Вести

За Мионичане бесплатне саднице белог јасена

Бесплатне саднице белог јасена данас је добило 150 Мионичана. Општина Мионица организовала је поделу на Тргу Војводе Мишића уз придржавање епидемиолошких мера.
- Веома је важно да организујемо овакве акције. Захваљујем се Зеленом Развојном Центру и ГИЗ-у на сарадњи. Ово је сјајна прилика да озеленимо нашу општину. Наши грађани су показали велику заинтересованост. То је одлично. Заједно ћемо учинити нашу Мионицу много бољим и здравијим местом за живот – рекао је Бобан Јанковић, председник општине Мионица.
Општина Мионица придружила се акцији са намером да озелени што већи део општине. Обезбеђена је једна садница по особи. А уз садницу је достављено и упуство за садњу као и везица за име и датум садње.
Од укупног броја опредељено је и 14 садница које су поклоњене основним школама. А наредне недеље планирана је садња у издвојеним одељењима. Чист ваздух је циљ акције. Такође, она има и здравствену функцију јер је свако дрво јединствени зелени респиратор.
Пројекат Посади свој хлад је усаглашен са циљевима претприступачног Поглавља 27, као и са циљевима светске акције „Trilion Trees“ Светског економског форума (WEF). Такође, усаглашен са европским Зеленим планом (European New Deal).
Степен шумовитости у општини Мионица износи 28%, што је веома близу републичког просека који достиже 29.1%.