Вести

ОТПАД НЕ БАЦАЈ, РЕЦИКЛИРАЈ И УШТЕДИ, ЈЕР ВРЕДИ!

Са циљем подизања нивоа свести суграђана о значају рециклаже, Савет за природне ресурсе, заштиту животне средине и одрживи развој ГрО Српске напредне странке Ваљево 3. новембра 2022. године одржао је тематски штанд под називом „Отпад НЕ бацај, рециклирај и уштеди, јер вреди!“.

Уз помоћ активиста и симпатизера Српске напредне странке, чланови савета су делили грађанима страначки информатор и флајер са садржајем који приказује позитивне навике разврставања отпада.

Свесни чињенице да је у питању друштвено одговорна акција подизања свести о одрживом развоју, чланови Српске напредне странке су промовисали важност чувања средине у којој живимо. Разговор са суграђанима је вођен око питања развијања свести о заштити животне средине, управљању отпадом и рециклажи. Грађани су предлагали едукацију деце од раног узраста да би развили правилне навике у детињству што се преноси на цео живот. Осим тога, предложене су и акције којима се указује на позитивне навике рециклирања и даје прилика да сви могу да учествују у креирању активности на ову тему.

Говорећи о рециклажи као о процесу који обухвата сакупљање, издвајање, прераду отпада и израду новог производа, др Биљана Мирковић члан Савета за природне ресурсе, заштиту животне средине и одрживи развој је објаснила да се у рециклирању примењују три основна принципа: R – reduce – смањити, R – reuse – поново користити и R – recycle – рециклирати. Она је рекла да се могу рециклирати папир, стакло, пластика, метал, електронски и електрични отпад, гуме, органски отпад, батерије, отпадно уље, а да су бенефити рециклаже бројни и од круцијалног су значаја за заштиту животне средине. „Када употребљене материјале рециклирамо добијајући нове производе смањује се потреба за коришћење природних ресурса. Имајући у виду то да су сировински ресурси на планети ограничени, уколико се не будемо одговорно односили према њима човечанство ће се у будућности суочити са недостатком нафте, угља, дрвета и других материјала“ истакла је др Биљана Мирковић и додала да рециклажа знатно смањује количину отпада који се одлаже на депонијама, а самим тим смањује се емисија метана који изазива ефекат стаклене баште и штетне климатске промене на Земљи. „У Србији данас постоји 2200 фирми које се баве сакупљањем и рециклажом отпада, што је у односу на 2009. годину када их је било 200 изузетан напредак“ закључује др Биљана Мирковић.

Из Савета за природне ресурсе, заштиту животне средине и одрживи развој су издвојили чињеницу да Ваљево има добро опремљен рециклажни центар, који ради са свега 10% капацитета. Суграђани који испред својих објеката немају контејнере за рециклажу могу у домаћинству урадити селекцију отпада и довести до рециклажног центра где ће бити урађена даља примарна селекција. Уколико суграђани имају веће количине отпада који треба да се довезе у рециклажу, могу се обратити службама ЈКП Видрак. У перспективи се очекује да ће град Ваљево формирати откупни центар где би сваки грађанин који врши селекцију отпада у свом домаћинству могао да преда тај отпад на даљу селекцију, при чему би добијао новац у зависности од грамаже отпада који донесе у рециклажни центар.

Као што нема сумње да ће и наредних година у нашој земљи наставити да се развија и јача рециклажна индустрија као основни елемент у систему управљања отпадом, тако исто нема сумње да ће Савет за природне ресурсе, заштиту животне средине и одрживи развој наставити са акцијама подизања свести грађана о значају рециклаже и тако промовисати политику заштите животне средине и одрживог развоја коју спроводи Српска напредна странка.

Градски одбор Српске напредне странке Ваљево