Вести

Весић: СНС посвећен јачању наше земље и њеном уздизању

Одговор да ли ћу ја бити међу онима којима ће бити указана та част да буду део владе зависи од будућег мандатара и моје странке, поручује члан Председништва Српске напредне странке Горан Весић.

Весића ових дана сви питају да ли ће се наћи у будућој Влади Србије и који би ресор могао да добије. Весић на почетку интервјуа за Ало! поручује да ћемо одговор на то питање добити веома брзо јер су консултације председника с парламентарним странкама завршене. С њим смо разговарали и о бројним другим актуелним темама...

- Наредне недеље биће конституисан нови сазив Народне скупштине, тако да ће председник понудити мандат особи за коју буде сматрао да најбоље може да води владу у тешким условима који чекају и нас и Европу, а која може да обезбеди парламентарну већину од најмање 126 посланика. А одговор да ли ћу ја бити међу онима којима ће бити указана та част да буду део владе зависи од будућег мандатара и моје странке. Када сам се 2013. године после десет година паузе и сукоба с Тадићем вратио у политику, разговарао сам с Вучићем и тада смо се договорили да радим конкретне и оперативне ствари где се виде резултати. Тако је било до сада. Неће бити смак света и ако не будем међу онима који ће странку представљати у влади. Одлуку странке увек ћу поштовати.

* Како оцењујете рад досадашње Владе Србије, ко је по вашем мишљењу имао најбоље резултате?

- Није коректно да оцењујем појединачно рад било ког члана Владе. Имам своје мишљење, али основни ред је да оно што имате да кажете то чините на страначким органима. То је основно васпитање, људско и политичко. Могу да говорим о Влади као целини. Ана Брнабић је била одличан премијер, успешно је водила Владу у тешким околностима јер је радила у условима епидемије вируса ковид 19, а последњих шест месеци у условима када је Европа у ванредном стању због рата у Украјини. Не заборавите да је мандат ове владе био орочен само на две године. Нису кукали, нису се жалили, већ су радили и имали су сјајне резултате.

* Нисам сигурна да неке ваше страначке колеге не би неког напале или окривиле за настале проблеме када би имали прилику коју сам ја вама дала.

- Већина би се понашала исто као и ја, али неки, који су мањина, другачије. Увек када имам нешто да кажем, то урадим на страначким органима. То је леп манир понашања у СНС који не знају сви. Од мене никада нећете чути да се жалим на колеге, да друге оптужујем за проблеме које имам, да тражим алиби... Зато што волим Српску напредну странку која је моја друга породица у којој ћу бити и када једном, пре или касније, не будем на јавној функцији. Али када вам странка служи као одскочна даска за друге амбиције, углавном нереалне, тада се према њој и људима који је чине односите с непоштовањем. Тада мислите да сте само ви важни, ваша судбина и ваш угођај. Такви људи пре или касније сами напусте нашу странку и покажу колико нас мрзе, пошто ми никога не искључујемо.

* Председник Вучић је обавио консултације, очекује се да ћемо следеће недеље добити нови сазив Скупштине Србије, да ли председник парламента треба да буде из СНС-а?

- Наша странка има највише посланика, али то не значи да наши представници треба да имају све челне функције. Ко ће бити председник парламента, зависи од тога из које странке ће бити мандатар. Волео бих да мандатар буде из СНС. Ми као странка имамо 6-7 пута више посланика од прве наредне странке и природно је да ми дамо мандатара. Како ће председник Вучић одлучити, не знам, али сигуран сам да ће Председништво странке подржати његов предлог јер он није само председник наше странке, већ и политичар с најснажнијим политичким легитимитетом и ауторитетом у земљи.

* Очекујете ли наставак сарадње СНС и СПС?

- Могуће је да наставимо сарадњу, посебно јер смо у београдској скупштини заједно формирали власт. СНС је државотворна странка, ми смо највећи политички покрет у модерној историји Србије посвећен јачању наше земље и њеном уздизању. Наша политика су корените политичке и економске реформе, а то су велике политичке промене које не могу да се догоде без велике подршке грађана. Зато смо увек, када нам то није било потребно, позивали друге странке да учествују са нама у вршењу власти. СНС увек бира интерес Србије испред нашег страначког интереса. Ми смо са СПС добро сарађивали годинама. Имали смо примедбе на поруке које су давали у кампањи и то смо им отворено рекли после избора. Какву ће одлуку донети наше Председништво, ја не могу да знам, али увек ћемо се руководити интересима земље.

* У опозицији је поново избио сукоб због тога што је Драган Ђилас ишао на консултације код председника Републике, како то коментаришете?

- Одлазак на консултације код председника Републике поводом формирања Владе је демократска пракса. Тако да је одлука Драгана Ђиласа одлука и већине лидера опозиционих листа да се одазову позиву председника Републике нормална политичка одлука. Драго ми је да је Ђилас променио мишљење и сада својим потезима доприноси политичкој стабилности и смиривању тензија. Оне странке које нису дошле нису показале непоштовање према Александру Вучићу, већ према институцији председника Републике и држави. То само показује да никакву политику немају осим мржње према Вучићу. Зато су и прошли лоше на изборима.

* Зима је све ближа, све су чешће најаве да ће бити тешка, да ли је управо због тога још важнији састав нове Владе?

- Задатак нове Владе је да обезбеди економску, енергетску, политичку и војну сигурност. Посебан изазов представља наставак изградње путева, као и других инфраструктурних пројеката, пре свега енергетских. Зима ће бити тешка, али Србија ће је преживети лакше него многи други и богатији. Нове инвестиције значе нова радна места и веће плате. Када причамо о економији, задатак нам је да се очува животни стандард становника у ситуацији када имамо увезену инфлацију, на коју не можемо да утичемо. Зато је посебно важна најава председника Вучића о порасту пензија за 19,2 одсто, као и минималног личног дохотка за 14 одсто. То подразумева и обезбеђивање основних животних намирница за становништво. Сећате се како су се у региону смејали када је Вучић прошле јесени говорио да Србија купује пасуљ и грашак и прави залихе. Зато сада хране имамо, они који су се смејали сада је траже од нас. Енергетска сигурност значи да ћемо имати довољно гаса и других енергената за зиму. Политичка стабилност значи да формирамо стабилну владу која може да доноси важне и тешке одлуке какве се очекују у овим временима, у интересу Србије. Војна сигурност значи да Србија не уђе у рат. То значи да се не сврстамо ни на једну страну, јер рат у Украјини није наш рат. Ми смо првог дана кризе заузели чисту позицију засновану на међународном праву. Рекли смо да поштујемо територијални интегритет Украјине, као што тражимо да се поштује наш територијални интегритет.

* Београд је добио нову власт, како коментаришете њихов досадашњи рад?

- Не коментаришем њихово понашање. Нећу то да радим ни убудуће. Имају довољно времена да покажу шта знају и умеју. Желим им све најбоље.

* Да ли вам недостаје рад у главном граду?

- Имао сам част да учествујем у вођењу Београда скоро девет година. Захвалан сам Вучићу на части коју ми је указао. Трудио сам се да решавам проблеме, да град напредује и да се развија. Много тога је урађено, много пројеката, као метро, започето, а има и ствари које нисам стигао да урадим. Данас је Београд много боље место за живот него 2012. године у стању у коме су га оставили Ђилас и његови помоћници. Ја пишем књиге о свом граду. Не пишем песме, како ме оптужују, мада то не би требало да буде грех, али мислим да лепо рецитујем. Рецимо, "Ламент над Београдом" Милоша Црњанског, за мене најлепшу песму о нашем граду. Учествујем у културним и хуманитарним пројектима фондације "Гнездо" коју предводи Тања Поповић са својим тимом и јавним личностима које су окупљене. Помажем реализацију пројеката од којих сам неке сам или с пријатељима иницирао. Рецимо, акцију "Негујмо српски језик", споменике Црњанском, Чика Јови Змају, Васку Попи, Милошу Црњанском, Вудроу Вилсону и Бранку Пешићу. Љубав према Београду нико не може да ми одузме. Она не зависи од функције.

* Шта вам кажу грађани када вас сретну на улици?

- Ја сам политичар који слободно, без обезбеђења, шета улицама, седим у истим кафићима и ресторанима као и пре функције и свакога могу да погледам у очи. Немам приватну кућу са зидом око ње као да живим у Дреници, а немам ни две земље и два држављанства, већ само Београд и Србију. Постоје државне функције које захтевају обезбеђење, али када видим оне који не морају да имају заштиту, али то им је важно да лече комплексе, само се прекрстим. Ви данас имате локалног политичара који џогира са обезбеђењем, као што сте до 2012. године имали градоначелника који се шетао са обезбеђењем по граду!? Имате локалне политичаре који праве кинески зид око себе и одузимају људима мобилне телефоне на улазу у службене просторије, ваљда да их не би убили с њима или снимили, не знам шта. Лакше је ући код председника Републике него код њих. Толико су велики. Срећан сам јер слободно причам с грађанима на улици, у кафићу, на Ади... Неко се пожали, неко има предлог, неко похвали, а неко и покуди, али сви знају да мени могу да приђу, да ћу да одвојим време за њих и да ћу да их саслушам. Зато је моја "покретна канцеларија" постала бренд. Она је доказ да политичар може да иде код људи на ноге и да их слуша. Вучић који добије 60 одсто гласова и два пута победи у првом кругу на председничким изборима може да седи с људима по 6-7 сати, али зато велики локални политичари беже од обичних људи.

Хуманитарне активности

* Чиме се бавите ових дана?

- Заједно са својим пријатељем Александром Апостоловским пишем сећања на дешавања у земљи од 1989. до 2012. године у којима сам активно учествовао. Радимо на књизи и документарном филму. Поред тога, радим на сценарију Прича о Београду, које су кратки документарни формати у трајању до пет минута које су раде по причама из моје друге Књиге о Београду. Завршавам уџбеник о друштвеним мрежама у политичким кампањама коју ће да изда Фондација Српске напредне странке. Учествујем у хуманитарним активностима фондације "Гнездо" као што је изградња две куће у Сурчину за две породице са четворо и деветоро деце, изградња пет кућа у Мајским пољанама у Глини, организовању помоћи за две породице из Земуна које су изгубиле све у недавним поплавама а које нико није ни позвао да их пита треба ли им помоћ.

На Твитеру се слатко насмејем

* Активни сте на Твитеру, чак сте почели да дајете и савете, па који је најдуховитији твит о вама?

Било је много духовитих. Ја волим да се нашалим на свој рачун. Један од најдуховитијих је био видео-прилог који су направили да ћу за СИЋВЕ ТВ да тражим националну фреквенцију. Слатко сам се насмејао. Мада мој пројекат СИЋВЕ ТВ заслужује националну фреквенцију пре од многих који су је тражили.

Извор: Ало