Вести

Весић: Вучић гради добре односе у региону

Посета председника Републике Србије Александра Вучића Мађарској део је његове политике којом успева да изгради одличне односе са суседима, изјавио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Републике Србије Горан Весић, додајући да сарадња Србије и Мађарске никада није била боља, што показују и заједнички пројекти две земље у области саобраћајне инфраструктуре.

"Посета председника Вучића Мађарској је наставак његове политике добросуседске сарадње са директним суседима, али и са другим земљама у региону. Србија жели да сарађује са свима у региону. Са онима са којима сарадња може да буде боља проблем није у нама", рекао је министар Весић.

Додао је да се и кроз "Отворени Балкан", који чине Србија, Албанија и Северна Македонија, што је такође иницијатива председника Вучића, ствара јединствен економски простор, са слободним протоком робе, капитала, услуга и људи, како би три земље биле конкурентније.

Истакао је да сарадња са Мађарском никада није била боља, јер две земље раде заједно на важним пројектима.

Међу тим пројектима, у области инфраструктуре, су изградња брзе пруге Београд – Будимпешта, на којој су, са српске стране, у току радови од Новог Сада до Суботице, у дужини од 108 километара.

"Та деоница ће бити завршена до краја наредне године, и након шест месеци обавезних за тестирање возова, од Београда до Палића путоваће се сат и 12 минута. До средине 2025. године мађарски партнери ће завршити деоница од границе до Будимпеште, тако да ће до краја 2025. године између Београда и Будимпеште путовати око три сата, што је сада немогуће", указао је министар Весић.

Додао је да ће се градити и брза пруга Београд – Нови Сад, од 230 километара, која ће се наставити ка македонској граници, а у плану је да буде продужена и даље до Скопља.

"Имаћемо у будућности спојен Ниш и Скопље, и преко Београда, практично Скопље и Будимпешту. Повезујемо људе у региону, а све су то иницијативе Александра Вучића", рекао је министар Весић и као део заједничке, мађарско-српске сарадње навео и пругу Суботица – Сегедин, која ће бити ускоро пуштена за путнички саобраћај, нова пругу Суботица - Баја, те проширење прелаза Хоргош, ширење "Y" крака ка Келебији, изградњу "смајли саобраћајнице" од Бачког брега до Српске Црње.

"Сарадња Србије и Мађарске никада није била свестранија и јача, а то је заслуга Вучића и Орбана, јер су они личним контактима унапредили односе две земље", рекао је министар Весић.

На констатацију да председник Вучић сутра путује у Атину, на вечеру са лидерима Западног Балкана, којој ће присуствовати и (премијер привремених приштинских институција) Аљбин Курти, те питање да ли очекује неке провокације, министар Весић је одговорио да је председник Вучић човек који је увек спреман на разговор, јер никада није одбио ниједан сусрет, чак ни са онима који су га вређали, па ни онда када је знао да неки састанак ништа неће решити.

"Он је изабран од стране грађана Србије, да решава проблеме, да разговара, да се бори за земљу и он то ради. Провокације, ако их буде, нису нешто ново за њега. Не може да бира саговорнике, увек је разговарао и са Куртијем, али је увек за разговор него за сукоб са било ким", рекао је министар Весић.

Додао је и да је Курти "балкански пироман" који жели да изазове рат, јер нема шта друго да понуди својим грађанима.

"Курти је у Северној Македонији показао своје право лице, да не жели да опстану ни Србија, ни Северна Македонија, чак ни Албанија, већ да Приштина буде главни град "велике Албаније"", навео је министар Весић.

Рекао је и да на Косову и Метохији људи живе све горе, уз висок степен корупције, због чега Курти и може да понуди само - рат и сукобе.

"Србија жели да се развија, али жели и да се регион развија. Највише инвестиција долази у Србију, али жеља нам је да инвеститори долазе и у Приштину и у Северну Митровицу, као и у Скопље и Тирану. Желимо да и Албанци у Приштини живе добро, јер то заслужују, као и Срби у Косовској Митровици који то такође заслужују. Али, имамо Куртија, чија је политика "велика Албанија", протеривање Срба и сукоби. Са неким ко нема шта да изгуби, тешко је разговарати. После се Курти чуди што нико не инвестира у Приштину, а сви улажу у Србију. Па ко би нормалан инвестирао један евро код Куртија који само прича о рату и шиканира Србе", констатовао је министар Весић.

У вези са карикатуром, која је објављена на насловној страни листа "Данас", министар Весић је рекао да је то класичан, "уџбенички" пример мизогиније, односно нетрпељивости, презира, мржње и предрасуда према женама.

"То је вређање мајки и жена и представља промоцију мржње. То је научна дефиниција те карикатуре, а они који су пристали да то објаве стали су иза те поруке. И то је жалосно. А, посебно је страшно што ниједна невладина организација није осудила ту карикатуру. А, да случајно то нису Јелена Карлеуша и Александар Вучић, већ неко ко припада другом спектру политике или естрадне сцене, било би на десетине реакција. То показује стање у друштву, јер ако осудите Коракса, ризикујете да вас прозивају протестима, да вам, као у мом случају, долазе испред куће, да вам прете. То ризикује свако ко се усуди да каже нешто нормално. Ја бих то осудио да је било која жена у питању, али очигледно - није исто за све, јер за њих постоје људи првог и људи другог реда", указао је министар Весић.

 

 

 

 

Извор: ТВ Пинк