Вести

Мали: Плате и пензије повећавамо из реалних извора

Остварили смо огроман успех на међународном тржишту капитала уз никада веће интересовање инвеститора да улажу у наше хартије од вредности. То је показатељ не само економских резултата до сада већ и поверење у оно што планирамо, рекао је за РТС министар финансија Синиша Мали.

Интересовање инвеститора никад није било веће за српске обвезнице, на тржишту капитала прикупљено је 1,75 милијарди долара.

Како је рекао Мали, у условима кризе и неизвесности, када је новац никада скупљи инвеститори су показали велико поверење у нашу земљу.

"На истом смо нивоу као Мађарске а бољи од рецимо Румуније или Турске. На крају јануара ћемо имати удео јавног дуга у БДП-у 50,2 одсто", истакао је Мали.

Мали је објаснио да је активније тржиште у доларима него у еврима и да смо се због тога задужили у доларима, а своповали у евре, и на тај начин минимизирали ризик.

"Уз контолу јавног дуга ми ћемо то уложити у инфраструктуру, а не за потрошњу. Ми плате и пензије повећавамо из реалних извора, апсолутно смо солвентни, имамо новац и измирујемо све своје обавезе и то је велика сигурност за наше грађане", рекао је Мали.

У Давосу су се водили интензивни разговори са европскима и светским лидерима, економистима, компанијама, и тражио се прави приступ решења економске кризе, јер, како каже Мали, неизвесност мора да се реши.

"Морамо да наставимо овакву економску политику, али још боље и још агресивније, посебно улагањем у зелену агенду и нове изворе енергије. Сада се прави нова подела карата у свету и желимо да будемо део тога, не желимо више да заостајемо", нагласио је Мали.

За наградну игру "Узми рачун" и победи влада велико интересовање, а ускоро почиње и извлачење.

"Сваки рачун који скенирате је потенцијални добитни тикет, поделићемо 10 станова. За грађане је најбитније то да сваки динар који не оде у сиву економију биће уложен у нове школе, вртиће, болнице и све оно што је потребно грађанима", рекао је Мали.