Вести

Весић: Време је да Србија посвети више пажње рекама

Министарство грађевинарства ће се потрудити да у наредном периоду обрати више пажње на реке и предузећа из тог сектора, рекао је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић у Привредној комори Србије на данашњој конференцији поводом 10 година постојања Агенције за управљање лукама.

"Време је да Србија посвети више пажње рекама", поручио је министар Весић.

"Изградићемо две фабрике за прераду отпадних вода. У Великом Селу смо започели градњу, а изградићемо фабрику и у Батајници. То ће укинути више од 90 одсто свих излива које смо имали у Саву и Дунав. Сваке године Београд излије запремину отпадних вода у величини 60.000 олимпијских базена", рекао је министар Весић.

Како је објаснио, Србија не користи довољно своје реке.

"Понашали смо се као да немамо толико километара обале. Једна од мојих првих ствари које сам радио на претходном послу је спуштање Београда на реке и обале којих је 200 километара. Мислим да ће бити веома важно да у наредном периоду више улажемо у саме потенцијале на рекама", рекао је министар Весић.

Министар Весић је рекао да ће се Министарство на чијем је челу "потрудити да у наредном периоду обрати више пажње на реке и предузетнике из тог сектора".

Како навео, у наредном периоду ће се кренути у реконструкцију луке у Сремској Митровици.

"Недавно смо уз подршку премијерке Србије Ане Брнабић ушли у један нови пројекат "Запловимо Србијом". То ће нам омогућити да боље искористимо наше реке. Коришћење речног превоза у јавном превозу није у надлежности Министарства грађевине, али док сам ја обављао функцију у Београду добили смо јавно-приватно партнерство за Јавни превоз на рекама. Тада је и речни превоз стављен у систем јавног превоза", поручио је министар Весић.

То је резултирало, како је рекао, "да имамо бродску линију између Сремске Митровице и Шапца".

Како је објаснио министар Весић, одређен је простор нове луке у Београду, који ће бити на локацији код Пупиновог моста.

 

Извор: Танјуг