Вести

Нови блок Б3 у Kостолцу готов за годину и по дана

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас током посете термоелектрани у Kостолцу да ће нови блок у изградњи Б3 снаге 350 мегавата бити готово за око годину и по дана.

Председник је истакао да ће, после више деценија неулагања у нове термокапацитете, бити велико оснажење за наш електроенергетски систем када тај блок буде у погону, крајем 2023-е или почетком 2024-е године.

Вучић је додао да ће нови блок Б3 производити између 4.000 и 5.000 мегават сати дневно.
Извор: Танјуг

Kако је рекао, тренутно је без струје око 500 прикључака што је на нивоу статистичке грешке и скоро три пута мање него прошле године на светог Николу и додао да се ради на отклањању кварова.

"Прошле године је било скоро три пута више, када нисмо имали ове проблеме. Честитам људима из Електродистрибуције, ЕПС-а и ЕМС-а. Мрежа је стабилна”.

Вучић је нагласио да је обезбеђено грађанима добро снабдевање струјом уз исту цену струје која је, не рачунајући Украјину и Грузију, убедљиво најнижа у Европи, иако сада плате у Србији нису најниже.

Готово немогуће да имамо “блекаут“

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас из Kостолца грађанима да је готово немогуће да имамо престанак система снабдевања струјом.

“Пре два дана то нисам могао да кажем, а данас могу да кажем да је готово немогуће да нас било шта изненади и да имамо престанак система, такозвани “блекаут“, да се догоде велики кварови. Издржаћемо и ову зиму без значајних проблема“, подвукао је он.

Вучић је казао да ће сви људи имати струју и фабрике које ће моћи да раде, производе и доприносе нашој привреди.

“Данас много мање бринем него пре два дана. Сутра ћемо прикопчати у систем блок А6 у ТЕНТ-у“, најавио је он.