Вести

Весић: Заједнички пројекти за добробит Србије и ЕУ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Републике Србије Горан Весић састао се данас са шефом Делегације Европске уније у Србији Емануелеом Жиофреом, поручивши том приликом да је један од циљева Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре потпуна хармонизација прописа из те области са прописима ЕУ.

Весић је истакао да је то министарство потпуно отворено за решавање свих отворених питања у циљу заједничког рада за добробит Србије и Европске уније.

Када су у питању примедбе из извештаја Европске комисије о напретку Србије, а које се тичу овог министарства, очекујем да до половине следеће године буде објављена прва верзија националне транспортне стратегије и да се у Министарству формира сектор како бисмо се са једног места бавили безбедношћу у друмском, железничком, водном и ваздушном саобраћају, нагласио је Весић.

Весић је указао на то да ће све примедбе из наведеног извештаја бити отклоњене, напоменувши да наша инфраструктура и саобраћај имају много додирних тачака са Европском унијом.

Ми смо, како је указао, саобраћајно повезани са Европском унијом и, иако нисмо чланица, неопходна је потпуна интеграција Србије у европске транспортне и саобраћајне токове.

У току је неколико заједничких пројеката, као што су изградња интермодалног терминала у Батајници, пруге Ниш–Димитровград и железничке обилазнице око Ниша, као и пројектовање и изградња брзе пруге Београд–Ниш, навео је Весић.

Весић је најавио да ће Европској унији бити понуђени и нови инфраструктурни пројекти, изразивши притом уверење да ће Унија наставити да помаже Србији.

Према његовим речима, грађани Србије треба да знају да готово сви пројекти ЕУ имају део који Србија добија као грант и да је то додатна подршка европске заједнице народа нашој земљи.

Жиофре је истакао да је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре од изузетног значаја када је реч о прикључењу Србије Европској унији и да се нада даљем наставку већ успешне сарадње коју су имали док је министар Весић био у управи Града Београда.

 

 

 

Извор: Влада Србије