Вести

Брнабић: Меморилајни комплекс Михајло Пупин у Идвору биће реконструисан

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је приликом посете Меморијалном комплексу Михајло Пупин у Идвору да је циљ да се тај комплекс реконструише како би постао нови иновациони центар за науку у којем би млади могли, осим да га обилазе, и раде у њему.

Брнабић је додала да је у последње три године преко Министарства културе, држава уложила више од 20 милиона динара у реконструкцију овог комплекса, али да је свакако  потребна једна свеобухватна реконструкција и један концепт како ће све да се користи, пре свега за младе људе.

"Причали смо о томе да ћемо градити или реконструисати простор за нови музеј Николе Тесле, онда смо разговарали и о томе шта бисмо у ствари додатно могли да урадимо за Пупина", рекла је Брнабић за Танјуг.

Брнабић је рекла да је раније изразила жељу да дође и да посети Идвор и да види шта је потребно да се уради и како да се од комлекса направи, не само музејски део, него и један нови центар за иновације и науку у Србији.

"Србија је земља која јасно иде путем знања, иновација, креативности, савремених технологија и то је оно на крају крајева наше највеће богатство и наш највећи потенцијал. И коначно и ту долазимо до једне ствари која је занимљива. Ви када погледате данас, рецимо, економске односе између Србије и САД, видите да ће сада прећи већ две и по милијарде долара, ту мислим на 2023. годину. Занимљиво је да су САД нама партнер број један, најважнији партнер у размени услуга", рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да су нам Никола Тесла и Михајло Пупин оставили у наслеђе добре односе како би даље са САД развијали сарадњу у овом правцу.

"Тако да и ту постоји једна копча за будућност коју би било добро да додатно развијамо. Пупин и Тесла су свакако те тачке од којих смо кренули и са којима и на основу којих учимо и на основу којих ми можемо да градимо додатно будућност у том сектору", рекла је Брнабић.

Премијерка Брнабић рекла је да је Пупин, поред тога што је био један од највећих светских научника био и добар политичар, јер је градио, како је рекла, мостове и везе са САД, али и са другим земљама.

"Име Србије у научном, иновационом смислу и добар глас Србије преносио је по свету. Михајло Пупин је такође био и велики задужбинар, добротвор и велики филантроп. Имамо много тога да научимо од Михајла Пупина и имамо много тога да вратимо Михајлу Пупину", рекла је премијерка.

Брнабић је нагласила да је Народни дом, задужбина Пупина и да је он њу поклонио својој земљи да буде нека врста научном центра одакле би се даље ширило знање.

 

 

 

Извор: Танјуг