Вести

Вучевић: Алармантна безбедносна ситуација у земљи због збивања на КиМ

Безбедносна ситуација у земљи због збивања на Косову и Метохији је алармантна и тешка, а напади на Србе у покрајини су стални, не од јуче него од доласка Аљбина Куртија на чело приштинских институција, изјавио је потпредседник Владе Републике Србије, министар одбране и председник Српске напредне странке Милош Вучевић.

Министар Вучевић рекао је да је та ситуација директна претња за безбедност Србије и да је једини трачак наде рационалност међународне заједнице, пре свега земаља Квинте, која би, како је рекао, требало да изврши политички притисак на Приштину, али да "боли гласна тишина међународне заједнице".

Министар Вучевић оценио је да Курти жели сукоб Срба и КФОР-а и да му је крајњи циљ да етнички очисти север Косова и Метохије од Срба.

"Стални притисци и хапшења, напади, забрана уласка камиона са храном и медицинским материјалом на Косово и Метохију имају за циљ да Срби помисле да им тамо опстанка нема", рекао је министар Вучевић.

Одговарајући на питање како ћемо се одупрети притисцима рекао је да морамо бити мудри и рационални и да је стратешки план Србије да сачувамо мир и стабилност и Србе на Косову и Метохији, као и да јачамо економију земље, а како ћемо то радити зависиће од дневног развоја ситуације.

Истакао је да сада мора да се прича о пуштању свих који су противзаконито ухапшени, о моменталном повлачењу специјалне косовске полиције и косовских снага безбедности са севера, формирању Заједнице српских општина, као и о учешћу Срба на изборима за локалне самоуправе.

То су, према његовој оцени, четири тачке које би морале да буду фундамент за решавање садашње ситуације ако заиста жели да се иде у правцу деескалације.

Истакао је да се Аљбину Куртију дозвољава да сваки пут лествицу безобразлука, дрскости, напада, агресије, подигне на виши ниво.

"Он иде корак по корак, али суштински насиљем и једностраним потезима намеће своју политику и зато сам неспокојан и нисам сигуран да видим решење политичким путем", рекао је министар Вучевић.

Поновио је да је циљ Србије да се дође до политичког решења проблема.

Додао је да начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић разговара дневно са КФОР-ом. 

"Оно што ми замерамо КФОР-у јесте да се понаша као заштита за албанску окупацију на северу Косова и Метохије, раздваја косовску полицију и Србе, а суштински чува оне који су ушли и окупирали општинске просторије", додао је министар Вучевић.

Говорећи о хапшењу тројице Албанаца, рекао је да је наша држава у овом случају реаговала правовремено и у складу са владавином права. 

"Зна се тачно појас где косовска полиција не може да улази без дозволе, односно најаве КФОР-а, а ми из централне Србије имамо тачне пунктове и тачке где долази до комуникације припадника Војске Србије, жандармерије са припадницима КФОР-а, који једини могу да патролирају у том појасу. Косовска полиција ту нема шта да ради. Ми се на тим административним тачкама, спајамо односно имамо комуникацију са КФОР-ом. Тачно постоје позиције, заједничке патроле, које иду уз административну линију", објаснио је министар Вучевић.

Истакао је да је Србија понудила да покаже доказе где су Албанци ухапшени, као и да се прати њихов третман у притворској јединици.

"Код нас је све дозвољено, они нису отети, имају равноправан третман као и било који други грађанин Србије који је изведен пред лице правде. На тужиоцу је да квалификује које је дело у питању и онда ћемо видети каква ће бити одлука правосудних органа", додао је министар Вучевић.

Министар Вучевић рекао је да се систем одбране добро показао и да су они који контролишу терен правовремено реаговали.

Навео је да је од пре неколико дана смањен ниво борбене готовости Војске Србије са највишег на средњи ниво и истакао да Србија и поред тога има довољно војног потенцијала да може правовремено да реагује.

Објашњавајући зашто је председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић наредио да се смањи борбена готовост, рекао је да је то сигнал да је Србија спремна да уради све што је до ње да би се ишло у правцу деескалације.

"То је гест добре воље наше земље и да Курти не би имао алиби за додатно распоређивање косовских безбедносних снага на северу. Зато смо одлучили да се за један ниво смањи ниво борбене готовости, али он и даље није редован, него је повишен", рекао је министар Вучевић.

 

Курти навија за унутарсрпске сукобе, одговарају му наша трвења и поделе

Невероватно је да у Београду имамо протесте и предлоге да се власт промени на улици управо када је ситуација на Косову и Метохији овако тешка, рекао је министар Вучевић, оценивши да Аљбин Курти навија за унутарсрпске сукобе и да му одговарају унутрашња трвења и поделе у Србији.

"То њему одговара да може да спроводи своју политику, а Куртијева политика је директна опасност за безбедност Србије", рекао је министар Вучевић.

Када је реч о могућностима одржавања избора, истакао је да ће избора сигурно бити и да је само питање када, али да је реално да они буду раније него што је предвиђено.

"Да ли ће бити на јесен или на пролеће следеће године не знам, али на пролеће нас свакако чека редован термин за локалне и покрајинске изборе за огромну већину локалних самоуправа. Што се тиче парламентарних и београдских избора, Српска напредна странка је прихватила да то буде тема за разговор код председника Републике", рекао је министар Вучевић.

Додао је, међутим, да опозиција неће изборе, али да хоће власт без избора, што, како је рекао, неће моћи.

"О свему може да се разговара, али нема прелазних влада и влада без избора. (Председник) Вучић неће дати мандат за такву владу, а посланици Српске напредне странке никада неће гласати за њу", рекао је министар Вучевић.

Указао је да су протесте и скупове опозиције пријавили политичари, да они дефинишу циљеве, а онда кажу да то нису страначки, већ грађански скупови, а да су се они прикључили грађанима.

"Ко би предлагао министре за прелазну владу? Замислите да имамо министре и коминистре у Влади Србије, а имамо ситуацију на Косову и Метохији каква је сада", напоменуо је министар Вучевић.

 

 

Извор: Танјуг