Вести

Селаковић: Србија и Српска планирају заједничку установу социјалне заштите

Србија и Република Српска одржаће током маја заједничку конференцију центара за социјални рад, а једна од тема биће заједнички рад на заштити деце са проблематичним понашањем, поручили су данас после састанка министри Никола Селаковић и Ален Шеранић. 

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Никола Селаковић рекао је на конференцији за новинаре да Србији и Српској недостаје потписан споразум о социјалној заштити, а на основу споразума о специјалним везама. 

"Тај споразум треба да буде основ за сваку даљу сарадњу између наша два система, како центара за социјални рад, тако и завода за социјалну заштиту који ми имамо, а Република Српска жели да формира“, рекао је Селаковић. 

Селаковић је оценио да сарадња фактички постоји, али се своди на интервентне ситуације и добру вољу, те да нема институционални оквир. 

"Договорили смо се да у мају буде велика конференција између центара за социјални рад са читаве територије Србије и Републике Српске, а да до тада припремимо споразум о сарадњи на пољу социјалне заштите", рекао је Селаковић. 

Селаковић је најавио да ће круна сарадње бити формирање прве заједничке установе социјалне заштите, кроз коју би се дао заједнички институционални одговор на изазове са којима се друштва суочавају када је питања проблем у понашању најмлађих. 

 

Нови закон о безбедности и здрављу на раду доноси низ новина у заштити

Селаковић је оценио данас да је циљ предложеног закона о безбедности и здрављу на раду да подигне ниво безбедности и заштите запослених. 

На питања новинара поводом Дана безбедности и заштите на раду Селаковић је истакао да је ново законско решење добило и позитивно мишљење Европске комисије, а да је једна од промена и казнена политика за коју је истакао да има и своју превентивну функцију. 

"Важније је да видимо како да превенирамо угрожавање, и да томе допринесемо чешћим и већим контролама послодаваца, као и бољом сарадњом са синдикатима и послодавцима", рекао је Селаковић. 

Селаковић је оценио да су здруженим контролама Управе за заштиту на раду и Инспектората у последњих годину дана постигнути значајно бољи резултати. 

"Удружене контроле су биле учесталије, а за резултат су имале и мање повреда на раду. Мада је то и даље велики број", рекао је Селаковић. 

Додао је да је у Србији мања незапосленост, а да је посебно радно интензивна грађевина, која је по овом питању осетљива. 

Селаковић је нагласио и да нови закон о безбедности и здрављу на раду  доноси низ новина. 

 

 

 

Извор: Танјуг