Вести

Јанковић: Мионичка топлана спремна за грејну сезону

Председник општине Мионица Бобан Јанковић обишао је мионичку топлану на биомасу која је спремна за грејну сезону. Све провере су извршене, а грађани ће и ове зиме имати стабилну и ефикасну испоруку топлотне енергије.

- Наша, мионичка, модерна и еколошки прихватљива топлана је спремна за почетак грејне сезоне. Грађани не треба да брину. Потрудили смо се да и ове године имају стабилно грејање. Увелико радимо и на проширењу капацитета ове топлане која се показала као одлично решење. Трошкови су мањи, а загађења нема – рекао је Јанковић.

Топлана на биомасу је пуштена у рад 2019. године и прва је топлана у Србији оваквог типа. Као енергент користи дрвну сечку, а за ову инвестицију Влада Републике Србије определила је тада 138 милиона динара. Остварене су велике уштеде и до 14 милиона годишње, а загађења због еколошко прихватљивог енергента нема. Топлана тренутно греје око 15 хиљада квадрата, а план је да се у наредном периоду капацитети прошире.

Након обиласка топлане Јанковић је са сарадницим посетио и Основну школу „Милан Ракић“ у Мионици која је такође прикључена на топлану.

- Уверио сам се и да су радијатори у школама топли тако да наша деца имају најбоље услове. Проблем грејања решили смо и у школи у Горњој Топлици. Настављамо да улажемо у развој Мионице. Чека нас још много важних пројеката – додао је Јанковић.

Мионичку топлану на биомасу 2021. године посетила је министарка заштите животне средине Ирена Вујовић која је тада изјавила да је Мионица пример енергетске ефикасности.

- Мионица је прва локална самоуправа у Србији чија је топлана прешла на биомасу као енергент и тај корак допринео је чистијем  ваздуху, а самим тим и бољи квалитет живота. Ова топлана је направљена по најмодернијим стандардима – рекла је тада Вујовић.