Вести

ВУЧИЋ: ДОК САМ ЈА ПРЕДСЕДНИК, НЕЋЕ БИТИ ПРИЗНАЊА КОСОВА

Председник Србије, Александар Вучић, изјавио је да неће бити признања Косова, док је он председник.

"До априла 2022. године, када ће бити одржани председнички и парламентарни избори у Србији, Београд засигурно неће признати независност Косова", рекао је Вучић.

"После тога народ одлучује", поручио је Вучић.

Предлози за измену Дејтона иду на смањење овлашћења Републике Српске

Притисак по питању измена Дејтона, односно Устава Босне и Херцеговине, заправо иде ка смањењу овлашћења Републике Српске, рекао је председник Србије, Александар Вучић.

Вучић је изјавио да је одлука о промени или ревизији Дејтонског споразума пре свега на три конститутивна народа у Босни и Херцеговини, истичући да се о томе мора одлучивати консензусом, никако уз прегласавање.

"За то се, по Уставу Босне и Херцеговине и Дејтонском споразуму, питају три конститутивна народа и два ентитета. Ни Игманска иницијатива, не превише ни председник Србије. О томе ће они одлучивати, уз консензус, не сме бити прегласавања", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да притисак води у другом смеру, односно да је израз "функционална држава" заправо еуфемизам за суштинско смањење компетенција и прерогатива власти Републике Српске.

"Суштина је да се Републици Српској одузму додатна овлашћења, како би Босна и Херцеговина била функционална држава. Да нема ентитетска овлашћења, која је добила у Дејтону и за који се српски народ изборио", рекао је Вучић.

"Грађанска" Босна и Херцеговина значи да се не питају конститутивни народи

Вучић је изјавио да постоји притисак много земаља и различитих политичких чинилаца да се промени устав Босне и Херцеговине како би се успоставило наводно грађанско друштво, а заправо је циљ да се у Босни и Херцеговини одузму овлашћења Републици Српској, па и Федерацији Босне и Херцеговине, али пре свега Републици Српској.

"Постављам питање, сваки пут када креће та хистерија из много земаља и различитих сектора у региону, од медијског и невладиног и политичких странака - шта је то што конкретно хоћете да промените", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је цела суштина управо у томе да се развласте и Федерација Босне и Херцеговине и Република Српска, да би све било на централном нивоу, пошто по попису из 2013. године, Бошњаци су по први пут апсолутна већина са 51 одсто.

Они зато, како је Вучић рекао, говоре о грађанском друштву, по принципу један човек један глас, а јасна је већина.

Вучић је рекао да је циљ да се ентитети не питају ништа, као и да се ни конститутивни народи не питају ништа, већ да буде један човек један глас.

Вучић је рекао да је најважније да се сачува мир и да Србија поштује Дејтонски споразум и територијални интегритет Босне и Херцеговине.

Србија је војно неутрална, неће у НАТО

Вучић је изјавио да Србија неће ући у НАТО пошто је војно неутрална земља.

"Мислим да је то најбоља позиција, да сами чувамо своју земљу, небо и свој народ и наставићемо да се тако понашамо", рекао је Вучић.

Србија не прави деструкцију у Босни и Херцеговини, а има право да помаже свом народу

Вучић је рекао да Србија не прави деструкције у Босни и Херцеговини, али да се Србија суштински променила и оснажила, и да има право да буде свој на своме и да помогне свом народу у складу са законом.

О томе какав је однос Србије када је у питању Босна и Херцеговина и Република Српска, Вучић је рекао да се Србија до сада суочавала са тим да у политици мора само да губи, али да више није тако.

Вучић је рекао да очекује да се каже шта је деструктивно и истакао да је осам година дао све од себе да не одговара на клевете, као што су оне да је убијао по Сарајеву, или да је измислио напад у Сребреници...

"Ћутао сам и пружао руку, јер Босна и Херцеговина мора да буде најбољи партнер Србији и односи са Србијом морају да буду добри", рекао је Вучић.

Додаје да ни позиција Бошњака није лагодна, као и да су они једини страдали више од Срба.

"Морамо да покажемо пијетет и да разумемо зашто су незадовољни и шта очекују, на делима сам се трудио да развијамо најбоље односе", рекао је Вучић и подсетио да је предлагао изградњу путева и пруга, не само са Републиком Српском, већ кроз Босну и Херцеговину, да би се народи спајали, јер морају да живе заједно.

Вучић је одговорио и да говори о територијалном интегритету, а не суверенитету Босне и Херцеговине, јер је суверенитет подељен на два ентитета, и на однос централних власти са два ентитета, и да у томе нема злих намера.

Када је у питању енергетски договор са Републиком Српском напомиње да се није ушло у оне пројекте који су Дрина-Дрина, са Босном и Херцеговином, већ где се та река налази на територији Републике Српске.

Вучић је напоменуо да је у Сарајево ишао скоро исто толико пута као и у Бањалуку и да о томе води рачуна.

Вучић је указао да гледа на стратешке ствари, а то је да су се ствари у Србији неповратно измениле и да је Србија од земље губитника данас број један по расту, по борби против короне.

Плашим се "увијених ствари" за Босну и Херцеговину и залагања СДА

Вучић је изјавио да се плаши ствари које су лепо упаковане, с машницом, по питању Босне и Херцеговине, као и онога за шта се јавно залаже СДА.

"СДА је озбиљна, највећа и најмоћнија политичка партија у Босни и Херцеговини, они су одржали свој конгрес и донели резолуцију о уставној реформи и изборном законодавству и рекли да Босну и Херцеговину виде као подељену на законодавну, извршну и судску власт, али организовану на државном, регионалном и локалном нивоу власти", рекао је Вучић.

СДА се залаже да регионални ниво власти чини пет или више мултиетничких регија, али ту нема два ентитета, нити Републике Српске, нагласио је Вучић.

"Шта се све кува и шта се иза брега ваља... јер нико не говори прецизно о чему се ради, већ је све упаковано у лепу кутију са шареном машницом - направићемо дивну и функционалну државу, а то подразумева отимање надлежности Републике Српске", рекао је Вучић.

На начин, додао је Вучић, да Република Српска више нема смисла за своје постојање и да би то онда била та функционална држава.

"СДА наводи за Град Сарајево - залагаћемо се да административно подручје града Сарајева обухвата целокупну територију предратног Сарајева са најмање 10 општина у оквиру шире регије. То значи да више не би постојало комплетно Источно Сарајево, Лаковица, Пале и друге српске општине. И то је јавно залагање највеће партије у Босни и Херцеговини".

Вучић је рекао да је то постављао питање свима у свету који се играју са тим, као и Ангели Меркел два пута и рекао им да се плаши тих увијених ствари и шта то све заправо значи.

Знам да је то еуфемизам за узимање овлашћења Републици Српској, додао је Вучић.

Због унутрашње политике показали мишиће

Разлог за одбијање два представника Председништва Босне и Херцеговине да учествују на састанку са шефом руске дипломатије, Сергејем Лавровом, је унутрашњо политичке природе - неки су дочекали прилику да поправе свој рејтинг код грађана, показујући мишиће госту, оценио је Вучић.

Вучић је рекао да није његово да брани Милорада Додика, који је довољно у политици да то сам ради, али постоје непринципијелности код других чланова Председништва.

Вучић је рекао да је увек погрешно да се одбија разговор, јер се без разговора не могу решавати проблеми.

"Ни мени се никада није свиђало да путујем у Брисел, Вашингтон, где сам имао неколико тешких разговора, али морате да разговарате", рекао је Вучић.

Вучић је подсетио да су тог дана два члана Председништва Босне и Херцеговине Лаврову замерили што је похвалио војну неутралност Босне и Херцеговине, а онда је Џаферовић казао да је Босна и Херцеговина на путу у НАТО.

"То није политика Босне и Херцеговине. Ти не поштујеш политику Босне и Херцеговине. Ради се о личним ставовима Џаферовића и Комшића, али није став Босне и Херцеговине. Зашто не дозволите и Додику да има свој став", нагласио је Вучић.

Вучић је указао да Србија ниједним јединим актом није угрозила територијални суверенитет Босне и Херцеговине, а понеки чланови Председништва кажу да је Косово за њих независно.

Што се заставе Босне и Херцеговине тиче, за коју тврде да није била присутна на састанку Додика и Лаврова, Вучић је рекао да свакако није крив Лавров за то.

Вучић је такође критиковао поређење Додика са Хитлером, рекавши да не зна како се представник српског народа може поредити са Хитлером, посебно пред представником Русије.

Због Косова смо у "шаховској изнудици"

Вучић је изјавио да је тешко правити спољно политичке тактике и стратегије, када је земља у политичкој изнудици, као што је Србија по питању Косова и Метохије, јер нема никога на Западу ко мисли да Косово није независно.

Вучић је тако одговорио на примедбе Иве Висковића и Милана Антонијевића да Србија нема стратегију спољне политике, што сматрају недостатком, али Вучић је истакао да се не могу поставити јасне спољнополитичке смернице, јер је реч о борби око дела територије, у складу са Уставом Србије.

"Шта да напишемо? Да је Косово и Метохија независно? Зато је и биће нејасна позиција земље док се разговори не заврше. Да је поставимо другачије, а да не спомињемо Косово, рекли би да је неодговорна, неискрена и да не одговара реалности", рекао је Вучић.

"У шаховској смо изнудици, у тешкој ситуацији, а један део људи то не разуме. Нико на Западу не мисли да Косово није независно. Себе лажемо ако мислимо да можемо некога на Западу да уверавамо у другачије", рекао је Вучић.

Вучић је поручио да нам остаје да се боримо, али да то неће променити мишљење Вашингтона, ко год да је на власти, као ни у односу Берлина, јер су ЕУ, пре свега Берлин, а затим и Париз.

Вучић је додао да је тачно да он губи стрпљење, јер Србија дуго одолева, одлуговлачи, али и да се нада да ћемо следеће године, ипак, причати исто што и сада, да је Србија најбоља у Европи по стопи раста и да смо у изнудици.

"Када сте у изнудици, а судија вам прети дисквалификацијом, не можете да правите стратегију и тактику. Гледате како ћете да ставите краља иза пешака, да имате неко празно поље. Без фигура на табли, не можете да извучете победу", рекао је Вучић.

Србија престиже Хрватску, нек ме нападају у медијима

Србија ће следеће године престићи Хрватску по БДП-у, рекао је Вучић поводом кампање хрватских медија против њега.

"У понедељак су три најтиражнија хрватска листа објавила ауторске текстове о мени. Јесте ли видели да се у једној држави појави толико текстова о председнику друге земље? У тим текстовима нема личних увреда, то су њихова политичка сагледавања, и ја то прихватам. Знате ли зашто је то тако? Зато што ће Србија у ово време следеће године први пут у својој историји престићи Хрватску у БДП", рекао је Вучић.

"Не можете да зауставите српску економију", поручио је Вучић и додао да разуме зашто нас сви мрзе.

Вучић је нагласио да је најбољи пример тога што је усред епидемије корона вируса у Србији отворена фабрика "Toyo tires", једна од највећих фабрика гума на свету.

"Фантастична инвестиција. Србија ће ову годину да заврши са 2.9 милијарди. Наравно да ћемо да сметамо многима, али ми морамо да истрпимо и претрпимо. Зато што су и нама добри односи са свима важни", рекао је Вучић.

Македонија променила и име, а ЕУ јој није отворила преговоре

Македонија је чак променила име, а ЕУ чак ни тада није са том земљом отворила приступне преговоре, рекао је Вучић, говорећи на тему зашто ЕУ ове године није отворила ниједно преговарачко поглавље Србији.

"Заиста има много ствари које треба боље и другачије да урадимо и почели смо и наставићемо. Али, да поставимо ствари сасвим отворено. ЕУ није отворила преговоре Македонији која је чак променила и име земље, а обећавали су им куле и градове, и нема шта их нису све обмањивали, а на крају им нису ни отворили преговоре", рекао је Вучић.

Када је реч о разговорима са политичким противницима и опозицијом, Вучић је рекао да је чак и у медијима хтео да разговара са њима, али да они нису хтели, називајући га издајником и психопатом.

"Поновио сам жељу да разговарам са њима, иако не могу ни два одсто да добију на изборима", навео је Вучић.

Вучић је рекао да се Србија великом брзином приближава ЕУ и када је реч о европском стандарду, али да не можемо одједном то да стигнемо, пошто смо много заостајали и више од 100 година.

"Ако наставимо овако, и ако будемо у наредне три године број један по првиредном расту у Европи, та разлика ће бити драстично смањена", истакао је Вучић.

Вучић је рекао да то значи веће плате и пензије, боље путеве и пруге...

Владавина права је веома важна, рекао је Вучић, додајући да управо владавина права доноси највише страних инвестиција када се неко одлучује да дође у нашу земљу.

Вучић је истакао да страни инвеститори управо највише бирају Србију као дестинацију за своја улагања и да и то говори о владавини права.

Прве вакцине ускоро, за старачке домове

Србија ће ускоро добити 5.000 вакцина против корона вируса, рекао је Вучић и додао да су оне намењене људима у старачким домовима, са 75 и више година.

Вучић је рекао да Србија чини све, на све стране, да добије вакцине, биће их од разних произвођача, грађани ће моћи да бирају и биће бесплатне.

Суштина је, рекао је Вучић, да вакцине добијемо што пре и додаје да је уверен да ће одређену количину Србија добити на поклон.

Вучић је рекао да има поверења у европског комесара за проширење, Оливера Вархеија, који је рекао да ће дати све од себе да Србија и земље Балкана добију што пре вакцине.

Бесплатне вакцине, бар 100.000, Србија ће добити од пријатеља које има у свету.

Упитан када ће почети масовна вакцинација, Вучић је рекао да ће то бити брзо, не желећи да прецизира време, јер о томе се не говори нигде, ни у Немачкој, па неће ни он.

"Имаћемо довољно вакцина, Србија неће бити на репу и неће бити ничије заморче... да бисмо могли да се стабилизујемо и посветимо даљем напретку Србије", рекао је Вучић и поново потврдио да ће, наравно и он лично примити вакцину.

Вучић је рекао да је у борби против корона вируса Србија радила поштено, одговорно и транспарентно и додао да су сви лекари, сестре и запослени јунаци, а неки су, додао је Вучић, тражили да им се укине аплауз да би они били популарнији.

"Ми смо урадили све и резултати то показују, тестирамо много више људи, јер они који мање тестирају имају дупло мање мртвих, нисмо обмањивали и нисмо лагали", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је политика слушала струку и да је држава учинила све што је струка захтевала, али да међу стручњацима постоје различита мишљења, иако им се стручност не може оспорити.

На питање да ли се странци питају како то да се Србија добро бори са вирусом, Вучић је рекао да је то зато што смо имали тешке и обимне реформе и тај тренд ће бити настављен.

"Србија мора да буде земља успеха, и зато се борим да одговорим на све, а да ли смо грешили, па јесмо. Ко није?", рекао је Вучић и истакао да верује у Србију и у снагу Србије.

За глас народа пресудан садржај политике, не медији

Вучић је рекао да се Србија променила набоље када су у питању медијске слободе у односу на 2012. годину, али да је за глас народа пресудан садржај политике, а не колико пута ћете се појавити у медијима или лоше говорити о њему.

"То вам неће помоћи", рекао је Вучић оцењујући да је проблем у сујети људи који мисле да је неко други крив, или да су медији криви.

Вучић је подсетио да је телевизији Н1 понуђено да буде на Телекомовим каналима, али да су тражили око 20 милиона евра.

Вучић је истакао да се и по медијима види да је Србија демократска земља, и рекао да 2012. године, када је Српска напредна странка била у опозицији, није постојао ниједан канал, ниједна новина ни место где је опозиција могла нешто да каже или да се чује другачије мишљење.

"Нико се тада није овако страствено борио за наша права, али и то показује колико се Србија променила у бољем светлу", рекао је Вучић додајући да су данас сви недељници у кампањи против власти, од дневних листова 60 према 40, а да се на каналима један и два води политичка кампања против њега.

"То нису комерцијалне телевизије, као што су Пинк и Прва, које тако зарађују паре. Те телевизије не зарађују паре, оне постоје не да зарађују, него да воде политичку кампању против мене", рекао је Вучић.

Вучић је оценио да је ситуација данас неупоредиво боља него 2012, а да не прича о утицају друштвених мрежа које су потпуно слободне.

Вучић је рекао и да је негативни клипинг који добија много већи у односу на позитивни.

Да решавамо проблеме, а не ко шта има на маски

Професор др Иво Висковић скренуо је пажњу вечерас да се у политици и о ситницама мора водити рачуна, наводећи као пример маску једног министра на којој су биле заставе Србије и Републике Српске, на шта је председник Александар Вучић одговорио да то не може никоме да засмета, и да је важније решавати проблеме, а не ко какав амблем на маски носи.

Вучић је испричао да га је бошњачки члан Председништва Босне и Херцеговине, Шафик Џаферовић, када је долазио у Рашку област, позвао и питао да ли може да дође у Нови Пазар, у посети сестринској странци СДА, Сулејмана Угљанина, на шта је добио одговор да је то свакако могуће и да ће имати пратњу од границе, односно од уласка у Србију.

"Угљанин је тамо "лупао глупости", пошто није добио фотељу. Причао је свашта о Србији, а Џаферовић је ћутао. Многе изјаве су биле спорне, али ја нисам желео да реагујем. Да не причам о иконографији…”, рекао је Вучић.

Истакао је да са тим нема проблем, нити је уплашен, већ показује самопоуздање, јер му је више стало да се, примера ради, заврши ауто-пут Београд-Сарајево.

"Да за три године из Сарајева људи могу да дођу у Београд за два сата. Али, ако не могу, то онда неће бити због нас, него због њих. Дајте, да те проблеме решавамо, а не шта је ко имао на маски", рекао је Вучић.

Шта је политичка дебата, а шта клевета

Професор др Иво Висковић и Милан Антонијевић пребацили су владајућој странци нападе њених посланика у парламенту на људе попут Секе Саблић и Драгана Бјелогрлића, Вучић је рекао да парламент јесте место где људи треба политички да говоре, али да се ником не може говорити да се исели из своје земље, као што је, иначе, Марко Атлагић поручио Бјелогрлићу.

"Страшно и погрешно, нисам то знао. Није ми проблем да се извиним, када ми се кажу аргументи, и извињавам се", рекао је Вучић, али је напоменуо да се Антонијевић и други никада нису огласили када њега и његову породицу нападају и називају га издајником.

"Сваког дана слушам најгоре гадости о мени, мојој деци, а ви који се залажете за грађанска права, када дете ставе на фотографију са криминалцима, ћутите..", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да му није потребна заштита, али да неће дозволити да се за жртве представљају неки који се, како је рекао, мање јавно разапињу од њега.

Извор: Танјуг/ТВ Прва