Вести

Мали: Заједништво, слога и јака економија је оно што нас гура напред

Потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали рекао је да је за Косово и Метохију намењен читав пакет помоћи који подразумевају бројна питања, као што су решавање незапослености, рађења путева као и привремене накнаде за Србе који живе на том простору, додајући да се атмосфера значајно променила, што је свима јасно.

"То су важне ствари, да покажемо врсту јединства, заједништва. Ово што нудимо, може само јака Србија. Овај пакет је преко 30 милиона евра, додатно на све што се издваја за Косово и Метохију", навео је Мали.

Нема ту никаквог скривања, људи који су дошли, постављали питања, све је било транспарентно, а наш је посао да решавамо њихове проблеме, рекао је Мали.

"Можемо да се нађемо, видимо, решавамо проблеме, и ту нема тајни. У овим условима, када је безбедност, и економија света у питању, морамо да будемо заједно, јер само тако можемо да преживимо у невероватним условима. Заједништво, слога и јака економија је оно што гура напред све нас", додао је Мали.

Мали је подсетио на некадашњи период, и додао да се држава, када год је била нека криза, повлачила, а Србија је сада, када је кренула корона остала ту, и није се повлачила.

"Помогли смо са девет милијарди. Имали смо новчану помоћ, помагали смо привредницима, малим, средњим предузећима. Сачували смо радна места, сачували економију... Причали су да неће бити гаса, грејања, струје... А имамо свега. Србија је и даље стабилна, и рећи ћу да смо стабилнији него много веће и развијеније земље од нас", додао је Мали.

ММФ је, како је Мали рекао, имао прилику да се увери у наш рад, и додао да наша економија и даље расте.

"Све што произведемо у Србији, преко је 60 милијарди. 2012. године БДП је био око 33,4 милијарди. Поређења ради кажем, а не смемо заборавити кризе које смо ми имали, а опет идемо напред. Држава је помогла привреду у најтежим тренуцима", објаснио је Мали, па додао:

"Све што радимо, све је последица доброг планирања и добре економске политике. Да смо изгубили радна места, фабрике и остало, од тога ништа не бисмо могли да вратимо", објаснио је Мали.

Мали се дотакао црног сценарија из 2020. године, када је широм света дошло до губљења радних места, подсећајући да то није био случај у нашој земљи.

"Пре пар година смо причали о брзим возовима, и нико нам није веровао, а шта сада имамо? Ми завршавамо пругу до Будимпеште. Потписали смо уговор, крећу радови за брзу пругу Београд-Ниш. То је кичма која ће ићи кроз једну Србију, то ће променити наше пословање, наш рад... Гради се сада ауто-пут од Сурчина до Новог Београда, отвараћемо и део Моравског коридора, обилазнице око Београда... Јуче када смо ишли у Рашку, када прођете ауто-путем, па ко је то изградио? Обећања која дајемо, испуњавамо. Знамо да је држава ту, и да ће реаговати. То је важно за инвеститоре, међународну заједницу, за све. Није лако, али смо ту", рекао је Мали.

Инфлацију у свету нисмо изазвали ми, то је последица тектонских промена у свету, а Србија је, додао је Мали, реаговала врло одговорно, захваљујући паметној политици.

"Инфлација се смањује, а ми се боримо са њом, и то нам је приоритет. Ми ћемо преполовити инфлацију до краја године, то су прогнозе ММФ-а. Нама су порасле плате, пензије, имамо и повећање у приватном сектору", навео је Мали.

 

 

Извор: ТВ Пинк