Вести

Вучић: Брза саобраћајница Иверак-Лајковац готова до децембра 2022. године

"Грађани треба да знају колико држава води рачуна о њима, уз захвалност што чувају наша огњишта. Боримо се за сваког грађанина да може да живи боље."
Председник Србије Александар Вучић обишао је данас радове на изградњи брзе саобраћајнице Иверак - Лајковац која ће спојити Ваљево са аутопутем „Милош Велики”.

Вучић је током обиласка радова запитао представнике кинеског извођача, компаније „Чајна Шандонг”, да ли ће радови бити готови до децембра 2022. године, као што су раније обећали и добио потврдан одговор.

Представник кинеске компаније је рекао да је прошле године лично обећао председнику Србије да ће брза саобраћајница бити готова до краја 2022. и да ће тако и бити.

Вучић је подсетио да је уговором предвиђено да цео пројекат буде готово до децембра 2023.

„Цео овај крај ће да оживи и људи из Ваљева више неће да се селе за Београд”, додао је Вучић, пренео је Танјуг.

Обиласку радова присуствују и министар грађевинарства Томислав Момировић, директор Коридора Србије Александар Антић и в.д. директора Путева Србије Зоран Дробњак.

Председник је јуче током посете Зајечару најавио да ће у наредних 25 дана обићи радове на инфраструктурним пројектима у Србији.

Укупна дужина деонице Иверак - Лајковац је 18,3 километра, а вредност радова које изводи кинеска компанија „Чајна Шандонг” је 158 милиона евра.

Брза саобраћајница ће имати по две траке у оба смера и пројектована је за максималну брзину до 100 километара на час.

Деоница је грађевински доста захтевна, јер ће имати 25 објеката, од чега 19 мостова у дужини од укупно 2,5 км, као и једна петља.

Саставни део овог пројекта је потпуно уређење тока реке Колубаре и њених притока што треба да спречи плављења у овом делу Србије.

Брза саобраћајница Иверак-Лајковац део је државног пута Лозница-Ваљево - Лазаревац и представља попречну везу у путној мрежи Србије и повезаће делове Републике Српске, односно Босне и Херцеговине са аутопутем „Милош Велики” и Коридором 10.
Следеће године градња аутопута Београд-Зрењанин

ВАЉЕВО – Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће следеће године почети да се гради и аутопут од Београда до Зрењанина и позвао Кинезе да се припреме за тај пројекат.

„Тим аутопутем бисмо увезали целу Бачку и Банат”, нагласио је Вучић додајући да ће држава бити спремна за разговоре са кинеским извођачем до краја године, а да би већ у 2022. могли да крену радови.