Вести

Вучевић: Власт спремна да разговара са опозицијом

Неколико дана пошто је званично постао нови председник Српске напредне странке, актуелни министар одбране у Влади Републике Србије Милош Вучевић говорио је о актуелној политичкој ситуацији у земљи и безбедносној ситуацији на Косову и Метохији. Поводом протеста који се већ неколико недеља организују у главном граду, рекао је да је власт спремна да разговара са опозицијом, али у институцијама и да Српска напредна странка неће прихватити формирање прелазне владе, јер се власт, како је рекао, преузима на изборима.

Вучевић је, говорећи о трагедијама које су се догодиле у Србији, али и протестима који су уследили, рекао да је забринут због актуелних дешавања која су нам се десила као народу и држави.

"Забринут сам и као грађанин, и као отац, када видите такве догађаје, ужасне ствари. Што се тиче забринутости због политичких скупова, забринут сам ако део људи, а верујем да их има и то не мали број, излази чистог срца у жељи да види да се по том питању нешто ради. Не зато што је љубитељ неког политичког лидера који се тамо појављује, већ просто жели да се неке ствари промене, а не препознаје да тај пут је врло клизав пут и може да води у дестабилизацију државе. Оно на шта смо упозоравали да у овом тренутку тражећи кривца међу нама, нас толико обузима да не видимо шта се истовремено дешава на Косову и Метохији, што не значи да дешавања на Косову и Метохији треба да гурну под тепих одговор на сва ова питања која нас муче", рекао је Вучевић.

Истиче да иако разуме захтеве грађана и бол који осећају, не разуме "да мисле да могу да дођу до промена које желе да виде, са људима који их предводе. Ипак, како је рекао, спремни су да разговарају са политичарима, али је нагласио да се разговара у институцијама.

Додао је да није разговор ако неко има предуслове и да се из ове политичке кризе излази разговором у институцијама.

"Није пут да неко види излазак из овог тако што ће се формирати прелазна влада. Неће се формирати прелазна влада, бар што се тиче Српске напредне странке. Ми никада то нећемо подржати, а не знам како може да се изгласа прелазна влада без посланика Српске напредне странке. Све опције могу бити кандидоване као легитимне и демократске, али нема преузимања власти без избора", истакао је Вучевић и додао:

"Најмање сам разговарао по питању реконструкције владе. То је једна од тема коју је председник Вучић споменуо и то је једна од опција. Ако је захтев опозиције да се питају грађани какво је стање у држави, мислим да су избори најбоље решење за такву ситуацију. При том можемо да причамо о датуму избора, облику, све што је нормално да се прича између политичких странака. Мислим да је власт направила уступке и по питању оставке Ружића,  и по питању адекватних решења око разоружавања грађана, које нису популарне мере, укидања риалитија."

 

КФОР и Еулекс је требало да испрате специјалне снаге јужно од Ибра

Коментаришући тренутна дешавања на Косову и Метохији Вучевић је рекао да је ситуација привидно мирна, али да је напетост велика и да је ризик за ескалацију највећи могући.

"У овом тренутку немамо никакве сукобе, али је тензија толико јасна, буквално да можете да је опипате и осетите. Био је данас покушај окупљања Албанаца из јужне Косовске Митровице близу моста који спаја јужну и северну Митровицу, са најавом да ће прећи у северну Митровицу, али до тога није дошло. Додуше биле су распоређене и нешто јаче снаге КФОР-а и ЕУЛЕКС-а да не дозволе то, али наравно све су то ситуације које подижу тензију и не доприносе смиривању ситуације", рекао је Вучевић.

На питање да ли верује да се питање Косова и Метохије може решити без сукоба Вучевић је рекао да верује да може, али да није оптимиста за брзо и лако решење.

"Апсолутно сам песимиста кад неко каже мора се постићи решење до маја, јуна, августа или то лицитирање са датумима. Историја демантује такве пројекције и неке временске дистанце које се унапред задају. Мислим да не можете администрирати и гледати само календарски да би дошло до решења. А верујем да да, јер ако не бих веровао у то онда бих знао да морамо ићи у неки рат и сукобе, а стварно то не желим да видим као једину опцију. Верујем да постоји снажна алтернација, а она јесте у виду преговора. Да ли је лако - није, да ли је до сада донет неки велики напредак - па не. Али то траје од Берлинског конгреса, ја то стално понављам, од 1878. године ми имамо отворено то питање", објашњава Вучевић.

До сукоба Срба са КФОР-ом је, према његовом мишљењу, дошло зато што се КФОР, како је рекао, поставио као "заштитник окупационих снага на северу Косова".

"Направио је прстен око узурпираних општинских управа и косовске полиције. По нама су КФОР и Еулекс требали нешто друго да ураде, да лепо испрате специјалне полицијске снаге приштинске власти и полицијских јединица јужно од Ибра и да они воде рачуна о безбедности. Не бисмо имали ниједан инцидент", рекао је Вучевић и додао да за Србе није добар било какав сукоб, а посебно не са КФОР-ом и НАТО чланицама.

 

Војска Србије у свакодневној комуникацији са КФОР-ом

Вучевић наводи да је Војска Србије у дневној комуникацији са КФОР-ом. 

"Ја мислим да се генерал Мојсиловић чује са генералом Растућијем више пута сваког дана. Разговори су свакако конструктивни, али наравно да се не слажемо у свему. Ми кажемо да сматрамо да КФОР мора да уклони ово, они кажу смирите Србе, немојте да окупљате Србе. Ми им кажемо да их ми не окупљамо и да се не треба бавити последицом, већ разлогом зашто се Срби окупљају", рекао је Вучевић.

Наводи и да су протести били мирни, али да су "Срби спремни да се туку и по цену сопственог живота".

"Мислим да ко то не разуме, не схвата каква је проблематика. Српска заједница на северу Косова и Метохије, потенцирам север, јер је ситуација другачија јужно од Ибра, много је хомогенија, компактнија и у овом тренутку изложенија огромном притиску и спремна је да иде до краја. Не постоји нека политика која може да им каже "е, немојте то није лепо, нама се то у Београду не допада". Људи не могу да живе нормално. Не знају ко ће бити следећи ухапшен, упуцан", рекао је Вучевић. 

 

Они који позивају на улазак тенковима у Призрен су неозбиљни људи

Према Вучевићевом мишљењу Србија пре свега политиком може да заштити грађане са Косова и Метохије.

"Нажалост данас је албанска страна из Приштине одбила да разговара са нама. То није добро. Какав год да је горак укус у устима или осећањима када видите некога ко проводи терор, боље је да их видите за преговарачким столом, него да се наш народ сукобљава. Сви они који причају да данас треба да смо са тенковима у Призрену су неозбиљни људи. То не значи да неко нема патриотска осећања и да нема емоција, напротив, али морате да се владате и рацијом и да разумете и околности и да чувате и тај народ доле и да чувате целу државу Србију и све њене грађане", рекао је Вучевић.

Вучевић је поновио и које су црвене линије истичући да Србија неће дозволити сценарио какав је виђен 5. августа 1995. године или 17. марта 2004. године.

"Војска Србије би у таквој ситуацији, ако буде таква наредба председника, спречила такав сценарио и то ћу рећи на тај начин без даљег објашњења и улажења у детаље, јер би то било неозбиљно по питању наше националне сигурности. То је адекватан одговор на прогон и убиства српске заједнице на Косову и Метохији, ако би не дај Боже до тога дошло. Ја стварно верујем да је једини пут политичко решење и мислим да је добро што смо чули изјаве и Блинкена и Макрона, па чак је данас и немачка влада имала једно саопштење где најављују неки пакет санкција према Куртију ако то буде ишло у том правцу. То су већ јасни показатељи да земље Квинте виде приштинску администрацију као узрочника ових ствари које нам се дешавају", истиче Вучевић.

 

Албанци праве сличне грешке које смо ми правили почетком деведесетих

Пут за излазак из овакве ситуације је, према Вучевићевом мишљењу, повлачење специјалних јединица косовске полиције и повлачење садашњих градоначелника.

"Ти избори морају бити поништени као нелегални, нелегитимни и нешто што погоршава ситуацију на терену. Албанци праве грешке доста сличне ономе што смо ми правили почетком 90-их када смо ми наметали неке ствари албанској већини и нисмо успели да пронађемо дијалог са албанском заједницом на Косову и Метохији. Не говорим о УЧК, онима који су били легитимна и легална мета за нашу полицију и војску, него говорим да ми нисмо успели да нађемо општеполитички договор са албанском заједницом, па смо имали ситуацију да у градовима у којима је Срба било 5 одсто ми држимо апсолутно сву власт, а 95 одсто људи не учествује. То се показало да није добро и да није одрживо. То није пријатно за нас Србе када то кажемо, али морамо то да кажемо", рекао је Вучевић и додао да Албанци данас раде исто и да је то пут у сукобе и ескалацију.

Осврћући се на повлачење Срба из косовских институција и бојкот избора, Вучевић је рекао да је апсолутно било немогуће учествовати на изборима и да не може никоме да замери што су напустили институције. Истакао је и да нема избора док се не постигне политички договор, односно док се не формира Заједница српских општина.

"Прво повлачење специјалних јединица косовске полиције, одлазак узурпатора и лажних градоначелника, формирање Заједнице српских општина, вођење дијалога и онда може да се разговара о учешћу Срба на локалним изборима", рекао је Вучевић додајући да неће уопште бити лако убедити Србе да се врате у приштинске институције.

Вучевић је истакао да мисли и да Заједница српских општина није наш максимум, али да је у овом тренутку аксиом. У данима пред нама на Косову и Метохији нас, како је рекао, чека врло тешка ситуација, и да се нада да поруке које смо чули воде ка смиривању.

 

 

Извор: "Euronews"