Вести

Мали: Штитимо животни стандард

Потпредседник Владе Републике Србије и министар финансија Синиша Мали изјавио је да ће вишак новца у буџету бити утрошен на побољшање животног стандарда грађана Србије, односно на плате и пензије. Очекује се да просечна зарада у Србији у децембру буде 840 евра.

Говорећи о ребалансу буџета,  министар Мали рекао је да је добра вест то што су приходи за ову годину већи од планираних за 60,6 милијарди динара.

"То омоћава да дефицит буџета, који смо планирали у износу од 3,3 посто смањимо на 2,8 одсто. То додатно доприноси смањењу инфлације", рекао је министар Мали.

Истакао је да је за грађане најважније на шта ће се тај новац трошити.

"Тај новац иде на повећање животног стандарда грађана Србије", рекао је министар Мали, прецизирајући да се то односи на повећање плата и пензија.

Подсетио је да су од септембра за 5,5 одсто повећане плате за запослене у систему образовања, за медицинске сестре и неговатељице у домовима за социјалну заштиту.

"Са 12,5 одсто повећања плата које је било у јануару ове године и са предвиђених 10 одсто од 1. јануара, то је за преко 208.000 запослених повећање од преко 30 одсто, дакле, далеко изнад нивоа инфлације", рекао је министар Мали и истакао да држава води рачуна о томе да грађани не трпе због повећања цена.

Подсетио је на то да ће у јануару бити повећање и за остале запослене у јавном сектору, те да ће то у просеку значити да је зарада порасла за 24 одсто.

Додаје да су упркос вишим ценама, плате у реалном износу позитивне и навео да су у јуну ове године биле веће за 1,2 одсто него у истом месецу прошле године.

 

Од јануара просечна пензија 390 евра

Истакао је да ће од октобра пензије бити веће за 5,5 одсто, а да додатно повећање од 14,8 одсто следи од почетка 2024. године.

"Укупно повећање пензија за ове две године нама је 60,1 одсто. Нема земље у Европи, у свету, која је за време ове кризе, а криза и даље траје, подигла толико пензије и то је по мени сјајна вест за наше најстарије грађане. Нама ће већ од јануара месеца просечна пензија у Србији бити 390 евра", рекао је министар Мали.

Подсетио је на дато обећање да ће просечна плата до краја 2025. године бити 1.000 евра, а да ће просечна пензија износити између 430 и 450 евра.

"Просечна зарада у Србији у децембру месецу ове године очекује се да буде 840 евра. Поређења ради, 2012. године била је 331 евро. Дакле, упркос огромној кризи, упркос и томе што и даље не јењава конфликт у Украјини, енергетска криза, и ковид. Имамо реално повећање плата", рекао је министар Мали.

Истиче да је економски резултат Србије за првих осам месеци бољи него што се очекивало, те да БДП и даље расте, тј. у плусу је, 0,9 и 1,7 одсто, у прва два квартала. 

 

За једнократну помоћ пријављено 935.000 деце

У ребалансу буџета има новца и за једнократну помоћ од 10.000 динара родитељима деце до 16 година старости, а министар Мали је рекао да је до сада пријављено 935.000 деце од 1.190.000 колико их има у Србији.

"Огроман је одазив нашој идеји да једноставно помогнемо мајкама, помогнемо родитељима, помогнемо тој деци", рекао је министар Мали.

"Привремена помоћ траје до 20. септембра, након тога ћемо ову помоћ исплатити. Ми смо у буџету оставили негде око 12 милијарди динара за то", рекао је министар Мали.

 

Важна ставка - капиталне инвестиције

Као четврту ставку важну за ребаланс министар Мали навео је капиталне инвестиције.

"Настављамо са развојним пројектима. Дакле, имаћемо сада, веровали или не, чак 7,2 одсто БДП-а усмереног ка капиталним инвестицијама. Имамо десет ауто-путева, као што знате, које градимо. Моравски коридор, Рума - Шабац - Лозница, Дунавска магистрала од Пожаревца ка Голупцу. Дакле, све то радимо. Радимо и "ЕХРО 2027", радимо и Београдски метро, радимо школе, болнице. Све радимо што је неопходно како би се квалитет живота грађана Србије подигао и како бисмо даље кроз стимуланс грађевинској индустрији одржали економски раст у нашој земљи", наводи министар Мали.

На питање од чега смо уштедели, министар Мали одговарио је да су нам боље перформансе.

"Приходе за ову годину, када смо правили буџет за 2023. годину, пројектовали смо да расту 7,6 одсто. И кад погледате и инфлацију и све остало, то је изузетно конзервативно. Али то је прави приступ, јер тако можете да контролишете трошкове и онда ако вас изненаде приходи и видите да сте зарадили више, тада гледате у шта ћете да усмерите и како да додатно допринесете расту вашег БДП-а", наводи министар Мали.

Наводи да се у ребалансу буџета нашло и 3,9 милијарди динара како би се повећао буџет за ретке болести, тј. за лечење деце у иностранству.

Напомиње и да је за пољопривреду издвојено додатних 35 милијарди динара, те да су повећане субвенције са 9.000 на 18.000 динара по хектару. 

 

Пензионерске картице додатна помоћ

Министар Мали позвао је пензионере да се и даље пријављују за пензионерске картице које треба да заживе од 1. октобра, истичући да се за то већ пријавило 786.000 најстаријих грађана. Већ се, како је рекао, о томе разговара са малопродајним ланцима, музејима, библиотекама, а позива све друштвено-одговорне компаније да се укључе у овај програм.

"Биће ту пар лепих изненађења. Сваки динар који се уштеди на такав начин је динар који наравно нашим најстаријим суграђанима значи, али с друге стране они то дају својој деци или потроше на себе или своје унуке", рекао је министар Мали.

 

Предлог за повећање минималне зараде за 17,8 одсто

Што се тиче минималне цене рада, министар Мали рекао је да су у те преговоре укључене три стране – послодавци, синдикати и Влада.

"Дакле, ми смо повећали минималну зараду за 14,3 одсто за ову целу 2023. годину. Када погледате пројекцију инфлације за ову годину, у просеку ће бити око 12,5 одсто. Дакле, упркос инфлацији ви имате повећање минималне зараде за ову годину више изнад нивоа инфлације", рекао је министар Мали и додао да је то све за ову годину.

Истиче да је данас у Србији, у односу на пре 10 година, пола милиона запослених више.

"Дакле, морамо да имамо у виду да нам минимална зарада иде горе, као што нам иде, али такође да се трудимо не само да очувамо радна места, него да стимулишемо оне који су у сивој зони да пређу, да кажемо, у такозвану белу зону, и с друге стране да се запосленост наставља. И то смо управо успели да урадимо. Тако да није само црно-бело", рекао је министар Мали.

Предлог Владе је, како је рекао, да се од 1. јануара иде са повећањем од 17,8 одсто.

"Наш предлог је да идемо са процентуално највећим повећањем минималне зараде икада, то је 17,8 одсто, да идемо на преко 400 евра. Од 1. јануара 2024. године; то је неких 47.154 динара", рекао је министар Мали.

То би, додаје, значило да је минимална зарада, од 2020. године закључно са 2024. годином, повећана за 75 одсто.

"Инфлација се у међувремену за тај период повећала 39,5 одсто", рекао је министар Мали.

 

 

Извор: РТС 1