Вести

ВУЧИЋ: ЈАПАНСКИ ИНВЕСТИТОРИ СВЕ ВИШЕ ДОЛАЗЕ У СРБИЈУ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је након разговора са руководством "Japan Tobacco International" (JTI) да та компанија ангажује 250 домаћинстава у Србији у производњи дувана, од којих свако запосли између 40 и 60 сезонаца и поручио да ће држава наставити, иначе изузетну, сарадњу са (JTI).

Вучић је рекао да (JTI) шири мрежу произвођача дувана у Војводини, што је веома значајно за тај део наше земље.

Додаје да је више пута посећивао фабрику (JTI) у Сенти и захвалио тој компанији на свему што раде у Србији.

Вучић наводи да ангажују 250 газдинстава, што је 50 одсто од укупног броја произвођача у Србији.

Приметио је да јапански инвеститори све више долазе у Србију и најавио да ће врло брзо и званично бити најављен долазак још једног јапанског инвеститора и то у Нови Сад.

Вучић је подсетио да је у Инђији недавно ударен камен темељац за фабрику јапанског Тојо тајерса.

"Ту где су Јапанци, ту је озбиљност и одговорност и наши људи се ту понашају изузетно одговорно".

Председник је рекао да произвођачи дувана ангажују сезонце углавном из Прешева и то Албанце, као и доста људи из Неготина, што је сигнал да држава мора више да уради за југ и исток Србије.

Напоменуо је да (JTI) реализује годишње извоз од 300 милиона евра и да је та компанија један од наших највећих пореских контрибутора.

Вучић је приметио да су јако лоши путеви у Војводини и да ће у том смислу бити додати неки пројекти у план Србија 2025 и да ће се поред градње ауто-пута Нови Сад-Рума правити и ауто-пут Београд-Зрењанин, али и да ће бити урађено много регионалних и локалних ауто-путева у Војводини.

Између села су велике рупе на путу као да ништа није улагано последњих 50 или 60 година, додао је Вучић.

"Огроман новац ћемо да уложимо у путеве и то ће значити пуно и за инвеститоре", нагласио је Вучић.

Послали смо Стевановића код Додика, стање није идеално

Вучић је пренео да се председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, који је заражен корона вирусом, добро држи, да његово стање није идеално, али није ни ужасно.

Вучић је рекао да се Додик налази у Бањалуци, а да може сваког тренутка, уколико буде потребе, да буде пребачен у Београд.

"Послали смо др Стевановића у Бањалуку, на консултације са тамошњим лекарима. Додику желим добро здравље. Нисам лекар, за стручне анализе... Он се добро држи, али није стање идеално, није онако како бисмо ми волели, али није ни ужасно", рекао је Вучић.

"Пратимо његово стање, ја се чујем са њим три пута дневно... Он ће имати најбољу негу и све што будемо могли да урадимо, урадићемо. У сваком тренутку смо спремни, ако буде потребе, да Додика примимо у Београду", рекао је Вучић.

Вакцинација почиње сутра, прво у старачким домовима

Вакцинација у Србији креће сутра, најавио је Вучић и додао да ће прво бити вакцинисани корисници домова за старе, јер су они најугроженији, а вакцинисаће се, како је рекао, и неко из врха државе, он (Вучић), премијерка или др Дарија Кисић, како би упутили потребу грађанима о потреби вакцинације и безбедности фајзерове вакцине.

Реч је о вакцини "Фајзер-Бионтек", која је јуче стигла у Србију, првих 4.875 доза, а у јануару, фебруару и марту стићи ће, рекао је председник, још више доза.

Вакцине су набављене билатерално, самостално, и Србија је вероватно једина земља ван ЕУ, у овом делу, која је успела нешто вакцина да набави, рекао је Вучић.

"Крећемо одмах. АЛИМС је добила узорке других вакцина, они ће да наставе да раде свој посао, а онда очекујемо веће количине. Вакцина је спас, вакцина је спасила човечанство, да ње нема неке друге болести не би биле искорењене", рекао је Вучић.

Важно је, понавља, да се вакцинацијом заштити већи број људи.

"Сутра ће то кренути у старачким домовима, јер је важно да те људе заштитимо. Када се погледају сви бројеви и проценти, има и млађих људи који су чекали дуго, нарочито мушкараца, али убедљиво највећи број је оних старијих од 80 година, који су страдали. Они су најугроженији и зато треба од њих да почне", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ће се и неко из врха државе вакцинисати, као сигнал да је вакцина потребна и добра.

"Да ли ће Ана Брнабић, ја, Дарија Кисић... Видећемо. Некога ћемо ''да оставимо'' и за неку другу, да пружимо подршку свакој вакцини, да је свака добра", рекао је Вучић.

Масовно вакцинисање већ у јануару

Вучић је изразио уверење да би Србија, средином јануара, могла да крене у масовнију вакцинацију, ако све буде у реду са испоруком вакцина.

"Можда ћемо кренути са вакцинацијом више стотина хиљада људи, можда милион. Ако успемо да завршимо до краја јануара да вакцинишемо првом дозом милион људи, то би било важно", нагласио је Вучић на питање како је мала земља попут Србије била међу првима у набавци вакцине.

Вучић је истакао да не можемо да се меримо са земљама ЕУ, која, када набавља, набавља 300 милиона вакцина.

Због тога, како је рекао, ми смо део Ковакс програма ЕУ, и дали смо донацију за израду вакцина два милиона евра, а и први из региона за програм Ковакс - четири милиона евра.

Истакао је да рачуна да ћемо кроз Ковакс програм добити значајан број вакцина, али и да се сналазимо сами. Рекао је да ће Србија ићи конзервативним путем, и да ће одвојити две дозе за сваког човека унапред.

"Неке земље раде другачије, дају једну дозу, а за 85 случајева потребна је само једна. Ми нећемо да ризикујемо па ћемо да одвојимо по две. Да се не догоди да неко не може да прими другу дозу", објаснио је Вучић.

Поновио је да ће неко од представника државе примити прве вакцине, и да ће то и он урадити.

Рекао је да је њему свеједно коју ће примити, иако неки "стручњаци" са контрадикторним ставовима тврде да неке нису добре.

"Ја ћу да примим најлошију. Шалим се, све су вакцине добре које наша агенција за лекове одобри", нагласио је Вучић.

Важно је шта смо оставили иза себе

Не могу да сруше фабрике, путеве, болнице које смо направили, а које нису ни на слици видели ти које слушам већ шест или седам изборних циклуса да ће да ме победе, поручио је Вучић.

Вучић је, упитан за изјаву Драгана Ђиласа да ће он, Вучић, изгубити изборе у другом кругу, рекао да мисли да су његови политички неистомишљеници у праву, јер, како је рекао, "имају изванредне кандидате - један је променио шест политичких странака, а други, ако не успе у цркви, онда ће мало у световном животу".

"Зато размишљамо кога да кандидујемо. Потрудићемо се да кандидујемо некога ко ће моћи да им се супростави. За мене је много важније шта је то што остављамо иза себе, шта је то што не можете да победите, и шта је то што не можете да сакријете", нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да се то све могло видети и на путу до Голубинаца.

"Ма којим путем да сте ишли могли сте да видите десетине фабрика које смо отворили. На коју год страну да кренете могли сте да видите шта смо радили у претходном периоду, ауто-путеве, недалеко одавде ићи ће нова пруга Београд-Нови Сад и обновљена пруга Београд-Загреб. Шта ћете да пишете и говорите траје један-два дана. За мене је важно да можемо да се похвалимо да смо толико болница изградили и реновирали колико није у претходних 60 година, да смо успели да сачувамо финансијску стабилност, да динар има исту вредност већ осам година", подвукао је Вучић.

Вучић је подсетио да никада у српској историји динар није имао исту вредност толико дуго, те указао да је од 2008. године до 2012. године однос динара према евру са 1:75 отишао на 1:120.

Нагласио је да је државни дуг под контролом и поред највећег пакета економске помоћи који је направљен, као и да ће Србија имати највећу стопу раста у Европи.

"То је што ме занима. То да ће да победе слушам већ шест-седам изборних циклуса", истакао је Вучић.

Вучић је рекао да то што тврде не кажу истраживања, али и додао да се ради о мултимилијардерима који могу много новца да потроше на изборе.

Имам поверења у ЕУ, али морамо и сами да набавимо вакцине

Вучић је изјавио да верује да ће ЕУ у Србију дистрибуирати значајне количине вакцине против корона вируса и да се на то неће чекати месецима, али је напоменуо да је обавеза Србије да и сама обезбеди вакцине за своје грађане.

Вучић је, упитан да ли очекује да ће ЕУ променити одлуку и почети дистрибуцију вакцина пре маја, рекао да има поверења у ЕУ и комесара Оливера Вархеија да ће бити дистрибуиране значајне количине вакцине и да се на то неће чекати месецима након што вакцину добију државе ЕУ.

"Али, ми смо људи који имамо обавезу да водимо нашу земљу, Србију, и наша је обавеза да се постарамо да пронађемо вакцину и бринемо о народу и грађанима", рекао је Вучић.

Истакао је да ће држава успешно обавити и тај задатак, као што су, како је навео, успешно набављени и респиратори, кад их нигде у свету није било довољно.

Подсетио је и да у Србији нема несташице производа у продавницама и на тржишту и да се то није ни догађало све време колико траје пандемија корона вируса у свету.

Србија одлучно у борби против криминала

Србија се против криминала бори врло одлучно, поручио је Вучић након хапшења раније осуђиваног криминалца Дарка Елеза.

Одговарајући на питање новинара да ли Србија може да се избори са криминалом, Вучић је истакао да ће држава "урадити свој посао".

"Обавићемо тај посао врло одлучно. Србија ће бити сигурна и безбедна земља за све грађане и тиме ћемо гарантовати и будућност својој деци", рекао је Вучић.

Истакао је да ће се борба против криминала водити на свим фронтовима, од оних који нелегално производе и продају дуван, до разоткривања великих криминалих кланова.

Честитам грађанима католички Божић и предстојеће празнике

Вучић је честитао грађанима Србије, који славе по грегоријанском календару, Бадњи дан и Божић.

"Свим људима који славе по грегоријанском календару пожелео бих срећан сутрашњи Бадњи дан и Божић, да га у здрављу и весељу проведете са својим породицама", рекао је Вучић.

Председник је православним верницима, али и онима који нису верници, пожелео срећне предстојеће новогодишње и божићне празнике.