Вести

Селаковић: Србија победом у Великом рату стекла дух победе

Код Спомен-костурнице бранилаца Београда у Првом светском рату на Новом гробљу, обележен је Дан примирја у Првом светском рату, а државну церемонију полагања венаца предводио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, који је и председник Одбора за неговање традиције ослободилачких ратова Србије.

Селаковић је истакао да је Србија својом победом у ратовима, сврставајући се у редове оних који су се борили за слободу и правду, стекла историјски и морални капитал, стекла победнички дух, некада на војном пољу, а данас у економији, култури, спорту и другим областима.

Како каже, данас се бори и да постане члан европске породице где је била пре 104 године, а опредељена је да побеђује јер губитник нема право на самосталност у одлучивању.

"Због тога, без обзира на величину територије и број становника, победом у Великом рату, српски народ се сврстао у велике народе“, рекао је Селаковић и додао да се од 2020. године, 15. септембар обележава као Дан српског јединства управо у жељи да се пренесе победнички дух и на нове генерације.

Србија своју будућност види у заједници са другим европским народима, рекао је Селаковић и додао да је Србија из Великог рата научила да велике ствари и дела не можете да остварујете када сте сами.

"Наша победа би била немогућа да није било савезника. Србија се после тог рата уздигла, оживела, ојачала и постоји и данас. То је обесмислило сваки од метака који је био уперен у наше претке, а чињеница да и данас постојимо, да напредујемо, јачамо економију, војску, просвету, дух, сведочи о томе да непријатељ није успео“, рекао је Селаковић.

Селаковић наводи да данас на гробљу Србија стоји са пријатељима из дипломатског кора, који су пре 104 године били на различитим странама, а данас сви на једној и наводи да је то оно што је најбоље што је научено из тог рата.

Поручио је да је Србија гарант безбедности на Балкану и да даје потврду миру и добрим односима истичући да је Србији то темељ за унапређење међународне сарадње.

"Сећајући се времена рата, молећи се да се никада више не понови, трудимо се да будуће генерације усмеримо на победе на свим пољима", рекао је Селаковић.

Селаковић истиче да данас поносно стоје припадници српског народа, за који каже да је најстрадалнији народ у Великом рату када се погледа колико смо становника имали пре почетка, а колико смо изгубили.

"Али то је чињеница која нам даје за право да се на овај дан подсетимо резултата - а то је савезничка и српска победа. Зато овај дан дозволите нам да зовемо и Даном победе. Имамо право - то нам налажу преци, садашње генерације, али и потомци, јер народ који изгуби 60 одсто мушке популације има право на то, имамо право и јер нам победа није поклоњена, имамо и право зато што Србија без те победе не би данас постојала или не би постојала у овим границама“, навео је Селаковић.

Селаковић је подсетио да је 1. новембра ослобођен Београд, да је 9. новембра ослобођен Нови Сад, 13. Сомбор и Требиње, 17. данашњи Зрењанин, 20. Кикинда, 21. Бања Лука и тај талас победе се наставио и након 11. новембра, а започет је 15. септембра - пробојем Солунског фронта.

"Српска војска је са француским савезницима успела да пређе од Битоља до Београда за 46 дана. Французима је можда било лакше јер су имали коњицу, а тај пут препешачила је српска пешадија, српски опанак. Круна је био 1. децембар - Дан уједињења“, подсетио је Селаковић.