Вести

Вучевић отворио "Европску конференцију CISM"

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић отворио је "Европску конференцију "CISM"", чији је овогодишњи домаћин Делегација Републике Србије при Међународном савету за војне спортове "CISM", у Дому Војске Србије у Београду.

Министар Вучевић, том приликом, истакао је задовољство да се обрати учесницима које је окупила ова међународна конференција у Београду, пре свега због великих јубилеја које обележава та организација - 75 година од оснивања, али и наша Делегација - 20 година чланства.

"Свима честитам велики јубилеј и верујем да ћете још много тога доброг урадити у периоду који је пред нама. Почаствовани смо што можемо да будемо домаћини ове конференције, а посебно смо почаствовани што су се представници оружаних снага из 22 европске државе окупили данас у Београду, у Србији под нимало лаким међународним околностима. И то не говорим само формално, него заиста суштински, искрено. Република Србија, као војно неутрална држава у моменту ових компликованих односа у свету жели и на овај начин да допринесе афирмацији мира и афирмацији витештва", нагласио је министар Вучевић.

Желимо, рекао је министар Вучевић, да допринесемо да се надалеко чује војнички глас учесника ове конференције.

"И да управо ви, као најбољи синови и кћери ваших држава, својих отаџбина, домовина, спортским вештинама, али и вашим укупним образовањем и интегритетом, прожети олимпијским духом допринесете развоју пријатељства кроз спорт и миру у свету. И ко може боље знати значај мира од војника. Ко може боље разумети шта представља рат и какво је то страдање и опасност за све, од оних који су цео свој живот посветили одбрани и очувању свог народа и своје државе. И зато се и вама обраћам, јер управо ви најбоље знате колико је скуп и важан мир међу народима и државама. Зато се и на овај начин, кроз вашу организацију и трудите и промовишете оне праве вредности, вредности на којима се заснива верујем и оно што радимо у Републици Србији и на томе вам искрено честитам", истакао је министар Вучевић.

Србија, истакао је министар Вучевић, земља је са витешком војничком и великом спортском традицијом, али и земља која се труди да увек све спорове решава мирно.

"И заиста, то је симболична порука да у војно неутралној држави, у данашњим околностима који владају у свету, припадници оружаних снага из 22 државе доприносе развоју пријатељства и мира кроз спортска надметања, односно кроз организациони рад. На све вас учеснике ове конференције гледамо као на пријатеље, војнике и спортисте, какви су некада у античкој Грчкој доприносили светом примирју и у коначници, трајном миру. Овде у Београду, желимо да угостимо све учеснике ове конференције управо вођени вашим слоганом - "пријатељство кроз спорт". И увек ћете у Србији и Војсци Србије имати пријатеље и савезнике на пољу борбе за мир и пријатељство. Нека живи спортски дух, нека живи ваше витешко надметање, добродошли у Србију", поручио је министар Вучевић проглашавајући конференцију отвореном.

Министру Вучевићу, том приликом, потпредседник "CISM" за Европу пуковник Дирк Шведе уручио је одликовање "Grand officer" за заслуге, подршку и допринос земље домаћина.

Пуковник Дирк Шведе, обраћајући се окупљенима, честитао је Делегацији Републике Србије на организацији ове међународне конференције и осврнуо се на историјат "CISM", посебно наглашавајући мото ове организације "пријатељство кроз спорт".

"Тај мото "CISM" није само изазов, већ је и задатак за све. Све чланице "CISM" треба да се ангажују да испуне тај задатак најбоље што могу и у наредним данима на нама је, окупљенима на овој конференцији, да наставимо да радимо на томе", поручио је пуковник Шведе.

Шеф делегације Републике Србије при "CISM" потпуковник доц. др Негован Иванковић подсетио је да делегација Републике Србије при Међународном савету за војне спортове ове године обележава 20 година чланства, а "CISM" 75 година свог постојања.

"Неоспорна је чињеница да данас, захваљујући олимпијском покрету модерног доба и програму "CISM" као јединствене, аполитичне међународне спортске војне организације, припадници оружаних снага широм света заједничким снагама доприносе јачању односа пријатељства и сарадње на међународном плану, пре свега, такмичарским надметањима, на спортским теренима", истакао је потпуковник Иванковић пожелевши свим учесницима успешан рад на конференцији.

Отварању конференције присуствовали су министар спорта Зоран Гајић, представници Народне скупштине, припадници Министарства одбране и Војске Србије, представници Олимпијског комитета Србије, као и представници републичких и покрајинских институција.

Међународни савет за војне спортове "CISM" формиран је 1948. године у Ници (Француска) као јединствена, интердисциплинарна светска војна спортска организација и данас окупља оружане снаге 140 земаља света. Република Србија примљена је као његова 127. чланица 2003. године и бележи учешће и организацију у приближно 200 спортских активности на којима је освојено 88 одличја.

 

 

 

Извор: Танјуг