Вести

Брнабић: Србија наставља са улагањима у комплетно здравство

Председница Владе Србије Ана Брнабић изразила је задовољство резултатима у унапређењу квалитета радиотерапије и стварања услова за лечење онколошких пацијената у Србији и нагласила да ће Влада Србије наставити велика улагања у комплетно здравство, у које је за претходних осам година већ уложила милијарду евра.

"Много смо урадили, кренули смо не од нуле већ од минуса, јер је стање у здравственим установама било једнако стању у пољским и ратним болницама. Све је морало да се промени, уложили смо више од милијарду евра за осам година. Како би услови рада били бољи, улагали смо у инфраструктуру, у све - од примарне здравствене заштите, преко домова здравља, општих болница до најмодернијих клиничких центара", рекла је Брнабић.

Брнабић је на отварању међународне конференије "Унапређење квалитета радиотерапије у периоду од 2015. до 2022." нагласила да је и председник Србије Александар Вучић инсистирао да дође на скуп, што говори колико је та тема значајна и колико су учесници - стручњаци у радиотерапијском тиму значајни и за Владу Србије.

"То је гаранција да ћемо наставити да радимо заједно и наставити велика улагања у комплетно здравство, али и са још већим улагањима у превенцију и третирање малигних болести које су све присутније у Србији али и глобално", рекла је Брнабић.

Подсетила је да се улагало и у здравствено особље и да су данас у односу на пре 10 година плате медицинских сестара и техничара повећане за 103 одсто, а лекара нешто више од 90 одсто.

Изразила је уверење да сви, и здравствени радници и пацијенти, осећају побољшање, али да остаје да се уложи још много више, обезбеди да здравство настави да напредује и јача, а да здравствени радници остану у Србији. "Срамота је да ви који се бавите овим пословима имате такве плате", рекла је Брнабић и додала да ће влада наставити да ради у том правцу.

Према њеним речима, за очеквати је да радиотерапија и превентива буду све важнија тема у Србији, јер је то проблем са којим ћемо се суочавати.

"И ми као влада морамо да реагујемо више, да наставимо да јачамо тај сегмент здравствене заштите како би свим грађанима, ма у којем делу Србије живели, омогућили најбољу негу, а вама који се сваки дан с тиме борите и пацијентима живот значите било боље", рекла је Брнабић.

Говорећи о резултатима владе у области здравства, Брнабић је истакла као један од највећих успеха отварање КЦ Ниш у који је уложено око 53 милиона евра. "То је било симболички важно за нову слику Србије која је успешна, упорна и завршава започето, као ветар у леђа да наставимо да улажемо", навела је Брнабић.

Подсетила је да је улагано и у људе, који су најважнији стуб, да убрзано одобравају специјализације, на чему је, како је рекла, министар Златибор Лончар посебно инисистирао.

Радило се и на додатном запошљавању, рекла је Брнабић и нагласила да никада није постојала забрана запошљавања медицинског кадра, већ административног особља, због огромне несразмере.

Брнабић је говорила и о резултатима оствареним током пандемије и нагласила да Србија наставља рад на изградњи онколошке клинике.

"Показали смо да можемо и напредујемо даље", рекла је Брнабић на скупу на којем је речено да је од 2014. године између осталог у циљу повећања доступности и квалитета лечења малигних болести зрачном терапијом у специјалистичким онколошким центрима набављено 12 линеарних акцелератора са пратећом опремом, гама и икс нож и друга опрема.

Извор: Танјуг