Вести

Вучић: Имали смо вере да ћемо променити будућност железнице

Председник Републике Србије Александар Вучић стигао је у Степановићево код Новог Сада где обилази радове на изградњи брзе пруге Нови Сад-Суботица за брзине возова до 200 километара на час, која је деоница међународне брзе пруге од Београда до Будимпеште.

"Имамо малих проблема са радовима, али смо замолили кинеске извођаче да за најмање шест месеци убрзају радове, како бисмо могли да радимо бар упола као ви у Кини", рекао је председник Вучић обраћајући се кинеској амбасадорки Чен Бо.

Председник Вучић подсетио је да је последња пруга у Србији која је грађена била Београд-Бар 1976. године и да до 2012. године није изграђен ниједан километар.

"А онда смо од 2012. године изградили 108,1 километар и 775 километара и сада радимо нових 156 километара, још 160 километара је у плану, а у планским документима још 2.000 километара. Тако да ће бити много посла за кинеске компаније и српске и кинеске раднике", рекао је председник Вучић.

 

Када су у питању притисци због Косова и Метохије нисам оптимиста

Председник Вучић је изјавио да је са високим саветником Стејт департмента Дереком Шолеом имао коректан разговор, а када су у питању притисци на Србију поводом Косова и Метохије рекао је да је реалан и да није оптимиста.

Председник Вучић је новинарима на питање да ли је оптимиста након тог састанка када су у питању притисци према Србији рекао да није оптимиста и да је ситуација за Србију тешка.

"За нас је тешка ситуација, све западне силе су признале независност Косова. Не очекујте било шта лепо или упаковано у шећерлеми да нам дође, није то ништа чудно. Са Шолеом сам имао коректан и отворен разговор, наши ставови о Косову се разликују", рекао је председник Вучић после обиласка радова на деоници брзе пруге Нови Сад- Суботица.

 

Мораћемо да завршимо пругу до Суботице пре краја 2024. године

Председник Вучић је током обиласка радова на брзој прузи Нови Сад-Суботица у Степановићеву рекао да радови иду брже од рокова, јер су се кинески извођачи постарали да ураде све што је могуће и да сматра како ће пруга бити завршена пре краја 2024. године. 

"Некад је боље да платите и нешто више, али да завршите раније, јер онда видите резултате какве смо постигли на прузи Београд-Нови Сад. Ми смо имали вере да ћемо да променимо будућност железнице, да то не буде само социјална категорија, већ да железница почне да ради и живи и постигли смо невероватне резултате са том пругом и очекујемо да они буду још бољи, посебно када будемо завршили још 108 километара до Суботице. Рачунамо да све ово можемо да завршимо до краја 2024. године, што ће бити много пре мађарске стране", рекао је председник Вучић. 

Истакао је да је то веома важно због развоја севера земље и развоја туризма на Палићу и Тополи али и даљег развоја Врбаса, Ловћенца и других места која се налазе уз трасу пруге.

"Србија данас упркос тешким околностима кроз које пролазимо и криза у свету може да види јасну разлику у односу на оно време које смо изгубили", истакао је председник Вучић.

Навео је да су све пруге у Србији изграђене између 1884. године и 1976. године када је изграђена последња пруга Београд-Бар.

"Између 1976. године и 2012. године, дакле 36 година, нисмо подигли ни једну пругу, а реконструисали смо у том периоду 31 километар. За ових 10 година смо изградили 108,1 километара нових савремених пруга, реконструисали 781,5 километара пруге и сада очекујемо да завршимо нових 156 километара, а у плану имамо преко 2.026 километара изградње и реконструкције пруга", навео је председник Вучић.

Нагласио је да је то део великих планова за модернизацију и изградњу Србије, за довођење инвестиција у чему ће овакве пруге значајно помоћи, како би нове фабрике никле у различитим местима Војводине.

Председник Вучић је захвалио амбасадорки Чен Бо на сарадњи и председнику Кине Си Ђинпингу чија је идеја била изградња пруге од Београда до Будимпеште.

Председник Вучић је честитао свима који Нову годину славе по јулијанском календару и пожелео много успеха.

 

Предложићу петоструко веће казне за крађу на желзници

Председник Вучић најавио је да ће иницирати пооштравање казни и до пет пута за крађе на железничкој инфраструктури, али и да путници морају да знају да су потпуно сигурни.

Председник Вучић је то рекао после обиласка радова на изградњи деонице брзе пруге између Новог Сада и Суботице код места Степановићево на питање шта ће се предузимати због све учесталијих крађа и да животи људи не би били угрожени.

"Не играмо се ми са тим, људи морају да знају да су потпуно сигурни", истакао је председник Вучић наводећи да је јуче брзи воз до Новог Сада био без разлога успорен да не би била доведена у питање безбедност људи.

Председник Вучић је рекао да неки неодговорни људи због 100, 150 евра краду делове и да мисле да ће тиме нешто паметно да ураде.

"Ко су ти људи који то раде, није то први пут, наравно да се секирам, радите, градите и дођу неодговорни и узму део баш са места са ког не треба. Онда железница успори возове. Предложићу 5 пута веће казне за специфично дело - угрожавање безбедности више људи. Па кад добије 10 година затвора видећемо да ли ће му пасти на памет да краде", рекао је председник Вучић.

Према његовим речима, људи морају да знају да су сигурни.

"С разлогом су успорили возови због безбедности. Али када имате посла са битангама који краду бакар или каменују возове не знамо шта да радимо. Ми смо јуче 4,5 минута каснили јер смо успорили са 200 на 160 километара на сат. То нећемо више, јер су људи навикли на тачност. Ко су ти људи међу нама који то раде", рекао је председник Вучић.

Додао је и да то није први пут да људи краду, а да су се са друге стране људи из Железница целу ноћ мучили да би воз ишао 200 а не 160 на сат.

 

Изградњом путева и пруга смо направили тектонски поремећај

У Србији се никада није више и снажније градило, направљени су готово тектонски поремећаји у изградњи земље, изјавио је председник Вучић и истакао да је због тога веома срећан и поносан, али, додао је, наравно да има и проблема.

Тачно је да је очекивао да ће неки радови бити брже завршени, јер му је то важно и зато што је то његов сан.

"Шта је ту лоше", упитао је председник и истакао:

"На крају моји снови се ипак остварују, са закашњењем али се остварују...Ово (брза пруга Нови Сад-Суботица) сада не касни, све тече по уговору, биће завршено и за мање од две године ићи ћете Београд-Суботица за сат и пет минута и, ето, вас на Палићу...", рекао је председник Вучић одговарајући на питање Н1 тв., да је најављивао да ће неки путеви и пруге бити раније завршени и како објашњава кашњење тих радова.

Радује га, рекао је, и када му се постављају таква питања, јер види да још неко брине како теку радови на изградњи путева и пруга и срећан је што на то може да одговори.

Подсетио је да од 1976. године, значи у протеклих 36 година није изграђена ниједна пруга, а ускоро ћемо, истиче, са Европљанима потписати уговор о изградњи брзе пруге на релацији Београд-Ниш, па Ниш-Димитровград и Ниш-Брестовац.

"То су тектонске промене", истиче председник Вучић и на опаску да је раније требало потписати уговоре одговара:

"Требало је, али била је корона, нико нигде није ништа радио. Радимо и када имамо рат готово у суседству и поред других проблема као што је Косово, проблеми у региону... Ми подижемо земљу како никада нисмо подизали", јасан је председник Вучић.

Немојте, рекао је, да вас подсећам кроз шта смо све пролазили када је реч о изгради Београда на води.

"Пролазили смо кроз топлог зеца и харанге, увек смо били најснажније нападани, а они који су ме нападали сада имају тамо станове и ресторане, ја немам. Срећан сам због тога што они имају и срећан сам што они уживају", рекао је председник Вучић и додаје да је зато срећан када се, како је рекао, и ви радујете.

Радује га, истиче, изградња ове брзе пруге и доласку инвеститора за Врбас, Србобран, Турију, Бечеј, Мол и Аду...

"Има ли ту кривице, има некада смо спорији, али се гради више него икада, снажније него икада. А, да ли сам увек срећан, па нисам то је борба на дневном нивоу", председник Вучић и на помиње да су на изградњи брзе пруге од Новог Сада до Суботице постојала три тешка проблема - археологија, експропријација и трећи о коме, истиче, не жели да говори.

"Ништа то није једноставно и лако, за то је потребан новац, а да не повећавате стопу јавног дуга", прецизира председник Вучић.

На питање Н1 о акциденту са амонијаком, председник Вучић је рекао да је толико био опседнуту питања везаним за Косово и Метохију да то са амонијаком није стигао да испрати.

Напоменуо је да су неки изјављивали да је тему у вези Косова измислио да би покрио овај акцидент и истакао да нико не зна да би дао све на свету да је могао да се бави амонијаком, а не Косовом и Метохијом.

Верује, истиче, да ће надлежно министарство предузети мере да се овакви акциденти више не дешавају.

 

Границе Србије не одређује Курти, нисам знао да је он и НАТО

Председник Вучић изјавио је да Србија има своје границе, које нису ни руске ни НАТО границе, већ су установљене Повељом УН и Резолуцијом 1244.

Након обиласка радова на изградњи деонице брзе пруге Нови Сад–Суботица, а замољен да прокоментарише изјаву премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да су границе Србије и Косова границе Русије и НАТО, председник Вучић је рекао да је то још једна од очајничких политичких порука којом Курти себе покушава да представи као велику жртву, новог Зеленског, а њега као малог Путина. 

"Нисам знао да је Курти постао и НАТО у међувремену. Причај ти шта год хоћеш, како год хоћеш, покушавај нас да ставиш негде где нисмо, себе негде где ниси, ми тебе не стављамо ни тебе где ниси, нити себе. Ми имамо своју земљу, коју волимо највише на свету, којом се дичимо и којом се поносимо. Име те земље је Србија и границе не одређујеш ти већ међународно јавно право", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да се наслушао доста глупости у последње време, а да је његово да води земљу као независну, суверену, слободну и слободарску земљу и да је поносан што тако чини. 

На питање да прокоментарише интервјуу са Едвардом Џозефом у коме он тврди да је Вучић обмануо НАТО, ЕУ и Србе са Косова, председник Вучић је одговорио да је погрешио што је поменуо Џозефа, јер је он, ипак, председник државе. 

Ипак, констатовао је да је Џозеф радио много тога интересантног у нашем региону.

"Он води хајку јер се плаши. Није сигуран да ли ја знам оно што он мисли да ја могу да знам. А ја то што знам о њему не пада ми на памет да износим у јавност, јер ипак сам председник. Све најбоље му желим, ја сам човек који зна шта је за јавност, а шта није, тако да ћу да водим рачуна о њему", рекао је председник Вучић.

На молбу новинара да прокоментарише писање листа Данас да је ДОС направио дупло више километара ауто-пута од њега, председник Србије је рекао да ће у понедељак представити комплетну мапу, сваки метар изграђеног и пута и ауто-пута. 

"Мислим да сам прилично прецизно урадио из главе, али сада ћу сваки детаљ да покажем. Чак смо имали штету, они рачунају да су урадили 12,5 километара Уб-Лајковац, а у ствари нису изградили ништа, то је било из њиве у њиву, где смо морали да срушимо свих 12,5 километара, све слојеве асфалта, поново да радимо дренажу, што нас је скупље коштало него на ливаду да смо наишли, али није важно. И то смо им урачунали. И опет ћете да видите ко је у праву", поручио је председник Вучић. 

Председник Вучић је додао да ће бити велико изненађење за људе када буду видели колико се мало градило претходних деценија, а колико данас имамо чиме да се похвалимо.