Вести

Питање свих питања у Србији је гас

Председник Србије Александар Вучић најавио је да са руским председником Владимиром Путином планира да разговара о цени гаса и повећању обима снабдевања.

"Овога пута имаћемо много конкретних ствари о којима ћемо разговарати. Поред политичке агенде, нешто могу да кажем, а оставићу нешто за разговор један на један. Рекао бих да је питање свих питања овде у Србији - гас", рекао је у интервјуу за Јутјуб канал "Соловјев лајв" српски председник, преноси ТАСС.

Он је нагласио да је уверен да ће са руским председником наћи решење за три ствари које се односе на гас, а то су цена гаса, његова количина и то да је Србији потребно све више гаса.

"Ми трошимо све више и више. Ако смо некада трошили 1,1 милијарду кубних метара гаса, сада користимо 2,7 милијарди. Требало би да постигнемо договор о повећању испорука гаса, јер наша привреда најбрже расте у Европи", поручио је Вучић.

Вучић је истакао и да је Путин увек показивао разумевање за Србију у тешким околностима.

"Надам се да ће нас и овога пута разумети по питању цене и обима испорука гаса", додао је председник Србије.

Вучић је признао да брине пред састанак са Путином и да на то полаже велике наде.

"Kод нас у српском постоји једна изрека - једва да сам жив, док не прође тај сусрет, толико је тај сусрет важан за нас", рекао је Вучић.

Према његовим речима, од када је уверио Путина да Србија не планира да уђе у НАТО нити да уводи никакве санкције против Русије, двојица председника никада више нису имали тешке разговоре.

Додао је да он и председник Руске Федерације могу да немају увек потпуно слагање у мишљењима, али да је у стратешким питањима дијалог увек отворен.

Састанак Вучића и Путина планиран је за 25. новембар.

Спремни да са Гаспромом наставимо реализацију пројеката

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је Србија спремна да са руским Гаспромом настави да реализује пројекте изградње интерконективних гасовода као наставка Турског тока кроз земље Европске уније.

Вучић је у интервјуу за руски "Соловјев канал" на Јутјубу рекао да жели да људи у Русији знају да је Србија успешно одолела притиску.

"Ми никада нисмо били проблем, ни када је грађен Јужни ток, ни када је грађен Турски ток, ни Балкански ток", рекао је Вучић.

Он је навео да је Србија заједно са Гаспромом изградила Гасовод дужине 400 километара и да њиме данас већ тече гас.

"Спремни смо да даље ширимо интерконекторе овог гасовода у региону", истакао је Вучић.

Председник Србије је подсетио да је Србија једина земља у Европи која никада није уводила никакве санкције, мере, нити одлуке против Русије.

"Ми никада нисмо дозволили да било шта утиче на наше односе са Руском Федерацијом", истакао је Вучић.

Очекујем мирно решење мигрантске кризе

Очекујем да ће се наћи мирно решење за мигрантску кризу на граници Белорусије и земаља ЕУ, поручио је председник Александар Вучић у интервјуу за руски Јутјуб канал Соловјев лајв.

"Надам се да ће криза коначно бити решена. Ти људи, мигранти, су жртве постојећих сукоба у својим земљама. И надам се да ће се односи Белорусије са Пољском и Литванијом побољшати, да ће се разговарати и наћи мирна решења за све проблеме“, рекао је српски председник, преноси ТАС С.

Вучић је истакао да је преко Србије у једном тренутку прошло око милион миграната.

"Није било лако, али смо све успели да организујемо. Немамо најновије приливе Авганистанаца, али смо имали Сиријце и Ирачане“, рекао је Вучић.

Мигрантска криза драматично је ескалирала 8. новембра на граници Белорусије са Пољском, Литванијом и Летонијом, а неколико хиљада људи у овом тренутку пришло је пољској граници са белоруске територије и не напушта погранично подручје.

Земље Европске уније оптужиле су Минск за намерну ескалацију и запретиле новим санкцијама, а белоруски председник Александар Лукашенко поручио је да западне државе сносе кривицу за кризу, пошто њихове акције приморавају људе да беже од рата.

Вучић о разговору који је имао са Путином око НАТО

Председник Србије Александар Вучић у интервјуу за руски Соловјев канал на Јутјубу пренео је занимљив детаљ са једног од његових претходних састанака са председником Русије Владимиром Путином на којем је било речи о НАТО.

Вучић је навео да је то био њихов девети сусрет и да је Путин добио различите информације о ставу Србије.

"Рекао ми је: "Добро Александре, ви можете ући у НАТО али наши народи ће остати пријатељи. И тако сам га слушао 35 минута, а потом сам упитао: ''А ко вам је то уопште рекао? Дозволите ми пет минута и одговорићу", испричао је Вучић.

Председник Србије је истакао да је тада Путину рекао да је Србија војно неутрална земља и да неће у НАТО.

"Ја вам не кажем то само за данас. Ја говорим о будућности. То је дугорочно опредељење Републике Србије. Не разумем како је неко могао да вам каже да ми идемо у НАТО", пренео је Вучић детаље тадашњег разговора са Путином.

Навео је да је тада Путину рекао и да Србија неће уводити никакве санкције против Русије.

"Гарантујем вам и дајем вам реч. То је интерес не само Русије него и Србије, и од тог тренутка ми нисмо имали тешких разговора".

Вучић је рекао да је до сада имао много састанака са Путином и да су за Србију то увек били важни сусрети.

"Овога пута због ситуације у региону Западног Балкана, односа Београда и Приштине, односа у целом региону и дешавања у БиХ, као и због енергетске ситуације, и у Европи и код нас у Србији, што се тиче Србије, само још један састанак је био толико важан састанак", рекао је он.

Вучић је рекао да је Путин председник велике државе, а он председник мале земље, и да је задовољан што Путин увек у односу према Србији, цени наше људе и уважава нашу земљу.

"Сматрам да је Путин снага Русије и да је уздигао Русију у војном и политичком смислу", додао је Вучић.

Ситуација на Балкану тешка, борићу се за мир

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је забринут због тешке ситуације на Балкану и да је зато за њега важан предстојећи сусрет са руским председником Владимиром Путином, планиран за 25. новембар.

Председник Вучић је, у ексклузивном интервјуу за Јутјуб канал "Соловјев лајв", чији су делови данас приказани на ТВ Русија 1 и на платформи Смотрим, истакао да ће се борити за мир практично по сваку цену, преноси агенција РИА Новости.

"Све што могу да ти кажем, драги пријатељу, је да имам велики страх пред будућношћу. И зато ми је, између осталог, важан сусрет са Путином. Борићу се за мир практично по сваку цену, али ситуација није лака", рекао је Вучић одговарајући на питање о могућности рата у региону.

Додао је да се боји да би све друго што би могао да каже било само доливање уља на ватру и да би људи то могли погрешно да протумаче.

"Зато ћу само рећи да је ситуација озбиљна, није лака, тешка је, без сумње", додао је председник Србије.

Говорећи о војној сарадњи Русије и Србије, Вучић је рекао да је она одлична и да Београд добија савремену опрему из Руске Федерације по коректним ценама.

"Много пута смо добијали помоћ и подршку - оклопна возила, тенкове, при том модерне тенкове. Такође смо изводили изузетне вежбе и имамо одличну војну сарадњу са Русијом, то није тајна. Авиони, ловци, хеликоптери и још много тога. Имамо најсавременију технику коју добијамо по коректним ценама из Руске Федерације, и много тога", истакао је Вучић.

Указао је да је Војска Србије данас много јача него што је била, захваљујући и огромној подршци и помоћи председника Путина.

Председник Вучић је рекао да Србија жели да има руски ПВО систем С-400, али да то још не може себи да приушти.

Председник Србије је навео да ће његов предстојећи сусрет са Путином бити 19. по реду у последњих седам година, на чему му је веома захвалан.

"Замислите, 19. пут председник Путин је нашао времена за председника или премијера Србије, 19. пут за последњих седам година. Kолико је енергије уложио у односе са Србијом. Бескрајно му хвала на томе, ми то веома ценимо", истакао је Вучић.

Вучић је у ексклузивном интервјуу за Јутјуб канал "Соловјев лајв", са познатим руским новинаром Владимиром Соловјевим, чији су делови на том каналу синоћ приказани, говорио о предстојећем сусрету са председником Русије Путином и енергетској ситуацији у свету и Србији.

Турску сматрамо пријатељском земљом, различито о KиМ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да Србија Турску сматра пријатељском земљом, али да Београд и Анкара имају различите ставове о низу ствари, посебно о Kосову и Метохији.

"Ми Турску доживљавамо као пријатељску земљу, као и Русију, али другачије гледамо на неке ствари на Балкану. Имамо различит однос према Kосову", рекао је Вучић у ексклузивном интервјуу за Јутјуб канал "Соловјев лајв", чији су делови данас приказани на ТВ Русија 1 и на платформи Смотрим, преноси агенција РИА Новости.

Вучић је подсетио да је, пошто је председник Турске Реџеп Ердоган рекао да ће наставити да тражи већу подршку за признавање Kосова, он такође јавно рекао да ће Србија учинити све што је у њеној моћи да до тога не дође.

Председник Србије је рекао и да га украјински лидер Владимир Зеленски никада није звао и да се никада није састао са њим.

"Не. Нисам имао прилику да се сретнем са њим", додао је Вучић.

Навео је да се сретао са бившим председником Украјине Петром Порошенком на разним форумима, али да се сада због пандемије корона вируса форуми не одржавају, тако да се никада и нигде није сретао са Зеленским.

У Србији нема прекрајања историје

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је српски народ захвалан Црвеној армији за ослобођење од фашизма.

Вучић је у ексклузивном интервјуу за Јутјуб канал Соловјев лајв, који је данас у целости емитован на ТВ Русија 1 и платформи Смотрим, указао да су се српски и руски народ кроз историју много пута борили раме уз раме против непријатеља, пренела је агенција ТАСС.

"Срби су народ који је први почео да пружа отпор турској најезди, који је одолевао око 450 година и много страдао због тога", рекао је председник Вучић.

Указао је да су Срби изборили независност од турске власти кроз устанке и тешку борбу и да су храбро борили и против Аустријанаца и Немаца у Првом светском рату и победили.

"Изгубили смо, неки кажу чак половину, али сигурно више од трећине мушке популације у Првом светском рату", истакао је председник Србије.

Указао је да су током Другог светског рата Срби били народ са најјачом антифашистичком традицијом у целом региону. ”Српски народ је у значајној мери помагао Црвеној армији и заједно смо ослободили Београд и не само Београд, имали смо много заједничких борби", истакао је Вучић.

Додао је да је поносан на српске војнике и, наравно, бескрајно захвалан црвеноармејцима, без којих "не бисмо могли да ослободимо нашу земљу да није било Црвене армије".

Вучић је истакао да у Србији нема покушаја прекрајања историје, који су све очигледнији у свету.

"Ми заиста поштујемо улогу и Русије и Црвене армије током Другог светског рата. Знамо шта су фашизам и нацизам, да их не бисмо победили да руски и други народи Совјетског Савеза нису учествовали у Великом отаџбинском рату. Ми смо тога свесни и томе учимо нашу децу и томе ћемо их учити и убудуће", нагласио је Вучић.