова група Срба са Косова и Метохије поставила је два камиона као барикаде на северу Косова и Метохије, затим долази Косовска полиција која покушава да уклони те барикаде, ту долази до сукоба са Србима који су барикаде поставили и у том сукобу убијен је један (косовски) полицајац и рањено још једно лице", рекао је председник Вучић на ванредној конференцији за новинаре у Београду.

Како је додао, у 8:57 часова административни прелази Јариње и Брњак су затворени, а пуцњаве и окршаји и даље трају.

 

Осуђујем убиство албанског полицајца, то је изазвао Курти

Председник Вучић изјавио је да осуђује убиство албанског полицајца у околини манастира Бањска на Косову и Метохији и да се то ничим не може правдати, али да је то плод, како је рекао, терора премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија.

Председник Вучић рекао је да ни на који начин не жели да правда убиство албанског полицајца нити је то могуће правдати. 

"То је за осуду и то је нешто што ником није било потребно понајмање српском народу, у тренутку када су сви схватили да је Курти главни организатор хаоса на Косову и Метохији. И на то нема међутим", поручио је председник Вучић. 

Истакао је да је говорио да су могуће ситуације попут оне у Бањској и то и у Њујојку и у Бриселу  и да је упозоравао да то може да се деси, али да нико није желео то да чује.

Додао је да су се побунили не Срби из централне Србије, како су то лагали у Приштини већ Срби са Косова и Метохије,не желећи више да трпе Куртијев терор.

"Од 3. новембра када је Курти из Берлина сменио командира Ђурића за регион Север, успостављен, у складу са чланом 9. Бриселског споразума, 62 пута су користили косовску полицију против Срба, 22 ескалаторна потеза на северу Косова, 56 етнички мотивисана напада на Србе. Било је само питање времена када ће они које полиција прогони и који се стално крећу на релацији централна Србија и Косово и Метохија да би избегли хапшење Куртијеве полиције да учине нешто за себе и своје породице", рекао је председник Вучић.

 

Страдала тројица Срба са Косова и Метохије, можда и четврта особа

Председник Вучић саопштио је да су у сукобу на северу Косова и Метохије страдала тројица Срба са Косова и Метохије, а двојица тешко рањена, као и да постоји бојазан да је и четврта особа страдала.

Председник Вучић је у обраћању грађанима рекао да је сасвим извесно да су страдали од снајперске ватре са велике удаљености, када то није било неопходно.

Председник Вучић је рекао да су Срби за сат времена били у потпуном окружењу и да је спроведен бруталан напад на њих.

"Питали смо се зашто то не ради КФОР, али дали су карт бланш Куртију да се обрачуна са онима које називају терористима, према нашим информацијама", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да ће на основу праћења и пресретања бити показани и докази да је то радила албанска полиција.

Рекао је да је за једну особу питање да ли ће  преживети јер нису желели да му укажу помоћ.

"Тонски имамо снимљено да се албанска полиција смеје и говоре "пусти га да умре". Имамо тонске снимке који то потврђују", рекао је председник Вучић.

Навео је да су они користили снајпере и гађали и приватне куће у Бањској где никога није било, само старци.

Председник Вучић је рекао да је део лица дошао до манастира јер су имали двојицу младића којима су желели да пруже помоћ и да црква није ни на који начин умешана.

"Онда је  кренула спин револуција од јутрос и свима који су окрвавили руке против Србије 1999. године пало је на  памет да оптуже Србију", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је показао и фотографију на којој је "там",  а не оклопно возило жандармерије и истакао да нема везе са војском и полицијом.

"О тим лажима срамота ме да говорим", рекао је председник Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк