Вести

Весић: У саобраћајним несрећама у Србији живот изгуби око 500 особа годишње

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић рекао је да се у Србији годишње догоди око 34.000 саобраћајних несрећа у којима живот изгуби око 500 особа и да је то за око 30 одсто више него у земљама ЕУ.

Министар Весић је то изјавио на конференцији за медије посвећеној подизању свести о безбедности у саобраћају која је организована на штанду Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у оквиру 55. Међународног салона аутомобила.

На конференцији су поред министра Весића учествовали директор Агенције за безбедност саобраћаја Бранко Стаматовић као и жртве саобраћајних несрећа Деа Ђурђевић, Славиша Савић, Милан Срдић, а штанд је посетио и министар унутрашњих послова Братислав Гашић.

"У саобраћајним несрећама годишње настрада десеторо деце, више од сто младих особа као и 150 лица које су старија од 60 година", рекао је министар Весић и додао да око стотину људи годишње изгуби живот само зато, јер нису користили сигурносни појас.

Нагласио је Весић да је јако важно радити на образовању возача, као и осталих учесника у саобраћају.

"И зато је данас овде са нама саобраћајна полиција, Агенција за безбедност, као и они који граде путеве, "Путеви Србије" и "Коридори Србије" и сви ми који на неки начин учествујемо на стварању саобраћајне инфраструктуре, како би скренули пажњу на то да је важно да водимо рачуна о безбедности саобраћаја", истакао је министар Весић.

Додаје Весић да ће и промене Закона о саобраћају сасвим сигурно унапредити безбедност на путевима, али и да се много тога може постићи уколико се буде радило на образовању људи и подизању свести.

"Радимо на томе да им показујемо шта се дешава уколико имају само један тренутак непажње", навео је министар Весић и позвао окупљене да уживају у вожњи својих аутомобила, али да воде рачуна о безбедности.

 

 

Извор: Танјуг