Вести

Глишић: Председник Вучић уложио надљудске напоре да сачувамо мир

Председник Извршног одбора Српске напредне странке Дарко Глишић рекао је да нема дилеме да је мир највећи српски национални интерес у овом тренутку.

"Надљудске напоре које је уложио председник Републике Србије Александар Вучић да 2022. годину завршимо тако што нико неће изгубити главу, нити ћемо ући у неки рат од кога би трпели сви. Када се један метак опали, ту нема краја, и то видите по ономе што се дешава у свету. У рат може лако да се уђе, али се из рата паклено тешко излази", рекао је Глишић, током гостовања на ТВ Пинк.

"Последице рата су обично по обичан народ, по људе који онда деценијама трпе једну такву врсту последица онога што је могло да буде избегнуто", рекао је Глишић.

"Овај пут је то избегнуто надљудским напорима, рекао бих, који је председник уложио. Начин на који је он успео да те усијане главе, тог лудог човека, који је у привременим приштинским институцијама обузда, можемо само да му одамо признање, и да будемо пре свега као грађани ове државе веома захвални, јер смо једну велику бригу, не решили, али одложили за неко време, да можемо и ми да се додатно дипломатски консолидујемо и да пробамо да се изборимо за мир", рекао је Глишић.

Говорећи о јучерашњој конференцији као и Вучићевом коментарисању немачког Цајта који је писао о Србији и председнику, Глишић је истакао да је невероватно да неки људи после толико година, не схватају на какав начин се разговара са нашим председником.

Како каже, то се ради пристојно и цивилизовано, где ће обе стране, на крају разговора засигурно бити задовољне.

"Притисак, претња, понижавање, како ови несрећници кажу, припитомљавање... То је код њега само контра ефекат. То је стрампутица, и ћорав посао којег треба да се ману. Тај сајт немачки треба да се бави својим проблемима, а не да покушавају немогуће. Могу само да изазову другачију реакцију, која за циљ не би имала помирење", навео је Глишић.

Имали смо признање из Немачке и ЕУ да су потписали споразуме да би испоштовали само оно њихово, што им одговара, и да купе време, додао је Глишић.

"Они се сада баве тиме, како ће на још једном месту у Европи да направе сукоб, где ћемо ми да испаштамо. Немојте људи то да радите, ја не знам да ли се људи у ЕУ умивају, да ли су свесни својих поступака", рекао је Глишић.

 

Унутарстраначки избори у Српској напредној странци готови до лета

Глишић је изјавио да је спроведен један круг унутарстраначких избора и додао да је у Београду остало да се заврше у још једној или две општине, као и да су у неким окрузима завршени потпуно.

Глишић је на ТВ Пинк најавио да следи расписивање унутарстраначких избора у Шумадији, на југу Србије, у источном делу државе, а да ће цео процес бити завршен у Војводини.

"То је процес унутарстраначких избора и то траје. Када је председник Александар Вучић прошле године најавио унутарстраначке изборе, неки из опозиције су мислили да се то завршава у једном или два дана. Завршава се код вас када имате по један, два или три члана, па можете да завршите за дан, а ми који имамо 700.000 чланова и врло сложену изборну процедуру, код нас то траје", рекао је Глишић.

Додаје да у СНС-у нису хтели свуда одмах да расписују изборе да би могли квалитетно да прате тај процес.

"Најлакше је било одржати изборе у свих 169 општина истовремено, али не може најбоље да се испрати да ли ће то бити како треба, па онда идемо по 15, 20 општина. Завршићемо до лета", рекао је Глишић.

Глишић је рекао да не треба опозиција да се бави унутарстраначким изборима у тој странци, као ни председником те странке Александром Вучићем.

"Демонизовали су председника Вучића и направили га најгорим у свету. Ми у СНС-у смо за то да он настави да води странку, а они би први требало да буду за то да остане, јер ће, према ономе што они мисле о њему, победити сваку листу коју буде предводио. Мада, избори претходних година говоре супротно, а ви га и даље демонизујте, будите јадни и бедни и нападајте нечију децу", поручио је Глишић.