Вести

Брнабић: Наставак помоћи ЕУ за подизање капацитета за спречавање миграција

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и потпредседник Европске комисије Маргаритис Схинас присуствовали су данас потписивању уговора о гранту Европске уније Комесаријату за избеглице и миграције Републике Србије.

Овај документ су у Влади Србије потписали комесарка за избеглице и миграције Наташа Станисављевић и шеф Делегације Европске уније у Србији Емануел Жиофре.

Брнабић је, након састанка са Схинасом и потписивања наведеног уговора, навела да је Европска унија, од почетка мигрантске кризе до данас, укључујући и најновији уговор о гранту у износу од 36 милиона евра, помогла Србији са 200 милиона евра за подизање капацитета и управљање миграцијама.

Брнабић је подсетила на то да је потпредседник Европске комисије јуче имао прилику да обиђе један центар за мигранте и да се увери у то како користимо европска средства и на који начин се боримо против илегалних миграција.

Брнабић је навела да је од почетка кризе кроз Србију прошло више од 1,5 милиона људи, те да мигранти долазе углавном из Сирије, Авганистана и Пакистана и да је Србија у односу према њима показала европске вредности, лице хуманости и преузела свој део одговорности.

Брнабић је указала на то да је у наш образовни систем у овом тренутку укључено 197 деце миграната, додајући да нам је ЕУ у свему овоме много помогла, будући да је од 2015. године донирала више од 160 милиона евра како бисмо подигли капацитете за спречавање илегалних миграција.

Према њеним речима, од тог износа 130 милиона евра је намењено за подизање капацитета за управљање миграцијама, а око 30 милиона евра за безбедност граница.

Брнабић је упозорила на то да је у овој години ниво миграција у односу на прошлу годину повећан за више од 100 одсто.

Посета потпредседника Европске комисије има за циљ да још једном сагледамо шта можемо да урадимо да повећамо нашу безбедност и ојачамо границе, рекла је Брнабић и поновила да ће Србија до краја године ускладити визну политику са визном политиком Европске уније.

Схинас је изразио наду да ће Србија ускоро бити део европске породице и додао да Европска унија пружа подршку нашој земљи за решавање питања миграција.

Треба да се надоградимо на добре ствари које смо заједно урадили и истражимо нове области како да убрзамо процес преговарања и то није нешто што би ЕУ понудила Србији, већ то Србија заслужује, рекао је он.

Према његовим речима, уједињење европског континента заснива се на демократији и посвећености ЕУ зарад безбедне и мирне будућности свих народа Европе.

Србија је преузела огромне кораке за помирење и изградњу будућности са Европом и овај замах не треба да се успори, оценио је Схинас и нагласио да је овде да потврди пуну посвећеност Србије у процесу придруживања ЕУ.

Он је додао да Србија не треба да прекине своје историјске, економске и политичке односе са другим земљама, већ да би требало да иде у истом правцу као и њени суседи и пријатељи.

Имамо постпандемијски пораст броја миграната и треба да нађемо начин како да решимо ово питање. ЕУ ће наставити да помаже Србији у вези са проблемом миграција, што доказује и ова моја посета, рекао је потпредседник Европске комисије.

Према његовим речима, још један конкретни доказ јесте потписивање овог новог пакета финансијске помоћи од 36 милиона евра, који ће помоћи да се оперативни капацитети Србије повећају када је реч о решавању проблема миграција.

Он је објаснио да је ова финансијска помоћ део већег пакета од 57 милиона евра за управљање миграцијама и повећање капацитета и правосуђа како би се решавала питања миграција и азила.