Вести

Мали: Србија је стабилна земља која ће наставити развој и раст

Министар финансија Синиша Мали одговорио је на нове критике Душана Никезића, потпредседника Странке слободе и правде.

"Занимљиво је да потпредседник Странке слободе и правде Душан Никезић неуспехом сматра што се за српске државне хартије од вредности на јучерашњој аукцији надметало више до 500 светских инвеститора нудећи новац за куповину еврообвезница у години када је новац најдефицитарнија роба на тржишту. У домаћој јавности можда можете да остварите своје краткорочне циљеве обманама, у светској, озбиљне анализе претходе улагању сваког долара. А светски инвеститори су нам јуче нудили више од 11 милијарди долара", наводи Мали.

"Нема инвеститора који ће свој капитал пласирати у презадужену земљу на ивици банкрота. То смо бар осетили, знамо како изгледа и одлично се сећамо инвестиционе апатије коју смо живели толико година док су земљом управљали они који су се водили принципима које и Ви данас пропагирате. Србија ће крајем јануара отплатити још 100 милијарди динара кредита, чиме ће се удео јавног дуга Србије у БДП-у спустити на 50,2 одсто на крају месеца јануара. Знате одлично шта то значи, нарочито ако се упореди са просечним јавним дугом земаља Европске уније који прелази 90 одсто", додаје Мали.

"Колико се сећам, критиковали сте и аранжман са ММФ-ом, а јуче нам је управо тај аранжман био додатна гаранција и сигурност пред инвеститорима да смо стабилна, јака земља, која ће одржати раст, изборити се са инфлацијом и светским нестабилностима, наставити развој и раст привреде. Прошли смо ММФ тест, прошли смо тест међународне инвестиционе јавности, само Никезићу, срећом, на Вашим тестовима падамо. Нека се само тако настави, можемо са тим да живимо. И то одлично", закључује Мали.

Извор: Танјуг