Вести

Ревитализација блока Б1 готова 25. новембра

Извор: Танјуг

Председник Александар Вучић изјавио је данас у Обреновцу да ће радови на ревитализацији блока Б1 у Термоелектрани Никола Тесла Б бити завршени 25. новембра и истакао да је урађен велики посао који ће обезбедити Србији стабилно снабдевање струјом током зиме.
"Ово су прави хероји који су даноноћно радили буквално најтеже послове. Имали су чак 58.000 заваривања... Невероватно је колики је посао урађен. Од овога живи Србија - има на дневном нивоу 650 мегавата струје", казао је Вучић током обиласка ТЕНТ Б.
Председник је рекао да ће радови бити завршени 25. новембра и да ће блок Б1 бити укључен на мрежу 26. новембра и додао да је у то време планиран и његов сусрет са председником Русије Владимиром Путином.

"Од тада више немамо проблема са струјом", истакао је Вучић и додао да Србија неће морати по високим ценама да уводи струју, с обзиром да ће бити тешка зима.

Вучић је напоменуо да наше комшије, земље у окружењу, имају проблема са струјом и да, на пример, Северна Македонија сада узима лигнит са КиМ, као и да Црна Гора и Албанија увозе око 50 одсто струје.
Ревитализација блока Б1 готова 25. новембра
Извор: Танјуг

Каже да ће Србија гледати да помогне суседима, али када ми будемо имали довољно и када изградимо нека нова постројења.

Вучић је рекао да и ЕУ треба да донесе закључак по питању коришћења нуклеарки и да ћемо видети да ли ће Србија имати довољно пара у наредних 10 или 15 година и за нуклеарну енергију, пошто ћемо трошити све више струје и гаса.

Додао је да се наша земља свакако у овој ситуацији боље снашла од земаља у окружењу, али да то не бисмо успели да није било фантастичних радника, које је назвао херојима.

Председник је навео да они имају пристојне плате, у просеку око 105.000 динара, али да раде у веома тешким условима.

"Урадили сте велики посао за државу, због овога ћемо имати довољно струје", поручио је Вучић.

Наћи ћемо најбоље решење за цену струје привредницима

Председник Александар Вучић изјавио је данас да ће се наредних дана разговарати о цени електричне енергије за привреду, која ће, како је рекао, морати да буде повољнија него на берзи, али ипак нешто виша него до сада, како би тиме били задовољни и привредници, али да ЕПС не буде оштећен.

Истовремено, председник је поручио да цена струје за грађане остаје иста, односно да се о евентуалном поскупљењу до сада није ни разговарало.
Ревитализација блока Б1 готова 25. новембра
Извор: Танјуг

На питање новинара шта ће после 1. децембра бити са ценом струје за привреду, Вучић је рекао да већ у понедељак следи важан састанак на ту тему.

Он је приметио да повољнија цена електричне енергије за привреднике и јесте један подстрек за инвеститоре да улажу код нас.

“Код нас су више плате него у регион, али инвеститори долазе овде. Рачунамо да ће Србија на крају године имати 62-63 одсто укупних инвестиција на Западном Балкану, али зато морамо да бринемо о великим потрошачима струје и гаса”, рекао је Вучић.

Додао је да су највећи потрошачи Железара Смедерево и борски Зиђин, као највећи, са којима је договорена цена електричне енергије, те да се са другима разговара у оквирима које држава може да поднесе.

“То значи да цена мора да буде нешто изнад цене коштања, без обзира на значај тих компанија за Србију, да не би ЕПС правио додатне губитке. Гледаћемо да за фирме обезбедимо много бољу цену него на берзи, али да буде нешто виша него данас”, рекао је Вучић.

Када је реч о грађанима, цена струје, истакао је, како ствари сада стоје, остаје иста.

“Све и да повећамо за неки проценат, опет би била најјефтинија у Европи. Али, нисмо ни размишљали о томе”, поручио је председник.

Поновио је да се повољнијом ценом струје за привреднике делује подстицајно на њих, за будућа улагања, јер држава жели да инвеститори остану овде, да су им погони у нашој земљи, јер својим радом доприносе стварању већег БДП-а Србије.

“Наћи ћемо решење да буду задовољни сви, и ЕПС и привредници, то је најважније”, рекао је Вучић и додао да и у ЕПС-у то разумеју.
Ревитализација блока Б1 готова 25. новембра
Извор: Танјуг

Србија ће можда и сама градити модуларне нуклеарке

Председник Александар Вучић изјавио је данас у Обреновцу да ће тек бити донета одлука да ли ће наша земља учествовати у градњи нуклеарки у околним земљама или ће и сама правити модуларне нуклеарке (мале модуларне нуклеарне рекаторе).

"Добијамо 68 одсто струје из угља и морамо да радимо на прављењу нових капацитета из обновљених извора, али мораћемо да правимо и базне капацитете. За шта ћемо се одлучити, то ћемо да видимо у годинама пред нама - да ли да учествујемо у нуклеаркама у околном земљама или ћемо сами моћи да правимо те модуларне", рекао је Вучић током посете ТЕНТ-у Б.

Председник је казао да ће се свакако радити на добијању струје из енергије Сунца и ветра и из других обновљивих извора.

"Али, потребно нам је оно што је сигурно и што доноси струју без икакве сумње и по Сунцу и киши и снегу и различитим метеоролошким условима", нагласио је Вучић.