Вести

Ђукановић: Време је да се уједињујемо, а не да се делимо

Скупштинске седнице које гледамо претходних дана прилично су бурне и рекло би се да преовладава, најблаже речено, препуцавање између посланика власти и опозиције. Чују се и коментари попут оних да је узалуд укинут ријалити програм када имамо такве седнице Скупштине. Ипак, народни посланик Српске напредне странке и члан Председништва Српске напредне странке Владимир Ђукановић рекао је да парламент и јесте простор за жестоке политичке расправе.

- То је нешто што је сасвим нормално за парламентаризам. Боље да се власт и опозиција препуцавају у парламенту него, не дај боже, народ на улици. Никад нисам разумео тај термин конструктивна расправа. Свако има своје гледиште на то како ће се представити бирачима и како ће изнети свој политички став. Глупо је то неком забрањивати. Уколико опозиција сматра да је добро ово што раде, само нека наставе, ми их нећемо одвраћати. На крају, грађани ће на изборима пресудити о сваком.

* Када помињемо опозицију, како гледате на протесте које организују већ недељама, блокаде Газеле и ауто-пута? Јесу ли тако ближе томе да натерају власт да им испуни услове или пак смањују маневарски простор за евентуалне разговоре и договор, за које сте и ви говорили да су неопходни. Јесте ли и даље при томе да је неопходно да се разговара, упркос њиховим ставовима?

- Не постоји ништа глупље него блокирати путеве, посебно међународну саобраћајницу. То раде људи који желе себи политички да пуцају у ногу. Толике године сам провео у опозицији и одлично знам шта грађане посебно иритира. Не смете да будете себични и да гледате само своје интересе, а да сви други трпе због вас. Људе генерално не занима то што ви имате неки политички циљ. Они су преокупирани својим проблемима и на све то ви им блокирате пут, онемогућите им кретање и нормално функционисање. О штети нанетој држави да и не говорим, јер свака блокада међународног пута је озбиљна финансијска штета за грађане. Међутим, као и код претходног питања, ако опозиција сматра да је добро да блокира улице и нервира народ, нећемо их ометати. Слободно нека то чине. Не пада нам на памет да им пристанемо на уцене, посебно због чињенице што су захтеви које су изнели с правног аспекта немогући. Практично, они су изнели захтеве за које и сами знају да их је немогуће испунити, мислећи да ће нас уценама натерати да поклекнемо. Од тог посла нема ништа, и што пре то схвате, боље по њих. Уколико одлуче да разговарају, врата су им широм отворена и само нека уђу. Сваки разговор је благотворан и увек пожељан.

* Део опозиције упорно поручује да не жели на изборе док им се не испуне услови које су изнели на протестима. Које је решење? Мислите ли да би у случају расписивања избора, а да им нису испуњени услови, ипак изашли на њих?

- На кугли земаљској не постоји опозиција која неће изборе. Мислим да смо ми јединствени по том питању. Са друге стране, они стално истичу како председнику Вучићу и Српској напредној странци драматично пада рејтинг, како ћемо се суновратити на следећим изборима. Не разумем ту логику. Уколико је то заиста тако као што они кажу, па ево им прилика на изборима да нас политички прегазе и сахране. Ипак, знају они добро да на изборима немају шта да траже. Њихова је воља шта ће да раде. Постоје само два решења. Прво решење су избори и на њих можемо да идемо кад год господа у опозицији пожели. Друга опција је да изведу револуцију. Нисам сигуран да им било која од ове две опције одговора, јер једноставно немају подршку у народу.

* Дошло је до промене у руководству Српске напредне странке, на челу партије је Милош Вучевић. Да ли ће и шта то променити? Председник Вучић је на изборној скупштини поручио да треба више да разговарате с народом, да будете с људима. Хоће ли заиста тако и бити?

- Уколико тако не буде, можемо врло брзо да очекујемо да нас народ пошаље у опозицију. Уосталом, сад је време да докажемо колико вредимо када Александар Вучић више није на челу странке. Он је свакако неко ко ће као члан странке и наших страначких органа увек бити ту уз нас, али сами морамо да покажемо да ли заслужујемо народно поверење.

* Односи с коалиционим партнером, СПС, барем гледано са стране, променљиви су. Мислите ли да ће социјалисти бити део новог покрета? Јесте ли разговарали с неким из СПС о томе?

- Свако ко изрази жељу да помогне отаџбини може да буде део Покрета. Време је да се уједињујемо, а не да се делимо.

* Министар из редова ЈС и потпредседник те странке Раде Баста, чини се, користи сваку прилику да "солира", чиме, како говоре и ваше страначке колеге, наноси штету Влади и сопственој земљи. Како ви гледате на то? Утисак је и да му се "тако може", не чујемо неке оштрије критике на његов рачун.

- Многи људи из неког разлога желе на себе да привуку пажњу, а нису толико битни. Посебно им је циљ да западну за око неком од амбасадора, претежно западних. Уместо што се сликају по Инстаграму и што себи праве промоције, било би боље да засучу рукаве и да нешто раде. Свако ко се залаже за Србију у НАТО или Србију у ОДКБ (Организација уговора о колективној безбедности, настала на територији бившег СССР, прим. аут.) нека лепо напусти Владу. Ова влада жели да чува нашу војну неутралност и с тим у вези свако одскакање није допустиво. Понекад многи од њих имају толику жељу да их неко примети да то помало делује као циркус.

* Рекло би се да ситуација на северу Косова и Метохије никад озбиљнија није била и тренутно делује нерешиво, имајући у виду понашање Аљбина Куртија. Како му стати на пут, ко би могао да га натера да предузме кораке који би деескалирали ситуацију?

- Нажалост, не видим мирно решење, без обзира на то што морамо све да учинимо да сачувамо мир. Куртију земље Квинте могу да стану на пут ако желе. Плашим се да ће га они само укоравати вербално, док ће у пракси мирно гледати на његове терористичке акције према Србима. Свакако, циљ је да се Србија увуче у сукоб тако што ће оштро реаговати. Зато морамо да будемо баш онакви како нас је патријарх Павле учио - безазлени као голубови, а мудри као змије.

* До када очекујете расписивање нових избора у четири општине на северу Косова и Метохије?

- Искрен да будем, ја ништа не очекујем кад је у питању Косово и Метохија, осим да Србија учини све што је у њеној моћи да заштити наш народ. Све друго је на душу Аљбину Куртију и лицемерима из Европске уније који позивају на суздржаност обе стране. Као да смо ми нешто учинили па нас позивају на суздржаност. Понекад се питам до које границе неки људи могу да буду дрски и безобразни.

 

О Народном покрету

Циљ је да окупимо све који могу да допринесу Србији

* Најављено је и формирање покрета чији је иницијатор председник Александар Вучић од Видовдана, што поједини виде као ребрендирање Српске напредне странке пошто ће она бити део тог покрета. Како то коментаришете, шта стоји иза свега?

- Огроман број људи, посебно интелектуалаца, научних и културних радника, спортиста, жели да буде ангажован, али не жели да буде део политичке странке. Ти људи воле своју земљу, али некако су у запећку. Е то желимо да променимо. Покрет је нешто што превазилази политичко ангажовање кроз политичку странку, јер доминантан интерес Покрета је бољитак за државу, док је код политичких странака далеко више присутан страначки интерес. Отуда, наш циљ је да окупимо све оне којима је стало до Србије и који својом памећу, залагањем, вредним радом и научним доприносом могу да јој допринесу.

 

О будућој влади Црне Горе

Ненормално је игнорисати Србе

* Црногорски парламентарни избори су завршени, али познаваоци прилика не очекују у скорије време чак ни почетак разговора о формирању владе, а камоли њено формирање. Шта очекујете? Можемо ли да очекујемо и српске представнике у њој?

- Не бих да се мешам у унутрашње односе Црне Горе, али свакако је ненормално игнорисати Србе и њихове политичке представнике с обзиром на њихов изузетно снажан утицај, који се показао и на последњим изборима. Свакако очекујем далеко боље односе са Црном Гором.

 

 

 

Извор: Курир