Вести

Мали: Буџетом за наредну годину чувамо животни стандард грађана

Потпредседник Владе Републике Србије и министар финансија Синиша Мали изјавио је да предложеним буџетом за 2024. годину Влада Србије жели да сачува животни стандард грађана и да је пројектован тако да приходи буду већи од инфлације.

Министар Мали је на јавном слушању у Скупштини Србије о Предлогу закона о буџету за 2024. годину и Предлога закона о завршном рачуну буџета Србије за 2022. рекао да је ово четврта година да се у исто време у републичком парламенту налазе завршни и буџет за наредну годину, који је како је нагласио развојни и наставак политике коју води Влада Србије.

"Буџет за наредну годину је наставак политике повећања плата и пензија, изградње и заштите животног стандарда грађана", рекао је министар Мали.

Министар Мали навео је да је предложени буџет за 2024. развојни и да предвиђа висока улагања у капиталне инвестиције.

Према његовим речима, 6,8 одсто БДП-а у наредној години биће усмерено ка капиталним инвестицијама.

Министар Мали навео је и да се предлогом буџета за 2024. годину планира дефицит од 2,2 одсто, док је за ову био планиран дефицит од 3,3 одсто, али да ће износити 2,8 одсто.

"Овај износ дефицита омогућава подизање плата и пензија, држи и јавни дуг под контролом и он ће износити 51,7 одсто наредне године", рекао је министар Мали.

Министар Мали навео је и да ће Србија ове године, упркос кризи  имати 68-69 милијарди евра БДП-а у апсолутном износу, док је пројекција за следећу годину 74 до 75 милијарди евра.

Министар Мали рекао је и да ће у наредној години бити повећане плате за 10 одсто целокупном јавном сектору, као и пензије за 14,8 одсто, а минималну зараду за 17,8 одсто.

"И буџет за наредну годину представља управо наставак политика коју спроводимо и ове, а коју смо спроводили и у неколико претходних година. Буџет је уравнотежен, буџет је развојни, буџет је оријентисан ка томе да даље подижемо животни стандард грађана Србије и такође да оставимо довољно резерви ако треба да се реагује на потенцијалне кризне ситуације", истакао је министар Мали.

Подсетио је да је процењена стопа раста у буџету за наредну годину  3,5 одсто и нагласио да српска економија, за разлику од много већих економија, и даље расте.

"Наша стопа раста првог квартала била је 0,9 одсто, другог квартала 1,7 одсто, трећи квартал биће такође позитивна стопа раста и ми очекујемо да ће ове године наша економија расти између два и 2,5 одсто, дакле, негде ћемо доћи, као смо и обећали, на око 68 милијарди евра БДП-а. Пре само десет година српски БДП, који је био 33,4 милијарде, дакле, више него дупло се повећао само за десет година, упркос и фискалној консолидацији и свим кризама", навео је министар Мали.

Министар Мали рекао је да је предвиђени дефицит за 2023. годину био 3,3 одсто, да је ребалансом смањен на 2,8 одсто, док ће наредне године бити 2,2 одсто.

Навео је да ће по пројекцији буџета за наредну годину, удео јавног дуга у БДП-у бити 51,7 одсто.

"Дакле, опет нижи него што пројектујемо удео до краја ове године. То су веома важне ствари, јер упркос свим инвестицијама, упркос свим издвајањима и за грађане Србије, упркос свим неопходним стварима које смо успели да урадимо ове године и претходних година, макроекономску стабилност смо сад чували, са тим се никада нећемо играти и то се управо осликава и у буџету за наредну годину", рекао је министар Мали.

Подсетио је да је су већ повећане плате у јануару ове године свим запосленима у јавној управи за 12,5 одсто.

"Онда смо просветарима, медицинским сестрама, техничарима, неговатељицама, установама социјалне заштите од септембра повећали плате за 5,5 одсто и са овим повећањем које је у буџету од 10 одсто, укупно повећање зарада биће 30,6 одсто зарада за ове категорије у јавном сектору, дакле, далеко изнад нивоа инфлације", навео је министар Мали.

Министар Мали истакао је да ћемо већ до децембра наредне године имати просечну зараду у Србији од чак 955 евра. 

"Дакле, 840 у децембру ове године, 955 евра у децембру наредне године. Поређења ради, 331 евро је била просечна плата 2012. године. Дакле, на добром смо путу да испунимо обећање које смо дали, а то је да ће до краја 2025. године просечна зарада у Србији бити 1.000 евра. По овом тренду биће и више од тога. Тако да је са те стране обећање које је председник дао, то обећање биће испуњено. Што се тиче пензија, следи ново повећање пензија, дакле, од 1. јануара, то је саставни део буџета, 14,8 одсто на основу швајцарске формуле плус, дакле, уз ванредну индексацију пензије од 5,5 одсто, која је кренула сада од 1. октобра ове године, уз повећање које смо имали и од јануара ове године 12,1 одсто, ако погледате прошлу и ову годину, укупно повећање пензија у Србији је 56,1 одсто", рекао је министар Мали.

Каже да ће први пут минимална зарада прећи 400 евра, тачније 47.154 динара. 

"Огромна и веома важна вест за све запослене у нашој земљи. Из разлога што је минимална зарада један од најважнијих фактора који утиче на повећање просечне зараде у нашој земљи. Опет поређења ради, пре неких 12 година просечна зарада у Србији била је 15.700 динара. Ево већ од 1. јануара наредне године биће преко 47.000 динара", рекао је министар Мали.

Додаје да је буџетом предвиђено 600 милијарди динара само за капиталне инвестиције, што је око 6,8 одсто БДП.

Подсетио је да су у буџету за наредну годину предвиђени пројекти као што су изградња обилазнице око Јагодине, Националног стадиона, београдског метроа, тунела у центру Београда и брзе саобраћајнице Нови Сад-Рума, тзв. Фушкогорски коридор.

Онда деоница Прељина-Пожега која треба да се заврши на лето наредне године и други пројекти.

"Два су веома важна нова пројекта такође у буџету за наредну годину, то је тзв. Сомборски пут, дакле пројекат изградње брзе саобраћајнице од Бачког Брега па све до Кикинде, и с друге стране аутопут Београд-Зрењанин-Нови Сад, дакле очекујем да ће у наредних неколико месеци кренути радови и на ова веома два важна инфраструктурна пројекта", рекао је министар Мали.

 

Имаћемо велику корист од организације изложбе "EXPO 2027"

Министар Мали изјавио је да сваки град и свака земља која је била домаћин изложбе "EXPO 2027" има велике користи од организације те манифестације.

"Најважнији је бренд, имиџ земље, где смо се показали да смо победници и да можемо привући људе. Имаћемо ‪представнике најмање 140, 150‬ земаља", казао је министар Мали на јавном представљању Предлога закона о буџету за 2024. и Предлога закона о завршном рачуну буџета Србије за 2022. на 38. седници скупштинског Одбора за финансије.

Министар Мали нагласио је да се очекује да ће Србија у наредне три, четири године, управо кроз билатералне споразуме и разговоре са тим земљама које ће бити присутне на изложби "EXPO 2027", да максимално искористи свој положај и свој потенцијал и да унапреди не само економску, већ и спортску, културну, и сваку другу сарадњу.

"EXPO 2027" је шанса за сваку земљу, за домаћина ове изложбе су се бориле Америка, Аргентина, Шпанија и Тајланд, али ми смо и победили", нагласио је министар Мали.

 

Буџетом за 2024. годину примања и приходи већи за 136,9 милијарди динара

Министар Мали изјавио је да су предложеним буџетом за 2024. годину предвиђена већа примања и приходи за 136,9 милијарди динара, као и увећане пензије за 14,8 одсто.

Министар Мали, који је на скупштинском Одбору за финансије образложио  Предлог закона о буџету за 2024. годину, објавио је на инстаграму најважније ставке планираног буџета.

Планиран је дефицит од 2,2 одсто, док је у 2023. години пројектован дефицит од 2,8 одсто, навео је министар Мали.

Пројектована је стопа привредног раста од 3,5 одсто БДП, а планирано повећање плата у јавном сектору 10 одсто.

Како је навео, планирано је повећање минималне зараде за 17,8 одсто, као и наставак политике пореског растерећења рада.

Министар Мали додао је да ће током 2024. године на основу предлога буџета бити издвојено 598,8 милијарди динара за капиталне инвестиције, као и да ће већа издвајања бити опредељена и за пољопривреду, здравство, екологију, просвету, културу...

 

 

 

Извор: Танјуг