Вести

Селаковић се састао са сталном координаторком УН

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић састао се са сталном координаторком УН у Р. Србији Франсоаз Жакоб, са којом је разговарао досадашњој подршци ове организације јачању социјалне заштите у Србији, као и будућим заједничким пројектима УН и њених агенција са министарством.

Министар Селаковић и стална координаторка Жакоб изразили су обострано задовољство досадашњом сарадњом, те истакли да су остварени конкретни резултати када је реч о унапређењу социјалне заштите у Србији.

Жакоб је истакла да је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања једно од три најважнија министарства партнера у спровођењу њихове агенде, те као један од најзначајних пројеката навела изградњу социјалних станова за рањиве групе становништва, као што су особе са инвалидитетом, Роми, жртве породичног насиља, итд.

Саговорници су указали да се кроз овај пројекат не обезбеђује само "кров над главом", већ да се тим људима, такође, пружа подршка приликом запослења или отпочињања сопственог посла, затим школовања деце, а све у циљу њихове потпуне инклузије у друштво.

Говорећи о будућој сарадњи, министар Селаковић је навео да је Србија недавно усвојила Закон о социјалном предузетништву, у чијој доследној примени би од великог значаја била подршка у виду размене искустава и добрих пракси, које постоје у другим земљама.

Селаковић је навео да 6% БДП земаља чланица ЕУ долази од рада социјалних предузећа, а са друге стране овакав начин предузетништва јача социјално угрожене категорије друштва кроз њихово запошљавање, а самим тим и укључивање у свакодневне животне токове.

Министар и стална координаторка, такође, разговарали су и о јачању социјалне заштите старијих особа, што је један од приоритета свих европских земаља, како је координаторка навела.

Селаковић је подсетио да је недавно усвојеним изменама Закона о ПИО додатно унапређен положај пензионера у Србији кроз нова повећања пензија, али и кроз повећање средстава за друштвени стандард корисника пензија са 0,10% на 0,15%, што чини додатних 404,3 милиона динара у 2024. години.

Оценивши да се европски континент суочава са видним старењем свог становништва, Селаковић је додао и то да је, са једне стране, потребно унапређивати положај наших најстаријих суграђана, али да је са друге стране потребно мотивисати младе да оснивају породице, те да се стимулише рађање деце и очивање породичних вредности.

Коначно, стална координаторка поздравила је посвећеност Србије спровођењу Агенде 2030 и њених циљева одрживог развоја.

 

 

 

Извор: Танјуг