Вести

Вучевић: Снажна војска је гарант мира

Сутра почиње велики сајам наоружања и војне опреме "Партнер 2023" у Београду, где ће се представити 115 домаћих излагача. У разговору за "Политику", потпредседник Владе Републике Србије и министар одбране Милош Вучевић открива шта ћемо представити на овој престижној смотри, која се сваке друге године одржава у нашој престоници. Како истиче, то ће бити "мини-самит" са укупно пријављених више од 150 излагача из више десетина држава са свих континената.

"То је изазов да представимо новитете и потенцијале одбрамбене индустрије Србије. Представиће се и наше приватне компаније, али и инострани излагачи, којих ће бити још више него пре две године. Представићемо палету од 27 наших нових производа, на понос државе Србије и наше наменске индустрије. Развили смо нову "нору" с побољшаним перформансама, као и хибридни артиљеријско-ракетни противавионски систем, гусеничар, што до сада нисмо имали. Посебно у области беспилотних, односно беспосадних летелица, где ћемо представити домаће извиђачке и дронове-камиказе. На достојан начин представићемо нашу земљу", истиче министар Вучевић.

* Сви се наоружавају у нашем окружењу, али и у Европи и свету, зашто је само Србији забрањено? И зашто, док нас прекоревају, западне престонице активно снабдевају Приштину модерним системима, што би заправо требало да буде забрањено? 

- Сви у свету се наоружавају, сукоб у Украјини је показао колико је опасно и наивно занемарити сопствене одбрамбене капацитете, па чак и када је реч о чланицама колективних војних савеза. Свако би морао да размисли у каквом стању су му одбрамбена индустрија, залихе, шта је одржавано у ресурсу. Најважније за сваку војску је питање људских потенцијала и кадровске попуњености. У нашем окружењу предњаче Мађарска, Румунија, Грчка, то су огромни буџети. Али и Бугарска се буди, Хрватска врло озбиљно улаже у оружане снаге. Рекао бих да ни ми не заостајемо и да радимо на прави, ваљан начин. Брине нас оно што се догађа на Косову и Метохији и најава формирања такозваних оружаних снага, на чему раде њихови спонзори. Поред рада са људима, то прати и формирање официрског и подофицирског кадра, као и испорука наоружања и војне опреме. Бојим се да неће стати и да ће им испоручити и нове системе. Спрам тога и ми процењујемо наше капацитете и спремамо адекватан одговор.

* Експерти упозоравају да би 2027. година могла да буде кључна када је реч о намери да такозвана косовска војска стекне пуну борбену способност. То је година када Србија отвара Експо, представљајући највише светске домете у сфери науке и бизниса, док Курти, изгледа, има неке друге снове?

- Чак мислим да желе тај рок да скрате до 2026. године. Да се разумемо, и наша војска има директиве од председника републике и нашег врховног команданта шта морамо до 2026. године да урадимо. Ми не спавамо и не заостајемо. Албанска страна нема шта да изгуби, нема инфраструктурне пројекте, нема инвестиције, нема Експо, не гради национални стадион и брзе пруге. Кога ви знате од великих компанија да хоће да улаже на Косову и Метохији? Нико!

* Знам за српски "Телеком", али му не дају?

- Једино српске компаније, али оне су тамо проказане. И онда причају о слободном тржишту, европским вредностима и демократији. Ми се боримо да наш народ буквално преживи у покрајини.

* Али међународни "експерти" изгледа не мисле тако. Од када је почео сукоб у Украјини многи регионални и западни медији без икаквог утемељења и доказа износе оптужбе да се Србија спрема да нападне неког. Који је циљ ове медијске сатанизације наше земље?

- Ова прича се, нажалост, понавља. Иако Србија врло јасно показује да је за дијалог и какву политику води. Наш национални интерес је да чувамо мир и стабилност. А они питају стално, сваки дан, где су нам тенкови, где су нам "норе", што померамо војску по сопственој територији. Замислите, питају суверену земљу зашто помера своју војску по својој територији. Па нисмо ушли на туђе, нисмо окупирали никога. Нити то планирамо, нити је то политика наше државе.

* Можда су тако навикли да питају у неким ранијим временима?

- Мислим да јесу. Да никога не именујем, али мислим да су навикли да Војска Србије назадује, а не да напредује. Да се наши капацитети уништавају, топе, секу, спаљују или продају будзашто, а не да купујемо озбиљне, сложене борбене системе, да расту плате и решавају стамбена питања за припаднике Војске Србије. Тај наратив свакако није драг и пожељан за нечије уши, али ми заиста желимо да чувамо мир – и своју слободарску и независну политику. Ја сам тврди поборник такве политике и тако показујемо да смо као држава и народ зрели и да можемо да доносимо одлуке које су у нашем интересу. А не да слепо преписујемо туђа саопштења и одлуке. Докле год Вучић води и персонификује овакву политику, а ја верујем да он једини има снагу да је проводи, сигуран сам да је Србија на добром путу.

* Хоћете да кажете да без снажне војске нема суверене политике?

- Као ни без снажних лидера. Без њих су институције само празне љуштуре. Погледајте какву снагу и углед имамо данас, и какав је то огроман напредак у поређењу са стањем пре 15 година. Снажна војска је гарант мира, слободе и независности Републике Србије.

* Безбедносна криза на Косову и Метохији се не смирује, као ни притисци на Србију да прихвати оно што је супротно нашем Уставу, Повељи Уједињених нација и Резолуцији 1244 – све оно што у Украјини бране, како је и председник Вучић рекао у Уједињеним нацијама. С друге стране, не престају организовани напади на Србе, док део међународних кругова оптужује управо Београд за ескалацију, иако смо увек истицали спремност за компромис?

- Нема сузе за наше жртве и разумевања за нашу бол и патњу. Када разговарате с међународним представницима и споменете како постоје различити аршини у међународном праву, па је украјинска територија неповредива и суверена – са чим ми немамо никакав проблем – али да то не важи за нас, онда нема одговора. Влада тишина, пребацујемо се на другу тему, или само кажу да је то посебан случај, суи генерис. Интересантно је то да су границе Југославије биле повредиве, али границе република нису. Онда смо нашли републику чије границе су повредиве, а то је баш Србија. А онда су границе онога што они кажу да је Косово република апсолутно неповредиве. Па вам је територија Републике Српске повредива, а остале територије нису. Тамо где међународни фактор има интерес промовишу децентрализацију, а тамо где нема – најстрашнију могућу централизацију. Србија би требало што више да се децентрализује, а Босна и Херцеговина да буде што централизованија.

* Али таквим понашањем срушили су међународно право, што има тешке последице у свету?

- Мислим да то њих савршено не интересује. Када те велике играче питате како је могуће да међународно право може да важи на различите начине, они вам кажу – па, постоје "различити аспекти међународног јавног права". Разумео сам да тумачење права зависи од њихових интереса. Готово 11 година нема имплементације Бриселског споразума, односно обавеза Приштине које је гарантовала ЕУ. А онда вам кажу – сад је време за нови споразум! Па чекајте, нисте ни први споразум реализовали а већ отварате питање новог. Имамо три опције, прва је да се предамо и све потпишемо, што би они хтели да ми признамо. Два, да се изолујемо и доживимо тешку судбину. И три, а то је ова политика у коју верујем и коју води председник републике, да останемо активни у дипломатско-политичкој одбрани наших позиција, државних и националних интереса, а да истовремено јачамо Србију и економски, и свеукупно. Па, наравно, и одбрамбено.

* Ми видимо спољне отпоре таквој политици, уз подршку унутрашњим круговима који су спремни да направе тај заокрет?

- Није то први пут у нашој историји. Не воле велики играчи када територијално и бројчано мале државе мисле својом главом и воде своју политику. Никад нам нису дали да балкански народи одлучују о Балкану, односно о себи. Та политика није пожељна.

* Очекујемо да председник Вучић саопшти коначан став у вези са захтевом дела прозападне опозиције за расписивање избора до краја године. Ви, као председник највеће странке, увек истичете да је Српска напредна странка спремна за изборе, када је најреалнији термин за њихово одржавање, имајући у виду контрадикторне поруке из опозиције?

- Четири месеца су говорили да ако неко распише изборе, да ће бити хаос у држави. Онда је стигло неко писмо у Председништво – да ако се не распишу избори, да ће бити хаос. Потпуни заокрет! Нејасно ми је и да ли да се избори распишу до краја године или да се одрже. Мислим да је и њима нејасно. Спремни смо да разговарамо о постизању политичког договора око изласка на биралишта. Да ли до краја године или почетком следеће, не мислим да је најважније питање, већ да имамо минимум политичког консензуса да идемо на изборе ако је то пут за смиривање тензија или проверу легитимитета Владе. Али и проверу опозиције, како стоји међу бирачима.

* Извукли сте и поуке из изборне кампање 2022. године, зашто је ваша листа добила мање гласова од очекивања?

- Платили смо цену умерености када су биле узбуркане страсти и емоције због почетка рата у Украјини. И снажног кокетирања десног крила политичке сцене с већинским емоцијама. Уз врло мудро профилисану кампању Ивице Дачића, са заједничким председничким кандидатом, али са сопственом листом и нешто "тврђим" ставовима уочи избора. Верујем да су грађани видели да је много тога неискреног било код оних који су наводно били на тим "тврдим" националним или патриотским позицијама. Овима који тврде да је још јуче требало да будемо у Призрену није сметало да направе коалицију са онима који виде Косово као независну државу или кажу да је у Сребреници био геноцид, да треба укинути Републику Српску. Не смета њима који иду у цркву да направе коалицију са онима који кажу да треба ухапсити патријарха – ако је математички изводљиво да преузму власт.

* Да ли је то рецепт и након следећих избора, стратегија уједињавања свих против Српске напредне странке?

- Ако буде могло да се уради то, онда је сигурно. То није прича којом ми плашимо бираче, Српска напредна странка само указује – немојте да имате дилему да ће, уколико то буде политичко-математички могуће, они који тврде да војска треба да се врати на Косово, да се уједине са онима који кажу да треба признати Косово. Једни би увели санкције Русији, други би увели санкције Србији. Српска напредна странка жели да избегне те екстреме, да се одговорно и стрпљиво бори за државне и националне интересе, али зато смо нападани са свих страна – за једне смо некакви клерофашисти, за друге наводно издајници.

* А какву би онда они политику водили – да ли би ишли на Косово или би га признали?

Бог отац зна шта би радили. Нека амбасада би им поделила ресоре и задатке. Вероватно ови који би признали Косово као независно добили би ове важније ресоре, а ови који би да се мало јуначе и србују добили би нешто мање битне ресоре. Та политика би уништила Србију.

* Свакако ће избори бити одржани у наредних шест-седам месеци?

- Свакако, али не могу да искључим да ће бити до краја године. То значи да бисмо до половине октобра морали да имамо одлуку. Зато се бојим да нећемо имати времена да расправљамо о ономе што је већински став у Српској напредној странци, а и ја га чврсто заступам, да вратимо цензус на пет одсто. Да то буде природан и демократски филтер између оних који имају политички легитимитет и оних који су се "задесили" у том моменту. Желимо по овом питању да постигнемо сагласност на политичкој сцени.

 

Обавезни војни рок није сада на дневном реду

* Последњих дана видимо притужбе по друштвеним мрежама због позива грађанима на војне вежбе, о чему се ради?

- Ми само враћамо нормалне ствари. У свим државама резервисти имају вежбе и обуке. То је врло кратко, од једног до највише петнаестак дана, уз материјалну надокнаду.

* Говорило се претходних година и о могућности враћања обавезног војног рока. Да ли се и даље размишља о томе?

- Ја сам рекао да сам за то. Питање је само да ли је то шест недеља, три или шест месеци. Треба струка да се изјасни о томе, а било би добро и за свеукупно здравље нације. Припремљени су сви неопходни документи, али на крају, неопходна је политичка одлука. У овом тренутку то није на дневном реду. Потребно је око годину дана да подигнемо капацитете за прихват толиког броја људи, имајући у виду да смо већ изгубили 12 или 13 генерација војника од када је суспендован војни рок. Неке европске државе, попут Шведске и других, вратиле су обавезно служење, друге, попут Швајцарске, никад га нису ни укидале. Немојте да се сетимо војске само кад је нека мука.

 

Бесмислене приче о изборној крађи алиби су за могући неуспех

* Опозиција већ сада најављује протесте против изборне крађе? Да ли је у данашње време могућа уопште изборна крађа, у присуству представника Европског парламента, ОЕБС-а?

- То је њихова алиби прича за могући изборни неуспех. Ако изгубе, то није зато што их грађани не желе, што нису добили подршку бирача, него зато што је нека невидљива рука не знам шта урадила. Све листе имају по два представника у бирачким одборима и комисијама. Има их много више него нас из Српске напредне странке, 30 људи на сваком месту. Чињеница је да, сваки пут када се понавља гласање на неком бирачком месту, ми добијемо знатно више гласова. То говори да људи добро разумеју о чему се ради и колико су бесмислене приче о изборној крађи.

 

 

 

Извор: Политика