Вести

Мартиновић: Из буџетског фонда 490 милиона динара за локалне самоуправе

Министар државне управе и локалне самоуправе др Александар Мартиновић потписао је уговоре са представницима локалних самоуправа о додели средстава из буџетског фонда у укупном износу од 490 милиона динара у оквиру Програма подршке развоју и функционисању система локалне самоуправе, као и уговоре са локалним самоуправама које су добиле средства за отварање јединствених управних места. 

''И буџетски фонд и фонд за отварање јединствених управних места за ову годину нису били велики, тако да нисмо могли да помогнемо свим локалним самоуправама које су се јавиле на јавни позив и за буџетски фонд и за отварање јединствених управних места", рекао је Мартиновић и додао да су сви пројекти који су стигли у министарство, чак и они које због недостатка новца нису могли ове године да подрже, важни и квалитетни и да се види да су људи из локалних самоуправа уложили напор и труд да направе те пројекте.

Мартиновић је изразио очекивање да ће средства бити наменски утрошена и да ће пројекти што је пре могуће бити реализовани, јер су то пројекти који су важни не само за општине и градове него за грађане и привредне субјекте који послују на територијама тих јединица.

Мартиновић је додао да општине могу да аплицирају за локалну путну инфраструктуру, обнову вртића, школа, домова здравља, као и за културно уметничке манифестације, што су, како је рекао, углавном пројекти који се тичу живота људи.

Нагласио је да друге пројекте финансирају нека друга министарства чиме држава  води рачуна о свим локалним самоуправама од севера до југа.

Мартиновић је објаснио и да су водили рачуна да средства расподеле тако да буду покривене општине од севера Србије до крајњег југа, од запада до истока. 

"Да средства добију и општине у којима живе наше комшије и пријатељи који су припадници националних мањина, јер смо и на овај начин хтели да покажемо да је Србија држава свих оних који у њој живе, који јој желе добро и који заједно са свима нама учествују у њеном развоју и њеном напретку'', рекао је Мартиновић и додао да ће наредни јавни позив на који јединице локалних самоуправа могу да се јаве бити почетком идуће године.

Мартиновић је навео да има наговештаја о могућим додатним средствима која би донирала ЕУ, а била би усмерена искључиво ка обнови локалне путне инфраструктуре, јер су лоши локални путеви један од главних проблема.

Мартиновић је рекао да ће у томе да помогне и држава, јер је Србија, како је оценио, успела да се економски развија.

Подсећајући на годишњицу почетка НАТО агресије на Савезну Републику Југославију, Мартиновић је рекао да без обзира на муке и невоље које су биле те 1999. године и током 2000-тих година, Србија је жива, а њени грађани се боре и иду напред. 

"Захваљујући огромном ентузијазму и енергији, пре свега председника републике Александра Вучића, успели смо да се ставимо на своје ноге, да Србија буде једина земља у овом тренутку која потпуно самостално и независно води своју и унутрашњу и спољну политику", рекао је Мартиновић и додао да су успели и на овај начин да покажу да се Србија упркос тешким проблемима са којима се суочава читава Европа и, према његовим речима, читав свет ипак економски развија.

 

 

Извор: Танјуг