Вести

Брнабић: Огроман успех Србије у дигитализацији државне управе

Србија је четврта у Европи, а 11. на свету по "GovTec" Индексу зрелости технологија у јавној управи који утврђује Светска банка, речено је на конференцији за новинаре у Влади Србије.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић рекла је да је то огроман успех.

"Показује другачије лице наше земље, да можемо да се такмичимо са најбољима, да будемо у светском врху, и да имамо још много потенцијала и прилика за будућност", рекла је премијерка.

Додала је да је Србија међу "GovTec" лидерима у свету, као земља са највећим Индексом, да смо у Европи четврти, а у широј југоисточној Европи "апсолутни лидери".

Рангирано је 198 држава, светски лидер је Јужна Кореја, Бразил је на другом месту, Саудијска Арабија трећа, Француска шеста, Индија седма, Монголија на 9. а Русија на 10. месту.

Индекс мери унапређење свих аспеката државне управе кроз дигитализацију.

Са 89,5 посто зрелости, Србија је четврта у Европи после Естоније, Француске и Литваније.

Далеко је најбоља у региону, а за две године Србија је напредовала 40 позиција, што је сврстава у најбрже и најагилније дигиталне владе у свету.

Индекс мери државне ИТ системе, доступност електронских услуга, интеракцију државе са грађанима и капацитет за даљу дигиталну трансформацију.

Брнабић је истакла да је Србија трећа у свету по дигиталној интеракцији са грађанима.

"То је због наше употребе портала јавних података. Јединствени смо по томе што грађани могу да тамо погледају, на пример, читав систем просвете, као и због портала еКонсултације који ради од марта и где омогућавамо свима да учествују у консултацијама о прописима", рекла је Брнабић.

По капацитетима за даљу дигиталну трансформацију Србија је напредовала за 59 места.

Премијерка је истакла да је ово показатељ успеха који је Србија остварила од 2016. године, и додала да зна да нема ниједног грађанина који не зна колико је у фокусу Владе Србије дигитална трансформација.

"Важно је да кроз дигитализацију постанемо истински сервис грађанима. Ово је огроман показатељ да смо успели, али и показатељ да морамо још много више", поручила је Брнабић.

Додала је да овакви успеси помажу да се привуче више инвеститора, и јефтинији капитал, те да се Србија брендира као земља добра за живот и инвестиције.

Брнабић је рекла и да је са Светском банком дефинисан пројекат за прављење "GovTec" центра у Србији, и истакла како верује да ће по овом Индексу Србија бити међу првих пет у свету.

Брнабић је оценила да је дигитализација један од премијерских успеха којима је најпоноснија.

Брнабић и Јовановић најавили су да ће у 2023.години бити настављена едукација старијих о предностима дигитализације како кроз старачке домове тако и кроз ИТ караван који ће обићи 30 градова.