Вести

Мали: Људи ће живети боље, градимо Србију

Потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали изјавио је да ћемо до 2027. године имати скоро 1.000 километара ауто-путева и брзих саобраћајница који су изграђени за 15 година и нагласио да је ово период убрзаног економског раста и развоја Србије.

Министар Мали рекао је да је интензивиран економски програм повећања плата, минималних зарада, пензија, изградња путева, школа, болница, канализационих мрежа, започињање великих инвестиционих пројеката, те да је Србија једна од ретких земаља са јасним циљем шта жели да уради.

"Веома важан догађај нас очекује 2027. године када ћемо бити домаћин највеће светске манифестације. Добили смо прилику да наредне три године искористимо за јачање билатералних односа, пословних односа, комерцијалне уговоре, све што утиче на развој свих сфера живота", поручио је министар Мали.

Србија ће, додао је министар Мали, искористити "EXPO" да ангажује све снаге које има јер је то инклузиван пројекат, због чега је позвао грађане да се у њега укључе. 

"Финансије неће бити проблем. Циљамо сваки аспект друштвеног живота и привреде у Србији. Прошле године остварили смо 69,1 милијарду евра БДП-а, док је пре десет година износио 33 милијарде. Дакле, у доба највеће економске кризе, короне, фискалне консолидације, ратова, смо више него дуплирали наш БДП. Ако спроведемо највећи део планова, инвестиција и пројеката, долазимо до магичне цифре од близу 100 милијарди евра БДП-а", рекао је министар Мали.

Министар Мали истакао је да ће то бити потпуно другачија Србија, земља стандарда, изграђене инфраструктуре, те да је најважнији задатак брига о људима. 

У складу са тим су и зацртани циљеви од 1.400 евра просечне плате 2027. године, 650 евра просечне пензије и 650 евра минималне зараде, додао је министар Мали.

Министар Мали подсетио је да је 2012. године просечна плата износила 330 евра, што је огромна разлика у односу на децембар прошле године и просек зарада од око 840 евра.

"У децембру ове године очекујем да достигнемо 955 евра просечне зараде, наредне 2025. године прелазимо магичну цифру од 1.000 евра", рекао је министар Мали и додао да је минимална зарада 2011. године износила 150 евра, а да се сада циља 650 евра 2027. године. 

Како је истакао, у јануару је минимална зарада повећана за рекордних 17,8 одсто, на 47.154 динара, док ће до 10. фебруара пензионерима бити исплаћене увећане пензије за 14,8 одсто, чиме се достиже просек пензија од 391 евро. 

"Жеља нам је да животни стандард настави да расте. Нису то само бројке, иза бројки су људи", рекао је министар Мали. 

Министар Мали прецизирао је да држава циља мере за повећање наталитета, између осталог, кроз повећану државну помоћ, те је поновио да ће бити повећана давања на 500.000 динара за рођење првог детета, 600.000 за друго, али ће бити повећана давања и за свако наредно рођено дете и да ће бити обновљено свих 59 породилишта у Србији. 

Такође, додао је министар Мали, Влада Србије је усвојила закључке који се односе на подршку државе оболелима од ретких болести и њиховим породицама. 

Како је објаснио, предвиђена је једнократна новчана помоћ од 25.000 динара породицама са децом и осталима који су оболели од ретких болести, ваучери за куповину лекова и медицинских средстава у износу од 35.000 динара и ваучери за опоравак у рехабилитационим центрима у вредности 50.000 динара.

"Наредне недеље очекујемо јавни позив да се људи за то пријаве, држава ће опет помоћи. Држава никада више није издвајала за лечење ретких болести, за лечење у иностранству, за иновативне лекове. Богатство једне земље се види кроз помоћ онима којима је то најпотребније", поручио је министар Мали. 

Министар Мали истакао је да Србија бележи рекордну запосленост од 50,7 одсто, имајући у виду да је запослено 2,367 милиона људи који плаћају доприносе, али и рекордно низак ниво незапослености од девет одсто, док је 2012. године незапосленост износила 25,9 одсто и сваки четврти грађанин је био без посла. 

Прошле године, подсетио је, стопа раста је износила 2,5 одсто, док је планирана стопа раста за ову годину 3,5 одсто и БДП већи од 74 милијарде евра. 

Такође, додао је, прошле године је убележен прилив страних директних инвестиција од око 4,5 милијарди евра, дефицит буџета од 2,2 одсто и 52,3 одсто удела јавног дуга у БДП-у. 

"Сви ови макроекономски показатељи значе да нешто добро радимо, али нисмо још скроз задовољни, јер сањамо велике снове. Желимо да Србију 2027. године представимо у новом светлу", поручио је министар Мали.

Министар Мали додао је да је "EXPO" највећа шанса икада за Србију, те да ће сваки аспект нашег друштва осетити бољитак. 

Истакао је да ће ове године бити завршена брза пруга од Београда до Суботице, да се гради канализациона мрежа кроз пројекат "Чиста Србија", пројекти за пречишћавање отпадних вода, али и да се реализују пројекти из области науке, какав је "Био кампус 4" у коме ће радити око 1.000 научника. 

Министар Мали истакао је и да раст грађевинске индустрије гура и остале пратеће индустрије, да никада није више улагано у пољопривреду, спортску инфраструктуру, те да је држава спремила награде од 200.000 евра спортистима који ове године освоје златне медаље на Олимпијским играма. 

Уз све то, рекао је, на рачуну у овом тренутку имамо 483 милијарде динара, потпуно смо ликвидни, немамо проблем са плаћањем или растом.

Министар Мали закључио је да ће на "EXPO" локацији нићи нови град, те да се увелико насипају камен, песак, земља. 

"Биће изграђено 1.500 станова, нови сајамски простор, Национални стадион, центар водених спортова, десет километара нових путева, нова петља“, рекао је министар Мали. 

Министар Мали закључио је да је Србија кроз такве велике пројекте нашла свој извор раста, те да ће се 2027. године представити у најбољем могућем светлу. 

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Хепи