Вести

Вучевић: Данило је патриотски васпитан

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић говорио је, за Ново викенд јутро на ТВ Пинку, о нападима на сина председника, а ево шта је рекао о инцидентима у Сарајеву.

Вучевић је оценио да је над сином председника Србије, Данилом Вучићем спроведена медијска хајка да је наводно он био део званичне делегације која је ишла у Републику Српску на обележавање 9. јануара, Дана оснивања Републике Српске, која је ове године организована у два града и два дана - 8. јануара у Бањалуци, а 9. јануара у Источном Сарајеву.

То је била ноторна глупост, а након тога, када је демантовано да није био у званичној делегацији, додато је да је био представник свог оца, што такође није било тачно. Канонада се завршила са објављивањем безбедносних података боравка члана породице штићене личности у свим детаљима. Објављен је документ којима је наша амбасада обавестила Босну и Херцеговину о боравку члана породице штићене личности, што иначе представља редовну комуникацију између држава у тим ситуацијама.

Остаје питање да ли су желели да нас угрозе или праве дестабилизацију наше државе

- Када причамо о лицима која су под посебним режимом заштите, додаје министар Вучевић, није само реч о угрожавању слободе кретања, већ и правима на приватност, на интимност. Наша држава је обавестила њихове институције да Данило Вучић борави три дана у Бањалуци и на Јахорини и објављено је све - и ЈМБГ људи из пратње и регистарске ознаке кола и рута кретања. Питање је зашто то раде - јел желе да нас угрозе или праве дестабилизацију наше државе? То нам показује да они нису тако пријатељски настројени. Надам се да ћемо ускоро имати јасне одговоре за оно што је ОСА учинила. Ми и даље желимо најбоље могуће односе са Босном и Херцеговином, јер не постоје ближи пријатељи и сарадници. Природно је, нормално је, социолошки утемељено, економски оправдано, политички рационално да Босна и Херцеговина и Република Српска имају најбоље могуће односе. Ово што се десило није у том контексту, рекао је Вучевић.

Данилу знам и деду и стрица и то су честити људи који живе за ову државу

Министар Вучевић рекао је да се наставља прогон председникове породице, што се види и у карикатурама Данила Вучића.

- Као грађанин, на то гледам да је знак да је Данило Вучић добро васпитан, јер је у Републику Српску на тај дан присутан последњих 8, 9 година. Он има иста права, ни мања, ни већа, од свих других грађана Србије да се креће слободно. Он је био са Србима на Косову и Метохији небројено пута, и треба да буде показатељ да долази из породице која га је на прави начин васпитала што се тиче љубави према народу и отаџбини. То показује да је председник као родитељ добро радио на васпитању свог сина. То значи и да тај човек води рачуна о овој држави, јер је воли. Данилу знам и деду и стрица и то су честити људи, нису материјалисти, већ људи који живе за ову државу. То не значи прављење неке нове династије, већ само заштита те као и сваке друге породице у Србији, истакао је Вучевић.

Желимо да градимо најбоље могуће односе са Босном и Херцеговином и са свима у региону, а не да имамо сукобе

Вучевић је оценио да се овде ради континуирана политика дестабилизације Србије, прогона председникове породице, припремљених одговора када то кажете, јер онда крене рафална паљба и извргавање руглу.

- Дошли смо до нивоа да се објављују правци кретања службених кола, службених лица, излагање напада лица које штите друге. Ипак, то не значи да треба да имамо сукобе, да неког мрзимо, већ да градимо најбоље могуће односе са Босном и Херцеговином и са свима у региону, али морамо бити свесни свега што нам се дешава и бити веома поносни јер живимо у држави која такве ствари никад не би урадила, јер смо озбиљна држава. Али за то је ваљда потребан континуитет, рекао је Вучевић.

Деца у Сарајеву вичу "Убиј Србина", они одрастају у тој мржњи према комшијама

О ужасу на фудбалском турниру у Сарајеву када су ножевима и сузавцем насрнули на српску децу и скандирали "Убиј Србина" а један родитељ избоден, Вучевић је рекао да му је та парола запарала уши, јер показује да није било реч о некој навијачкој групи, него су то викала нека деца.

- То значи да они одрастају у том наративу и после скоро 30 година од Дејтона и даље има људи који желе да шире мржњу према другом народу, а ово скандирање свакако јесте говор мржње према пријатељима, комшијама и народу који треба да вам буде најближи. А онда се инцидент наставио нападом на родитеља ФК Звездара у том хотелу у Сарајеву где су били смештени и одузимање заставе тог ФК где је ћирилицом био написан назив клуба. Ваљда је проблем био у ћирилици која је неког изритирала. Мене занима још колико ће дуго ћирилица да представља невиђену опасност и да изазива агресију других? Тобоже смета им ћирилица. Нажалост, смета им Србија. Некима. И чућете сто пута да нас ћирилица лимитира и ограничава. Не разумем зашто се лакше пише латиница него ћирилица, све у контексту тога да треба да декодирамо сами себе и онда ће ваљда бити, бољи, лепши, прихватљивији. Нисам сигуран да су други народи прихватили да су њихова писма назадна, попут Грка, Бугара, Руса, мимо овог што се дешава на фронту. Ми с правом треба да чувамо ћирилично писмо да нам се не сведе на писмо на надгробним споменицима. С друге стране, чућете да је Сарајево отворен град, ако је олимпијски град и сада је да похвале полицију како је брзо реаговала. Хвала им на томе и ако могу да не скандирају нашој деци да их треба отворено убити, јасан је Вучевић.

 

 

 

Извор: Пинк