Вести

Брнабић: Oчигледан напредак Србије у процесу европских интеграција

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић састала се у Даблину са  председником мешовитог комитета ирског парламента за европске послове Колмом Брофијем и том приликом истакла да је европска породица народа природно место коме Србија припада као и да читав Западни Балкан припада том простору.

На састанку, којим је завршила дводневну посету Републици Ирској, Брнабић је нагласила да је очигледан напредак Србије у процесу европских интеграција и подвукла значај подршке Ирске отварању некада поглавља, а данас кластера у процесу приступања Србије Европској унији.

Брнабић је такође захвалила Ирској као земљи која је један од највећих заговорника проширења ЕУ, наглашавајући да је то важно за читав регион Западног Балкана, с обзиром на то да је то најбољи начин за обезбеђивање мира, стабилности који су кључни предуслови за економски напредак и бољи живот свих грађана читавог региона.

Данашњи састанак са Брофијем, као и јучерашњи разговори са премијером Ирске Леом Варадкаром, замеником председника Владе Ирске, министром иностраних послова и министром одбране Михалом Мартином, министром предузетништва, трговине и запошљавања Сајмоном Ковенијем као и директором Агенције за индустријски развој Михаелом Лоханом, сигуран су пут за побољшање свеукупних односа две земље.

Брнабић је подсетила на значај размене искустава две земље у области иновативне економије и додала да ће то бити окосница сарадње у наредном периоду.

На крају посете, Брнабић је захвалила домаћинима на гостопримству и рекла да постоји значајан простор за увећање економске сарадње Србије и Ирске, чија је трговина у услугама тренутно на нивоу од пет стотина милиона евра, али да је сигурна да ће се он у блиској будућности увећати.

 

 

 

Извор: Танјуг