Вести

Брнабић: Дуално образовање важно за привлачење инвеститора

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је чак 69 одсто ученика у Србији који су учили по моделу дуалног образовања запослено, а да 42 одсто запослених чине они који су учили по класичном моделу.

Брнабић је, на конференцији о дуалном образовању у организацији Немачко-српске привредне коморе (АХК), истакла да је просечна плата средњошколца који није образован по дуалном моделу 18.441 динар, док је примање оног који је школован по дуалном моделу 65.361 динар.

Немачке компаније данас запошљавају око 78.000 људи у Србији, инвеститори из те земље су најважнији партнери владе и државе, а немачке инвестиције су међу најбитнијим. Посебно су важне јер са њима долази и трансфер технологија који обогаћује земљу и мења је. То нам је помогло да се променимо и да подигнемо конкурентност и иновативност на виши ниво, рекла је Брнабић.

Брнабић је подсетила на резултате анкете које је Немачко-српска привредна комора представила ове године и који показују да би 95 одсто немачких компанија поново инвестирало у Србију.

Постоје друге ствари које смо морали да променимо да би на овај начин обезбедили прилив немачких инвестиција. Једна од њих је Закон о дуалном образовању који је донет 2017. године, а који је почео да се примењује школске 2019/20 године, истакла је премијерка.

Брнабић је напоменула да постоји све више домаћих компанија које се укључују у модел дуалног образовања, а да је један од задатака нове владе да буде више деце која се одлучују за тај модел образовања и за факултете на којима се оно спроводи.
Остајемо при нашем ставу-санкције нису најбоље решење

Брнабић је изјавила, на питање новинара да ли ће влада разматрати питање увођења санкција Русији, да Србија мисли да је напад Русије на Украјину агресија и повреда међународног права, али да остајемо при нашем ставу да санкције нису најбољи одговор и решење.

Брнабић је рекла да ће остати притисак на Србију и по том питању и да ће нову владу пратити та тема.

"Сугурна сам да ћемо имати још много разговора и на дневној основи то је неизоставна тема, током сваког састанак који имамо и са државама чланицама ЕУ и са самом ЕУ, као и са Делегацијом ЕУ у Србији", рекла је Брнабић.

Додала је да је о томе причала и када је била у Јапану и другим приликама.

"Остајем при нашем ставу, санкције Русији нису у најбољем националном интересу Србије, такође, нису нешто што наш народ подржава, јер је био предмет санкција и знамо колико људи трпе", рекла је Брнабић.

Истиче да знамо да то нема много утицаја на политику или одвраћања неког ко намеравао да то уради.

"Неке од земаља које то од нас траже, да уведемо санкције Русији, не поштују територијални интегритет Србије", навела је Брнабић.

Каже да у случају Србије за њих нису јасно постављени приниципи међународног права и неселективног поштовања територијалног интегритета међународно признатих држава.

Истакла је да су те земље прекршиле Резолуцију СБ УН 1244 и да сви који крше наш територијални интегритет без пардона треба да имају мало више разумевања.

"Над нама је извршена брутална агресија 1999. када се 19 земаља договорило и без одлуке СБ УН напало међународно признату државу која никога није напала. То је била брутална агресија која је отворила пандорину кутију, да тај преседан понавља свако ко жели. Ми ћемо се и даље борити да чувамо наше интересе, а што се тиче свега осталог ми смо једна од ретких земаља која неселективно поштује принципе међународног права и Повељу УН. За нас је територијални интегритет свих међународних признатих држава неповредив - уколико неког нападнете без одлуке, то је брутална агресија и владавина јачег", истакла је Брнабић.

Каже да зато они који притискају Србију треба да разумеју шта смо прошли и како су нас третирали, па да причамо о неким другим стварима.

"Мислимо да је напад Русије на Украјину агресија и да је повреда међународног права, али не мислимо да су санкције најбољи одговор на то", поручила је Брнабић.

Док су високе температуре нема потребе за грејањем

Брнабић је изјавила да су енергенти за зиму обезбеђени, али да док су спољне температуре високе нема потребе да се бесмислено троше и користи грејање.

Брнабић је после отварања завршне конференције "Dualno obrazovanje - Fit for tomorrow" у организацији Немачко-српске привредне коморе (АХК), на питање новинара да ли ће бити одложена грејна сезона рекла да се треба понашати енергетски ефикасно.

Брнабић је подсетила да ће температура бити, по временској прогнози, између 22 и 25 степени и додала да нема потребе да се у тој ситуацији "понашамо као расипници".

Додала је су енергенти за зиму обезбеђени, али да је "бесмислено трошити их ако за то нема потребе".

Брнабић је нагласила да би о почетку грејања коначну одлуку требало да доносу локалне самоуправе, напомињући да није иста температура у Сјеници, где је увек хладније и у неким другим градовима у Србији.

Брнабић је додала да само у Србији постоји парадокс да се за почетак грејне сезоне што пре, а без преке потребе, залажу странке које се позивају на екологију попут, како је рекла "Морамо", "Не давим Београд" и додала да би баш волела да види шта би на то, на пример рекли, Зелени у Немачкој.

Уговор с Норвежанима строго поверљив, одавање кривично дело

Брнабић је потврдила да је Влада Србије потписала уговор са Норвежанима о консултантским услугама у енегетици и позвала МУП да казни оне који су ту информацију дали јавности и медијима, пошто је то озбиљно кривично дело.

Медији су раније пренели да је Влада Србије склопила тајни уговор о енергетици с Норвежанима, фирмом "Rystad Energy" о консултантским услугама за енергетски сектор.

Брнабић је на питање новинара, зашто је тај уговор строго поверљив и зашто није расписана јавна набавка, рекла да је већ причала са министром Александром Вулином о томе да МУП мора по службеној дужности да покрене процедуру за испитивање ко је дао медијима на увид документ који је усвојен као строга тајност, пошто је то озбиљно кривично дело.

"Молим јавно, иако сам већ причала са Вулином, да МУП истражи ову ситуацију и да добијемо епилог и да коначно знамо ко то из владе, или неко ко има увид у оно што је било на седници владе, сме да документе јасно означене као строго поверљиве дели около и медијима", рекла је Брнабић.

Истиче да је тај документ строго поверљив јер се ради о енергетици и зато што нам је тај вид консултација хитно потебан, зато што су Норвежани једни од најбољих на свету и у Европи, енергетских најефикаснијих и имају најотпорнији и најодрживији енергетски систем у овом тренутку у Европи.

"Ако желите да разговарате са најбољима или неким ко је у топ два или три, разговарате са Норвежанима. Ако је то што је тај документ строго поверљив и тако бомбастично један тајкунски медији објавио имплицира корупцију, онда бих волела да знам да ли отпужујете нас или Норвежане за корупцију", истакла је Брнабић.

Запитала је да ли је неко више транспарентан и бори се више од Норвежана против корупције.

"То смо урадили у интересу Србије, није крив Синиша Мали, већ је то усвојила влада и њему дала овлашћење да то потпише и мислим да смо нашли најбољег могућег партнера и резултате њиховог саветовања већ видимо", истакла је Брнабић.

Да се ради о владавини права а не санкцијама - био би кластер3

Брнабић је изјавила данас да је извештај ЕК о напретку Србије позитиван када је реч о владавини права и реформама и да верује да бисмо могли да отворимо са ЕУ кластер 3 да је о томе реч, али да се сада то условљава неким другим стварима, увођењем санкција Русији.

Брнабић је тако одговорила на питање новинара да прокоментарише то што иако је Извештај ЕК по Србију у већем делу позитиван, отварање нових кластера судећи по ономе сто је рекао Емануел Жиофре зависи од увођења санкција Русији и питање да ли ће питање усаглашавања са спољном политиком ЕУ бити међу првима првим темама предстојеће владе.

"Увек сам била под утиском да отварање кластера зависи од наших реформи и колико смо успешни у тим реформама, а посебно у области владавине права. Имамо позитиван извештај посебно у области владавине права, имамо извештај бољи него прошле године и ЕК је и у овом извештају поновила оно што су рекли о извештају о напретку прошле године, а то је да су позвали државе чланице да дају сагласност да се отвори још један кластер у преговорима са Србијом, а то је кластер 3 и на основу таквог извештаја ми смо отворили кластер 4", навела је Брнабић.

Каже да ако је политичка одлука да се не отвори кластер 3, то може да разуме.

"То је реалност и њихова одлука, али није сасвим у складу са правилима које смо имали и оним што смо увек могли да чујемо из ЕУ, а то је - степен вашег напретка и колико брзо идете ка ЕУ зависи искључиво од реформи и колико их успешно брзо спроводите, а пре свега у области владавине права", истакла је Брнабић.

Додаје да никада нисмо имали бољи извештај у обалсти владавине права, пошто смо завршили са изменама Устава на транспарентан и инклузиван начин, уз позитивну оцену Венецијанске комисије.

"Испунили смо највећи број Греко препорука Савета Европе за борбу против корупције и скинули се са сиве листе Греко. Србија је на Греко листи позиционирана много боље него већи број земаља чланица ЕУ. И када то погледате имате државе чланице које су имплементирале нула одсто препорука ОДИХР, али нама увек замерају да нисмо можда од 29 имплементирали 28. Ту је Србија на самом врху, што се тиче ОДИХР", рекла је Брнабић.

Напомиње да каснимо са усвајањем медијских закона и да то морамо да урадимо.

"Иако ми то поглавље 31, што се тиче усклађивања са спољном и безбедносном политиком нисмо чак ни отворили, били смо спремни и 2014. смо завшсили скриниг рипорт. У јануару 2016. ЕК је послала тај извештај чланицама да усвоје, како би направили преговарачку позицију за то поглавље. И даље све државе чланице нису усвојиле ни тај скрининг рипорт, а тражи се од нас усклађивање са заједницком спољном и безбедносном политиком. То није у реду, али они имају право то да раде", закључила је Брнабић.

И 3,2 јак привредни раст у тренутним околностима

Брнабић је рекла је данас коментаришући оцену ММФ-а о привредном расту Србије по којој се прогнозирана стопа смањује са 3,5 на 3,2 одсто да је у питању и даље јак привредни раст у тренутним околностима.

"Морамо да се спремимо за 2023. годину, да обезбедимо даљу финансијску стабилност, да се наставе пројекти капиталне инфраструктуре. Волела бих да ми можемо да изгурамо на четири одсто привредни раст. Прошле године смо имали 7,5 одсто тако да је наша основа једна од бољих у Европи", рекла је Брнабић на новинарско питање да прокоментарише најновију прогнозу ММФ.

Брнабић је додала да треба сачекати да се види колики је кумулативни раст за три године, од којих је две трајала пандемија, а трећу почео рат у Европи.

"Да видимо какав је кумулативни раст свих нас у Европи, па да видимо да ли смо међу бољим или не. Верујем да ћемо бити међу бољим", казала је Брнабић.

Брнабић је одговарајући на питање када се очекује формирање нове владе поновила да ће експозе пред посланицима изнети ускоро и да ће влада ускоро бити формирана.

Усклађивање са ЕУ зависи од наших националних интереса

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас да већи степен усклађивања Србије са спољном политиком Европске уније зависи од тога какве су декларације у питању и да ли су у складу са нашим националним интересима.

Брнабић је то рекла одговарајући на питања новинара у паузи конференције "Дуално образовање - фит фор томорроw", да ли може да се очекује да се нова влада више усклађује са спољном политиком ЕУ.

"Са некима смо се ускладили, са некима нисмо. Са већином оних који се не тичу Руске Федерације смо се ускладили. Када ћемо постићи већи степен усклађености, не знам. Зависи од њих и какве ће бити те декларације, али и од наших националних интереса. Волела бих да када толико говоримо о владавини права и Европа прати процедуре и покаже у том смислу нама владавину права", рекла је Брнабић.

Она је позвала ЕУ да отвори поглавље које се тиче усклађивања политике.

"Хајде макар да отворимо то поглавље, да усвојите скрининг рипорт, па када то урадите да направимо преговарачку позицију. У оквиру те преговарачке позиције имаћемо мерила шта уопште значи усклађеност са спољном и безбедносном политиком ЕУ, па онда да радимо по том поглављу, тако што радимо на свим осталим поглављима", објаснила је Брнабић.

Брнабић је рекла да пут којим се иде мора да буде јасан.

"Ако имате неки пут којим треба да идете, идете тим путем. Не могу да нам кажу сада идете другим путем за једно поглавље, а за остала истим путем", указала је Брнабић.

Брнабић је додала да треба да постоји усклађеност са оним што је договорено у преговарачким оквирима 2014. године.