Вести

Мали: Србија ће изградити нови Експо центар

Потпредседник Владе Републике Србије и министар финансија Синиша Мали изјавио је да ће се 21. јуна у Паризу гласати о организацији специјализоване изложбе "Експо2027", као и да се поред Србије за домаћина те манифестације боре и Сједињене Америчке Државе, Аргентина, Тајланд и Шпанија.

Организација "Експа 2027" била би потврда резултата економске политике  Србије, нагласио је министар Мали и додао да ће се свакако у Београду градити нови Експо, поред Националног стадиона.

"У протеклим месецима смо представили потенцијал Србије. Разговарали смо са готово сваком земљом света. То је била добра прилика како би успешно промовисали успехе Србије", навео је министар Мали.

Како је рекао, велика је борба и нада се најбољим резултатима, и истиче да ће ако будемо домаћини "Експа2027" то бити круна постигнутих резултата наше земље.

"Замислите да од 2012. године, када је држава била на ивици банкрота, након 15 година, поред остваривања континуирано добрих економских резултата, будете домаћин специјализоване светске изложбе у којој ће учествовати преко 120 земаља, а неколико милиона људи ће посетити нашу земљу", рекао је министар Мали.

Министар Мали је истакао да ће Србија, победила или не у кандидатури, изградити нови Експо центар, пошто је граду неопходан велики Експо за организацију великих догађаја.

Ми и јесмо највећи и доминантни регионални центар када је економија у питању и зато су нам, наводи министар Мали, потребни објекти као што је Сава центар и зато нам је потребан и модеран Експо центар да бисмо имали шта да представимо и организујемо у нашем граду.

"Већ смо кренули са изградњом инфраструктуре и за Национални стадион и нови Експо. У наредним месецима радиће се насипање земље, канализациона и водоводна инфраструктура, као и саобраћајна петља. До краја године крећемо са надземним радовима на самом објекту Експа и Националног стадиона. То су огромни нови инфраструктурни пројекти", рекао је министар Мали.

Истиче да ће тај део Београда потпуно другачије изгледати након изградње новог Експа и Националног стадиона, у Сурчину.

"Те две инвестиције отвориће даљи развој дела Београда иза Блока 45. Очекујем да ће велики број приватних инвеститора градити стамбене и пословне зграде", рекао је министар Мали.

Навео је да једна инвестиција вуче другу и подсетио да је то био случај и са пројектом "Београд на води".

"Београд на води је био симбол напретка и нове и другачије Србије. Од најружнијег дела Београда направили смо нешто лепо", рекао је министар Мали.

Додао је да се ускоро, након 50 година, завршава и железничка станица у Прокопу и да ће нова станична зграда бити отворена у октобру.

Министар Мали је рекао да је о тој железничкој станици говорио још бивши градоначелник Града Београда Бранко Пешић.

Такође, рекао је да се настављају радови и на новој београдској аутобуској станици.

Министар Мали рекао је да су радови на изградњи београдског метроа у току, као и да очекује да се до краја године крене са радовима на појединим метро станицама.

Суочавамо се са бројним правним и имовинским проблемима које успешно решавамо, додао је министар Мали.

 

 

 

Извор: Танјуг